Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
Dags för trendbrott och vinst!

Manchester Uniteds damer har haft det tyngre i år än förra året. Som vi skrev i gårdagens nyhetssvep menar ändå Marc Skinner att det ofta sett bra ut, men att detaljerna i båda straffområdena saknas. Skinner betonade på även att laget är fullt motiverat att ta sig vidare till semi-final i FA-cupen.

Tydligt är att ett trendbrott måste till för att behålla chansen att ta en titel denna säsong.

I ligan har United gått trögt de senaste två matcherna med en poäng. Det är alltså läge för en vinst och positiva känslor in i våren. Motståndet Brighton & Hove Albion har spelat upp sig på sistone och gjorde hela 7 mål mot Bristol City i ligan senast. För en dryg månad sedan fick laget dock stryk mot just United i ligan med 2-0. Cupspel är något annat, det vet vi.

Manchester United

Manchester United har förutom de långtidsskadade de flesta spelarna tillgängliga i truppen. Jayde Riviere har tränat med laget under veckan och kan vara aktuell för spel. Hur mycket är dock osäkert enligt Skinner men hon kommer vara uttagningsbar. Geyse som gått till final med sitt Brasilien i CONCACAF Gold Cup kommer av naturliga skäl inte vara tillgänglig då finalen spelas i helgen.

I den oavgjorda matchen mot West Ham senast startade Skinner med Leah Galton som vänsterback. Hur han gör denna gång är oklart. Millie Turner som tvingades ut i förra matchen ska vara redo för spel. Längre fram i banan har Skinner laborerat en del, mellan Naalsund och Ladd på mitten och offensivt har det också varierat. Med Geyse borta är det troligt att Garcia eller Malard spelar från start, möjligen båda om Galton fortsätter som vänsterback. Oavsett, så behöver båda hitta en starkare formkurva för att målen ska trilla in framåt.

Under senare tid har det varit Nikita Parris som dominerat i offensiven men mot West Ham hade inte heller hon en bra dag. Trotjänare som Ella Toone, Mary Earps och Katie Zelem tillhör fortsatt nyckelspelarna som behöver visa framfötterna för att United ska ta sig till semifinal.

En möjlig elva kan vara som nedan.

Earps
Blundell, Le Tissier, Turner, Evans
Ladd, Zelem, Toone
Galton, Parris, Garcia

Brighton & Hove Albion

Brighton ligger strax ovanför nedflyttningsstrecket och ser emellanåt ganska bra ut. På vägen fram till kvartsfinal har laget vunnit mot Luton och Wolverhampton borta. Interimtränaren Mikey Harris var väldigt nöjd med lagets insats mot Bristol City där hela sex olika målskyttar fanns i segern med 7-3.

“Vi hade perioder i den matchen där jag kände att vi verkligen är bra och vi såg ut som vi vill göra, sedan fanns det andra perioder där vi tappade. Vi kommer studera det och utveckla oss”, säger Harris på lagets hemsida. Harris menar vidare att laget är redo för att ta emot Manchester United.

Brighton går alltså in i denna kvartsfinal med fint självförtroende. Några av målskyttarna senast var Elisabeth Terland och tyskan Pauline Bremer. 22-åriga norskan Terland är lagets bästa målskytt och satte två mål mot Bristol City efter att ha gjort fem mål i de sex första matcherna på säsongen. En annan spelare att se upp med är Bremer som haft en del problem med skador under senare år men som nu verkar ha stigande form. Bremer har ett förflutet i Manchester City under åren 2017-2020.

I ligan har Brighton tagit fyra segrar så här långt och kämpar nu alltså för att hålla sig kvar där.

Tidigare möten

Även om United vann det senaste mötet hemma i ligan så har det varit tuffa möten med Brighton. Förra säsongen blev det oavgjort borta (Williams lyckades kvittera på stopptid) och knapp seger i FA-cupen hemma. Mötena säsongen 2022/2023 vann United mer klart, båda med 4-0. På 14 matcher totalt har United 10 vinster och endast en förlust.

Brighton & Hove Albion – Manchester United

Turnering: Womens’ FA-cup
Datum: 9 mars
Avspark: 18.15
Teve: FA Player