Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget

Unitedsvepet
Wan-Bissakas sjukstuga / Ashworth närmar sig / INEOS nyaste kupp

Mycket har hänt i United, och allt redogörs för i dagens svep. INEOS fortsätter sätta prägeln på klubbledningen, flertalet spelare fortsätter sin stint i sjukstugan och Ratcliffe har satt siktet på Southamptons sportchef.

Ten Hag ger skadeuppdateringar

Ten Hag höll en presskonferens inför matchen mot Luton, där det bjöds på flertaltet truppnyheter.

Luke Shaw, som klev av i halvtid mot Aston Villa som en försiktighetsåtgärd, är tveksam för helgmatchen mot Luton Town. ”Han är tveksam för helgen men vi är positiva. Det var en försiktighetsåtgärd sist och jag tycker det var rätt beslut, speciellt eftersom vi vann matchen. Men vi jobbar på söndag”.

Aaron Wan-Bissakas skadebekymmer fortsätter, och kommer missa ytterligare några veckor efter att ha dragit på sig nya skavanker i träning. Wan-Bissakas senaste framträdande var i januari mot Tottenham. Ytterbackskollegan Malacia förväntas även han vara borta ”några veckor till”. Mason Mount, som inte har spelat sedan förra hösten, förväntas också vara några veckor bort från fullständig rehabilitering. Även Anthony Martial och Lisandro Martinez ligger kvar i sjukstugan.

FA med på INEOS-tåget – men det dröjer än

Vi rapporterade igår att Premier League har godkänt Sir Jim Ratcliffes andel i Manchester United. Nu har även FA godkänt affären, vilket är nödvändigt eftersom FA är ligaorganisationen för damlaget.

Än är affären inte i hamn dock. Det sista anbudet måste godkännas och slutföras, med en deadline imorgon, och parter inblandade i affären har uttryckt sig positivt. Ungefär 37 procent av Uniteds aktier har erbjudits till Ratcliffe, vilket är betydligt mer än 25 procent som var den inledande procentsatsen. Det är mycket möjligt att den siffran stiger innan deadline.

Ashworth tar ytterligare steg närmare United

Dan Ashworth har etablerat sig som en tydlig favorit för posten som Uniteds sportchef. Enligt The Athletic har Ashworth själv, som för nuvarande är sportchef i Newcastle United, informerat sin arbetsgivare att United har tagit kontakt och han ska vara intresserad. Kruxet är Ashworths kontrakt med Newcastle, ett kontrakt som skulle kräva en lösensumma som kan bli av det högre slaget. United utesluter inte möjligheten att vänta ut Ashworths kontrakt.

Enligt Mark Ogden ska scoutingavdelningen vara en del där Ashworths expertis ska komma till nytta. För att ”återuppbygga” scoutingavdelningen ska Brightons chefsscout Sam Jewell, som var handplockad av Ashworth när båda jobbade för Brighton, vara en favoritkandidat. Jewell var ansvarig för ett flertal övergångar som resulterat i stor avkastning för Brighton, däribland Alexis Mac Allister, Moises Caicedo och Julio Enciso.

INEOS nyaste kuppförsök – Southamptons sportchef

INEOS med Sir Jim Ratcliffe har minst sagt varit produktiva när det gäller att organisera om i leden i Manchester United. Efter Omar Berrada kan en av de nya namnen i ledningen bli Jason Wilcox, till vardags fotbollschef i Southampton. Innan Wilcox flyttade till sydkusten bodde han i fel ända av stan då Wilcox var akademidirektör för Manchester city, en post han hade mellan 2017 och 2023.

Wilcoxs potentiella roll i United är inte klargjord, men enligt The Athletic ska det handla om en roll som är underställd sportchefen. Något konkret bud har inte hamnat på bordet, men Wilcox är medveten om intresset från Uniteds håll.

United anno 2023 – världens dyraste trupp

Uniteds trupp år 2023 är den dyraste truppen i fotbollshistorien, detta enligt en rapport av UEFA. 1,21 miljarder pund står det på kvittot när transfersummorna slås ihop. Tidigare rekordhållaren var Real Madrid, vars trupp år 2020 kostade 1,13 miljarder pund. I Uniteds kalkylering ingår inte Rasmus Höjlund, Mason Mount eller André Onana, vilket hade höjt siffran med ungefär 180 miljoner pund extra.

Smidigt nog så tar Chelseas siffror stopp vid sommaren 2022, så de 850 miljoner man spenderade mellan somrarna 2022 till 2023 är inte inräknade.

Flertalet United-representanter i damlandslagen

Safia Middleton-Patel, Hayley Ladd, Gemma Evans, Olivia Francis och Mayzee Davies hör till Uniteds representanter i Wales damlandslag när det bär av till Irland för en vänskapsmatch. Olivia Francis och Mayzee Davies är båda födda 2006 och spelar i akademin, medan resterande är etablerade A-lagsspelare.

Matchen går av stapeln den 27 februari.

Lucia Garcia är United sändebud till det spanska damlandslaget när man ska möta Nederländerna i Nations League-semifinalen. Den matchen spelas den 23 februari.

Till sist så ska skadedrabbade Aoife Mannion göra återkomst i det irländska landslaget efter att inte ha spelat en landskamp sen april förra året. Italien och Wales står för dörren, i sistnämnda är det mycket möjligt att det blir ett möte mellan lagkamrater.