Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Newport County - Manchester United 2-4
Onödig dramatik tog United vidare i FA-cupen

Manchester United åkte till Wales och vann, trots stora bekymmer, planenligt mot Newport County i FA-cupens fjärde omgång på söndagskvällen. 

Det märktes ganska omgående att klasskillnaden lagen emellan var stor. Precis som det ska vara om det är två divisioner emellan.

Bruno Fernandes inledde målskyttet med ett distinkt avslut efter att United hittat igenom längs vänsterkanten. Några snabba passningar och ett väggspel senare var man igenom Newports försvar, ett mönster som vi såg ganska ofta.

Det tog inte lång tid innan ledningen skulle dubblas för United, och den gången genom Kobbie Mainoo för hans första a-lagsmål. Ett vackert sådant med höger bredsida efter fint förarbete av Diogo Dalot.

Vad som förvånade mig en aning var hemmalagets energiska och höga presspel. Det kan så klart vara en följd av högt adrenalin och att man vill visa rätt inställning med tanke på digniteten av motståndarlaget, men det är också ett sätt att gå bort sig.

United kunde som sagt ofta spela sig igenom och ur Newports press med ett fåtal passningar för att sedan ha oceaner av yta. Hade skärpan varit bättre borde det kanske också ha stått 3-0 i paus och matchen hade varit stendöd. Istället fick hemmalagets Bryn Morris på en kalasträff, som smekte Lisandro Martinez hjässa för att sedan hitta in bakom Altay Bayindir i Uniteds mål. Det kändes väldigt onödigt.

Slutet av första blev än vägvisare för vartåt det barkade i andra halvlek. Det tog bara ett par minuter innan kvitteringen var ett faktum och den där energin och det höga presspelet som borde straffat sig betalade sig istället.

Men den där riktiga oron fanns ändå inte där, åtminstone för egen del. Spelarna insåg att det var dags att ta sig i kragen och spela av matchen. Ett omspel hade känts oerhört surt faktiskt.

Antony, av alla spelare, kom till undsättning och stötte in Luke Shaws stolpretur och då var känslan att man skulle ro segern i hamn. Sagt och gjort, tycket även den osynlige Rasmus Höjlund och petade in ett mål till 4-2.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Altay Bayindir: 6

Debut mellan stolparna idag och fick släppa två. Kunde inte göra jättemycket för att avvärja målen, men helhetsintrycket av Bayindir var ändock lite svajigt. Känns osäker med fötterna emellanåt men med händerna gör han trots allt vad han ska.

Diogo Dalot: 6

1 assist. Bra koll på grejerna längs högerkanten, även om ett inspel som leder till mål kommer därifrån. Tar för sig offensivt och assisterar fint till Mainoo. Hade förmodligen trivts bättre med Garnacho framför sig istället för Antony.

Raphaël Varane: 6

Utbytt 90+7. Dominant i väldigt mycket och har väl egentligen inga större bekymmer rent individuellt. Behöver tillsammans med Martinez ta större ansvar när United är tillbakapressade

Lisandro Martinez: 6

Utbytt 88′. Det är skönt att ha tillbaka Martinez ur många hänseenden. Ett av de främsta är hans trygghet med bollen och fantastiska vänsterfot som kan skapa lägen ur ingenting ibland. Samarbetet med Varane behöver emellertid filas till.

Att ha tillbaka Martinez i backlinjen är positivt på många sätt.

Luke Shaw: 6

Utbytt 82′. Inblandad i två av målen framåt och skänker en trygghet till vänsterkanten med sin närvaro. Kändes inte alltid helt påkopplad och slarvade lite emellanåt.

Casemiro: 5,5

Utbytt 81′. Varnad. Också en som slarvade, framför allt i passningsspelet där han bitvis var svag. Ger å andra sidan Mainoo större frihet att kunna gå framåt. För även om Casemiro är långt ifrån formtoppad är han en mycket kompetent mittfältare till skillnad från vissa andra som inte ska spela på den positionen.

Kobbie Mainoo: 6,5

1 mål. Många 18-åringar skulle nog ha problem på ett mittfält mot hårdnackade britter med begränsat fotbollsintellekt. Inte Mainoo. Han står upp fysiskt och med bollen hittar han hela tiden vägar att spela sig ur situationer. Fick dessutom göra sitt första mål i Unitedtröjan!

Bruno Fernandes: 7

1 mål. Fint samarbete med Antony vid 1-0-målet och ett distinkt skott för avsluta anfallet. Skapar mycket och försöker hela tiden hitta passningar framåt i planen. Bäst på planen utan större konkurrens.

Fernandes trycker in ledningsmålet för United.

Antony: 6

Utbytt 88′. 1 assist. 1 mål. Apropå spretigt. Antony gör det sannerligen inte lätt för oss. Ena stunden står brassen för en briljant aktion, för att i nästa se ut som en korpenspelare. Måltorkan bröts till slut idag och dessutom hittade han in med en assist. Siffrorna räddar honom idag.

Alejandro Garnacho: 5

Ibland sevärd. Ibland frustrerande. Idag var Garnacho det senare.

Rasmus Höjlund: 5

1 mål. Dansken fortsätter att vara totalt meningslös i största allmänhet, men mål är ju alltid mål för en forward.

Scott McTominay: n/a

Inbytt 81′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Willy Kambwala: n/a

Inbytt 82′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Omari Forson: n/a

Inbytt: 88′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Harry Maguire: n/a

Inbytt 88′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Jonny Evans: n/a

Inbytt 90+7. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 6

Satte ut i princip bästa laget och det var nog rätt väg att gå, med facit i hand. Det blev en svettigare tillställning än väntat, vilket det dock inte hade behövt bli om skärpan var bättre hos vissa spelare. Just det ligger inte på Ten Hag. Att byten kom sent var inte heller oväntat när matchen var så tajt.