Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Luton Town - Manchester United
Nu ska formvågen ridas mot Europa

Efter vad som hittills varit en mycket jobbig säsong för Erik ten Hags mannar så har formvågen äntligen rullat in i den röda sidan av Manchester. Scott McTominays sena avgörande på Villa Park förra veckan har nu givit oss en rejäl vittring på Champions League, något som nästan kändes borträknat för bara några veckor sedan. Luton på Kenilworth Road imorgon kan bli Uniteds fjärde raka vinst i ligaspelet, men det kan också bli ännu ett besvikande resultat i en knacklig säsong.

Manchester United

Hade någon sagt till mig vid julbordet att Manchester United åter igen skulle kämpa om Champions League platser i mitten av februari så hade jag först och främst uppskattat personens optimism men också skrattat åt hur man kunde tro att detta United skulle kunna utmana lag som Unai Emerys Aston Villa och Ange Postecoglous Tottenham. Sanningen är dock att det går snabbt i fotboll. Det behövdes bara några spelare tillbaka från sjukstugan och lite Kobbie Mainoo-magi för att få resultatmaskinen att tuffa igen. Många kommer att se morgondagens motstånd och tänka att det är en enkel trepoängare med tanke på lagen vi besegrat hittills under 2024 och det är mycket möjligt att vi avslutar veckan imorgon endast tre poäng bakom Spurs. Det ska dock sägas att Luton Town spelat upp sig något efter en väntat jobbig start på säsongen och en hemmamatch mot Manchester United kommer att vara rena cuopfinalen i ögonen på spelare och supportrar i stan.

Erik ten Hag har dock inte uttryckt någon speciell rädsla för stämningen på Kenilworth Road och väljer som vanligt att fokusera på sina egna spelare. Om man ska spekulera kring laget som Ten Hag kommer att ställa ut imorgon så är det lättast att referera till förra helgens match mot Aston Villa. Jag har svårt att se Ten Hag göra några ändringar från den matchen då de allra flesta gjorde det ganska bra ifrån sig. Det största frågetecknet må vara Luke Shaw som klev av i halvtid på Villa Park, men det ska inte vara några problem med vänsterbacken och med stor brist på andra alternativ så lär han starta igen. Harry Maguire såg stabil ut tillsammans med Varane förra helgen och hans förmågor i huvudspelet kommer att bli en viktig ingrediens mot en motståndare som 1,93 långe Elijah Adebayo. Diogo Dalot är självklart given efter det där delikata inlägget som gav oss vinsten mot Villa, portugisen har även imponerat defensivt på sista tiden.

Harry Maguire blir viktig i luftduellerna imorgon.

Casemiro har tillåtit Kobbie Mainoo en tryggare roll på mittfältet, något som har varit till stor fördel i de senaste vinstmatcherna. Den rutinerade brassen har absolut inte nått nivåerna vi såg förra säsongen men det är fortfarande en stor uppgradering på det mittfält vi sett när Casemiro inte funnits där. Det offensiva spelet har också blivit bättre när Alejandro Garnacho fått göra högerkanten till sin egen. Det händer alltid saker när Garnacho är där, ett stort kontrast jämfört med när våra andra sydamerikanska högeryttrar spelat på positionen. En annan positiv trend är självklart Rasmus Höjlunds plötsliga målgörande. Dansken är inne i ett klassiskt målstimm som en sann forward ibland lyckas hamna i. Han får inte direkt mera lägen eller passningar jämfört med tidigare, men skotten resulterar nu i mål för Höjlund och ingen skulle förvånas om han nätar imorgon igen.

