Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - West Ham United 3-0
En match med full kontroll

Ett West Ham som inte alls har fått det att funka tog emot ett United som inlett 2024 ganska piggt, faktiskt. United visade också framfötterna på sällan skådat sätt den här säsongen, med en hållen nolla och hela tre (!) mål mot David Moyes gäng. En behaglig seger där man faktiskt kan säga att United var det laget som höll i stafettpinnen hela vägen in i mål.

Säsongen 2023-24 så är en match där United har kontroll över matchbilden nästan att bli bortskämd. Matcher där det har skett kan man räkna på en hand. Nästan alla dessa har kommit i år. Förmodligen är det ingen slump att Casemiro, Martinez och Shaws återkomster samt Mainoos nya roll som mittfältsgeneral sammanföll med just de matcherna. Det ligger något i det Ten Hag har poängterat gång på gång: vikten av att ha en regelbunden spelarbas går inte att understryka tillräckligt.

Laget kändes bekväma och mycket är tack vare Lisandro Martinez otroliga lugn i bak. Uppbyggnadsspelet trappas upp ett steg med Martinez (och Maguires för den delen) passningsfot och förmåga att bryta linjerna. Vi tar dessutom med oss att Höjlund gjorde mål igen. Vår danska dynamit känns redan som en favorit bland supportrarna och det är bottenlöst skönt att äntligen se frukten av det tålamodet han har fått från Ten Hag.

Att United hade kontroll kan vi skriva under på, men ska man se till det negativa får jag ändå säga att en underliggande oro är att en spelidé inte riktigt går att finna i spelet. Mycket av offensiven bygger fortfarande på kontring och snabba vändningar i spelet, medan att bygga anfall kontinuerligt och tålmodigt inte riktigt går att syna i United, och har inte gått att se på hela säsongen. Laget är gedigna i pressen, men till vilket syfte? Vad man vill uppnå framåt är långt ifrån glasklart.

Förhoppningsvis är det något som kommer att bli tydligare och tydligare med flera av lagets viktigaste spelare tillbaka i startelvan. Om inte så kommer en redan pressad Ten Hag verkligen börja ställas mot väggen.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

André Onana: 6.5

Passar på att läsa dagens rubriker i andra halvlek då West Ham beslutar sig att pricka rad Z istället för att pricka nätet. Gör två vassa räddningar i första och sköter sig bra mellan stolparna.

Diogo Dalot: 6.5

Svårt att underkänna någon i försvaret och det gäller även Dalot, trots att han stundtals är lite anonym. Gör dock ett gediget jobb defensivt där han har tyglar på en uppumpad Mohamed Kudus. Gör en extremt viktig block sent i andra halvlek.

Harry Maguire: 7

En av matchens bjässar i första halvlek, men tyvärr går den gamla Maguire att känna igen i andra där han kunde burit hundhuvudet två gånger om. Ett bedrövligt avslut och bra försvarsspel från Dalot räddar dock den gamle kaptenen. Väljer dock att ge Maguire mer ros än ris, då han med sin passningsfot och sin närvaro gör en mer än godkänd match utöver misstagen.

Lisandro Martinez: 8.5

Utbytt 71′. En makalös prestation från vår kanske viktigaste spelare. Bowen och Ward-Prowse, som på förhand sågs som två att se upp med, suddas bort helt från matchbilden och det är till stor del Lisandros förtjänst. Väldigt, väldigt oroväckande bilder när denna klippa kliver av med känningar i knäet. Det kan komma att bli en riktig dolkstöt för säsongen.

Luke Shaw: 6.5

Utbytt 88′. Bidrar på båda sidor av plan och särskilt bra i duellspelet mot Johnson och Coufal. Så given på vänsterbacken kan man knappast bli, jämnheten själv.

Kobbie Mainoo: 6.5

Utbytt 64′. Såklart inte huvudkaraktären som han var mot Wolves men gör en mer än godkänd match. Mycket av det Mainoo gör verkar lätt och hamnar kanske i skymundan, men hans lugn med bollen och passningsfot har gett United ett lyft i mittfältet som inte skådats på länge.

Casemiro: 6.5

1 assist. Gör åter en godkänd match efter skadan och har kommit tillbaka med tecken av sin gamla form. Bygger förhoppningsvis vidare på det. Otroligt förarbete när Höjlund spräcker nollan.

Alejandro Garnacho: 7.5

2 mål. Trivs bra på högerkanten och när spelet vänder och Garnacho kommer isolerad på högerkanten är han Uniteds mest potenta anfallsvapen. I första halvlek jobbar dock Garnacho i motvind och har svårt att hitta fram till medspelare. Andra halvlek är dock den förstas kontrast. Att vara tvåmålsskytt höjer givetvis betyget rejält.

Bruno Fernandes: 5.5

1 assist. Skrivs till slut in i assistkolumnen men utöver det sätter inte Bruno sin prägel på matchen. Bidrar som han ofta gör i försvaret och i presspelet, men bidrar inte särskilt mycket offensivt och det ser stundtals lite uppgivet ut. Fortsätter att blanda och ge den här säsongen i mitt tycke.

Marcus Rashford: 5

Visar mer energi i spelet och jobbar hem mer än tidigare under säsongen, men beslutsfattandet som var blixtsnabbt förra säsongen verkar vara ett minne blott. Saktar ner spelet och tar inte vara på sina chanser.

Rasmus Höjlund: 7

Utbytt 88′. 1 mål. Har inlett året stekhett med sitt fjärde mål bara i år, och ett vackert sådant idag. Att Höjlund sliter i fram vet vi sen tidigare, men om man spanar in Höjlund närmare är hans rörelse i fram och avslutsförmåga tecken på en renodlad forward som United har saknat. Hans prestationer på senaste lovar väldigt mycket.

Scott McTominay: 6.5

Inbytt 64′. 1 assist. Piggt inhopp av Scott. Brottar och vinner boll mot Leedsinfödingen och citylånet Phillips till publikens jublan. Att han därefter serverar Garnacho på ett silverfat blir grädden på moset.

Raphael Varane: 6

Inbytt 71′. Får tyvärr ersätta Martinez, och förvånar inte många när han gör det godkänt.

Victor Lindelöf: N/A

Inbytt 88′. Kul med återkomst!

Antony: N/A

Inbytt 88′. Spelade för kort tid för att betygsättas.

Erik ten Hag: 6

Såklart svårt att kritisera Ten Hag efter en seger med 3-0. Men spelidén går fortfarande inte riktigt att ta på. Med flera av våra viktigaste spelare ute på planen igen borde det kännas mer självklart än vad det gör.