Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Finansårets andra kvartalsrapport
Manchester Uniteds skuldberg spränger nya barriärer

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för det andra kvartalet (perioden oktober till december) i det finansiella året 2023/24.

Intäkterna för perioden var £225,8 miljoner, vilket är en ökning med £58,5 miljoner från föregående år. Procentuellt innebär det en ökning på 34,9 procent. EBITDA ökar från £48,3 miljoner till £91,4 miljoner under samma jämförelseperiod.

Under det andra kvartalet redovisade Manchester United rekordsiffror på £225,8 miljoner, vilket till stor del förklarades av spel i Champions League och höga publiksiffror.

Nyckelpunkter

Periodens nyckelpunkter är, enligt rapporten:

 • Klubben annonserade Sir Jim Ratcliffes delägarskap, vilket har inneburit $300 miljoner i investeringar varav $200 miljoner fick klubben tillgång till i samband med godkännandet av affären.
 • Klubben meddelade den 20 januari i år att Omar Berrada anställs som nästa VD. Berrada ansluter från Manchester City, där han varit chef för fotbollsverksamheten. Arbetet hos United kommer han att inleda i sommar.
 • Klubben redovisade rekordsiffror för det andra kvartalet med intäkter på £225,8 miljoner.
 • Både herr- och damlag har avancerat till kvartsfinal i FA-cupen. Respektive kvartsfinal spelas i mars månad.
 • Herrlaget lånade ut elva spelare under januarifönstret medan damlaget lånade ut två.
 • Klubben annonserade ett nytt partnerskap med SCAYLE; en förstklassig tjänst för onlinehandel. Partnerskapet börjar gälla 2025.
 • Klubben meddelade den 8 mars i år att en arbetsgrupp har tillsatts för att utvärdera alternativ för Old Traffords framtid. Det gäller hela området Old Trafford i Greater Manchester med utvecklingen av en världsklassarena för fotboll i centrum. Arbetsgruppen får namnet Old Trafford Regeneration Task Force.
 • Klubben meddelade att man återigen kommer åka till USA på försäsongsläger inför säsongen 2024/25. Matcherna kommer spelas i Los Angeles (27 juli) och Columbia (3 augusti).

Cliff Baty, ekonomichef, kommenterar:

Vi redovisade stora inkomster under första halvan av räkenskapsåret och har upprepat den linjen för hela räkenskapsåret. Det här är en spännande tid i Manchester United, med Sir Jim Ratcliffes intåg, och vidare är vi fokuserade på att att arbeta tillsammans med våra delägare för att driva klubben framåt och leverera resultat på planen.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Nyckeltal

Intäkterna för kvartalet blev £225,8 miljoner jämfört med £167,3 miljoner förra kvartalsperiod.

 • De kommersiella intäkterna blev £71,8 miljoner, en minskning från £78,7 miljoner föregående år.
 • Intäkterna för broadcasting blev £106,4 miljoner, en ökning från £58,7 miljoner föregående år. En stor bidragande faktor är medverkan i Champions League.
 • Matchdagsintäkterna blev £47,6 miljoner, en ökning från £29,9 miljoner föregående år.

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) ökar kraftigt i jämförelse med samma kvartalsperiod föregående år. Från £48,3 miljoner till £91,4 miljoner, vilket är en procentuell ökning på 88,8 procent. För halvåret är ökningen också markant då den stiger med 59,5 procent.

Nettoresultatet är en stort i jämförelse med samma resultat föregående år. Nettoresultatet uppgår det här kvartalet till £20,4 miljoner, att jämföra med £6,3 miljoner förra året.

Kontanttillgångarna är £62,8 miljoner.

Bruttoskulden på $650 miljoner är fortsatt oförändrad. Nettoskulden uppgår till £1,004 miljarder.

Lönekostnaderna uppgick till £95,1 miljoner, en ökning på £17,8 miljoner, motsvarande 23 procent. Förklaringen till ökningen ligger i Champions League-spel kontra Europa League, som förra året.

Aktieutdelning förekom inte.

Något konferenssamtal ägde inte rum den här gången.