Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester City - Manchester United 3-1
Fästningen höll länge – men inte hela vägen

Ten Hag försökte bygga en fästning på Etihad. Fästningen höll ganska länge för spärreld och konstant press från ett City som klart och tydligt har kilovis mer kvalité i spelet än det här Unitedlaget. Bra defensiv räcker bara så långt.

Ett skadeskjutet United mot ett City som mer eller mindre är intakt. Med det utgångsläget fanns det bara ett sätt för United att spela. Lågt, kompakt och på omställning. Och matchplanen var mer än tydlig. Vi fick en tidig försmak av hur matchen skulle se ut när City spelade till sig ett flertal hörnor efter bara några minuters spel.

Men sen bjuder vad som kom att bli Uniteds bästa spelare André Onana på ett uppspel. Uppspelet når till slut fram till Rashford som drar till från distans. Ribba in, och United leder. Det är guld värt för det här Unitedlaget att hitta ett segermål så pass tidigt, för ett mål räcker trots allt för tre poäng. United gör därefter en riktigt bra försvarsinsats fram till halvtid där man stänger ytor och stångar bort det mesta. Men det är ett påfrestande sätt att spela fotboll på, och en mer ensidig match kan jag inte säga att jag har sett på länge.

När Foden sedan gör mål efter en dryg timme kan jag inte säga att jag trodde på kryss. Att spela som man gör i den här matchen är något få lag klarar av över 90 minuter. United är definitivt inte en av dem. I slutändan måste Uniteds försvar få en eloge för en riktigt bra match. United har mer eller mindre inget eget spel men det går inte heller att förvänta sig i dagsläget. Med det så är det tråkigt i det stora hela att en sådan här insats är mer än vad man hade räknat med på förhand. Det är såklart inte bra nog för Manchester United.

André Onana: 8

Matchens lirare. Fantastisk med foten och viktig i uppspelet, och bjuder dessutom på några svettiga räddningar. Utan tvekan hans bästa insats i en Unitedtröja. Såklart talande när målvakten är lagets bästa spelare.

Diogo Dalot: 6.5

Tar hand om Doku dugligt och City har svårt att bygga ett spel på vänsterkanten i första halvlek. Gör en svagare andra halvlek men klarar godkänt.

Jonny Evans: 7

Utbytt 69′. Står säker i straffområdet. Håller man Haaland till en sådan här blek insats ska man ha en stor eloge. Står sällan fel och bildar ett bra partnerskap med Varane. Tydligt försämring i försvaret när han kliver av, gissningsvis med någon slags skadekänning.

Raphael Varane: 7.5

Försvarets tydliga ledare. Varane verkar alltid kliva fram i sådana här matcher när United ska sitta lågt. Inte många bollar når fram utan att någon av Varanes kroppsdelar är i vägen. Hamnar lite på efterkälken vid 1-2 målet däremot.

Victor Lindelöf: 5

Försvarets tydligt svagaste länk. Foden och Walker kör över Lindelöf och för mig var det väntat innan match. Blir en liten förbättring när han flyttar in som mittback.

Kobbie Mainoo: 5.5

Utbytt 82′. Har det tufft mot Citys rutinerade mittfält. Får erkänna sig besegrad av en betydligt mer samspelad och erfaren duo i Rodri och Stones.

Casemiro: 5.5

Gör en av sina bättre matcher på ett tag, särskilt i första. Gör en svagare andra halvlek likt hela laget. Tappar energi och kraft mot slutet som man har sett tidigare den här säsongen och lägger sig platt.

Scott McTominay: 4

Spelar i en mer uppflyttad roll idag, en roll som kanske funkar bättre i teorin än i praktiken. Fullkomligt obefintlig i alla delar av spelet. Å andra sidan svårt att se vem som skulle spelat i hans plats, vilket är desto sorgligare.

Alejandro Garnacho: 6

Utbytt 82′. På hugget men får bokstavligen ingenting att jobba med. Sliter rejält i defensiven och gör några riktigt bra löpningar som hans lagkamrater tyvärr inte snappar upp.

Bruno Fernandes: 4.5

1 assist. Åter en väldigt blek insats av vår kapten. Gör en i synnerhet underkänd andra halvlek där han är fullständigt anonym på båda sidor av plan.

Marcus Rashford: 6

Utbytt 75′. 1 mål. Vilken häxpipa! Marcus älskar ett derbymål, det är ingen hemlighet. Hans match efter målet dock: klart underkänd. Den lämnar betydligt mer att önska och det går att känna igen en Rashford vi har sett egentligen hela säsongen. Med det sagt får målet ändå rädda godkänt.

Willy Kambwala: 5

Inbytt 69′. Otacksam uppgift såklart att hoppa in i ett derby i en sådan här matchbild. Får möta en Foden som tydligt vaknade på rätt sida och han är chanslös.

Antony: 4

Inbytt 75′. Förväntade mig inget, blev ändå besviken.

Sofyan Amrabat: 3

Inbytt 82′. Får för sig att bjuda City på ett segermål. Om han gjorde något mer? Inte direkt.

Omari Forson: 5

Inbytt 82′. Svårt att få något uträttat.

Erik ten Hag: 5

Har en skadeskjuten trupp att laborera med mot ett City som är betydligt bättre. Matchplanen är det bästa United kunde ställt upp med, då United inte kan förvänta sig ha ett kontrollerat spel. Trots det så känns inte Ten Hag särskilt reaktiv över matchens gång. Att byta in Antony säger sig självt, och att sedan byta in Forson mot Garnacho? Pigga ben absolut, men Garnacho var Uniteds enda hopp framåt under egentligen hela matchens gång. Det visade sig sedan då Forson hade det tufft under sin korta tid på plan.