Möjlig startelva:

Luton Town

Luton Towns första säsong i Premier League har varit ungefär så jobbig som de flesta trodde när laget gick upp från The Championship via playoff finalen på Wembley. Vid en annan tidpunkt på säsongen så skulle jag sett denna match som en ganska bekväm tillställning men att åka till Kenilworth Road nu, med laget precis ovanför nedflyttningsstrecket, känns inte alls som några gratis poäng. Det var bara några veckor sedan Luton krossade Roberto De Zerbis Brighton med hela 4-0. Bara några dagar efter det så bjöd dem på kanske säsongens match på St. James Park där det blev 4-4 mot ett ambitiöst Newcastle. Senast så blev det dock lite av en shockförlust när nedflyttningsrivalen Sheffield United kom på besök, så det är lite svårt att veta vilket Luton som kommer att visa upp sig imorgon. Något vi kan vara säkra på är att det kommer vara ett uppeldat lag då Manchester United kommer på besök för första gången i Premier League sammanhang.

Det finns inga superstjärnor i Rob Edwards lag, men det är fortfarande en talangfull trupp med många bra förmågor. Vi hittar ett familiärt ansikte i lagets backlinje i form av Teden Mengi. En annan lagdel värd att nämna är lagets wingbacks, där Alfie Doughty besitter en mycket farlig inläggsfot. På motsatt sida så brukar den snabbe Chiedozie Ogbene spela. Klubbens kanske största nyförvärv i somras Ross Barkley har varit ett stort plus för Luton och kommer att spela en stor roll imorgon. Jag nämnde tidigare Elijah Adebayo, som gjort fyra mål på de senaste tre matcherna. Han blir garanterat viktig vid fasta situationer, en speldel som Rob Edwards definitivt kommer att vilja luta på. Medans morgondagen blir en rutinenlig ligamatch för oss Unitedsupportrar så är det en cupfinal i ögonen på Luton och underskattning kan bli väldigt kostligt för Erik ten Hag och Unitedtruppen.

Möjlig startelva:

Historik

Det första mötet mellan lagen denna säsong slutade 1-o på Old Trafford efter att Victor Nilsson Lindelöf avgjort i den andra halvleken.

Manchester United har besökt Kenilworth Road en gång tidigare, det var i en tidig omgång av ligacupen på hösten 2020. Då var det ingen publik på läktarna.

Visste ni att…

 • Namnet Kevin Pilkington slår nog ingen klocka för de flesta men den förra målvakten är en av de tre spelare som har representerat både Manchester United och Luton Town. De andra två är Teden Mengi och Tahith Chong.
 • Det blev en 0-3 vinst i ligacupen när vi mötte Luton för allra första gången år 2020, då nätade bland annat Marcus Rashford.

Matchinformation

Luton Town
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 25
Tid: Söndagen den 18 februari 2024, 17.30
Plats: Kenilworth Road, Luton
Domare: David Coote
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Malacia (knä, inget datum)
 • Wan-Bissaka (ben, mars)
 • Martínez (knä, april)
 • Mount (skadad, mars)
 • Martial (skadad, april/maj)
Tveksamma:

 • Shaw (skadad, stor chans)
FORM
V8/1WiganBFA2-0
O14/1TottenhamHPL2-2
V28/1NewportBFA4-2
V1/2WolvesBPL4-3
V4/2West HamHPL3-0
V11/2Aston VillaBPL2-1

Luton Town

Skador och avstängningar:

 • Nakamba (knä, maj)
 • Hashioka (matchform, inget datum)
 • Thomas Lockyer (hjärta, inget datum)
Tveksamma:

 • Andersen (vad, liten chans)
FORM
O12/1BurnleyBPL1-1
V16/1BoltonBFA2-1
V27/1EvertonBFA2-1
V30/1BrightonHPL4-0
O3/2NewcastleBPL4-4
F10/2Sheffield UtdHPL1-3

United mot Luton Town

Totalt:4130-7-494-26
Borta:2111-7-335-16
Premier League:11-0-01-0
SENASTE MÖTENA
V1991-09-21HD15-0
O1992-04-18BD11-1
V2020-09-22BLC3-0
V2023-11-11HPL1-0
SENASTE BORTAMATCHER
V1989-11-18BD13-1
V1990-09-04BD11-0
O1992-04-18BD11-1
V2020-09-22BLC3-0