Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Manchester United - Liverpool 4-3
En cupklassiker rakt till historieböckerna

Det andra North West derbyt för säsongen blev den bästa matchen mellan Manchester United och Liverpool på väldigt länge. Det var ett United fullt av självförtroende som klev ut på Old Trafford mot ett Liverpool som inte behövde många lägen för att vara dödliga. När Mohamed Salah sätter 1-2 i slutet av första halvleken så kändes det som att vi aldrig skulle kunna slå Klopps gäng, ännu mer så när Harvey Elliott gör 2-3 i förlängningen. Hemmalaget visade dock på otrolig vilja och när Amad av alla spelare sätter 4-3 på tilläggstid i förlängning, ja då minns man allt varför vi älskar fotbollen.

Förväntningarna var inte skyhöga inför säsongens andra möte med Liverpool men det hela såg väldigt lovande ut efter en bra start och en tidig ledning genom Scott McTominay. Det fanns klara chanser att utöka ledningen ytterligare då just McTominay fick ännu ett superläge i straffområdet men avslutet lämnade att önska. Liverpools höga press var inget större problem då vi lyckades ta oss ut många situationer med mot slutet av de första 45 så sprack plötsligt bubblan. Alexis Mac Allister får turen med sig när hans skott styr på Mainoo och förbi Andre Onana. Turen tog inte slut där för bortalaget då ett misslyckat uppspel från United ledde till att en retur studsar perfekt i famnen på Mo Salah som kunde skicka in bollen i öppet mål. Det går fort i fotbollen och några minuters ofokus blev kostligt för ten Hags mannar.

Den andra halvleken böjd på mycket av samma öppna och böljande fotboll. Båda lagen hade sina chanser men när Erik ten Hag började byta in nödlösningarna så pekade allt på att Liverpool skulle vinna matchen under ordinarie tid. United lyckades faktiskt pressa ner Liverpool mot slutet och med bara några minuter kvar att spela så gör Antony 2-2 med högerfoten. Det är något man aldrig trodde att man skulle se. Vi fortsätter sedan anfalla för att försöka vinna matchen och i matchens sista moment så får Marcus Rashford ett friläge som han bränner genom att missa hela målet.

Antonys mål gav dock förlängning och där så fortsätter United att vara det bästa laget på planen med upprepade chanser. I slutet av första förlängningskvarten så lyckas dock istället Liverpool att göra ett tredje turligt mål i matchen då Harvey Elliot testar ett skott som styr via Eriksen och guidas in i bortre hörnet. Som en blixt från klar himmel så hade matchen svängt mot Liverpool igen och vid detta ögonblick så visste man att det helt enkelt inte var Manchester Uniteds dag.

Detta Northwest derby hade dock inte haft sin sista sväng, och efter ett slarvigt bolltapp från Darwin Nunez så spelar Scott McTominay fram till Marcus Rashford som denna gång sätter sin chans. Nu var det straffar pågång, det tänkte man i alla fall. Liverpool gjorde ett sista försök för ett sent avgörande men Harvey Elliott tappar då bollen högt upp i planen och Alejandro Garnacho spelar fram till Amad i den följande kontringen. Avslutet som följer är sedan perfekt från den 21 årige ivorianen som från hyfsat dålig vinkel lyckas sätta ett lågt avslut förbi Kelleher i Liverpoolburen, 4-3 och Old Trafford exploderar i eurofori.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Andre Onana: 7

Kan inte göra speciellt mycket vid något av målen då bollen styr på försvarare vid två av dem. Gör många bra räddningar och kändes väldigt stabil i uppbyggnadsspelet.

Diogo Dalot: 8

Dalot gör väldigt sällan en dålig match. Idag så är han riktigt bra i defensiven.

Raphael Varane: 7

Utbytt 85. Det finns sällan anledning att klaga på Raphael Varane. Lugnet själv i försvaret.

Victor Lindelöf: 7

Utbytt 105. Gjorde ett fint jobb i flera jobbiga situationer. Klart godkänd

Aaron Wan-Bissaka: 7,5

Utbytt 71. Spelade väldigt lugnt på bollen när Liverpool försökte pressa. Wan-Bissaka får spela ur position idag efter skadefrånvaro och gör det väldigt bra.

Kobbie Mainoo: 7,5

Utbytt 80. Fenomenal i dribblingsspelet vid många tillfällen. Hamnade kanske lite väl högt i planen i första halvlek men annars mycket bra från tonårigen.

Scott McTominay: 8

1 mål, 1 assist. Han är inte perfekt i spelet på planen men idag så gör han båda mål och assist samt bidrar mycket med sitt fysiska spel.

Bruno Fernandes: 7

Bruno Fernandes var överallt idag och i ett mittfält utan defensiva kvaliter så var det viktigt att någon hade förmågan att kliva ner i planen och bidra. Han lyckas inte sätta sin offensiva prägel på matchen men han slutar aldrig att springa.

Alejandro Garnacho: 7

1 Assist. Precis som Bruno Fernandes så blev det väldigt många meter i benen på Alejandro Garnacho idag. Han gör kanske inte sin bästa offensiva match men skapar fortfarande mycket, speciellt när han fick flytta över till vänsterkanten så hittade han många bra ytor.

Marcus Rashford: 6

1 mål. Rashford räddar upp sin match genom att göra det där viktiga målet i förlängningen. Annars så är han dålig i hemjobbet och har en jättemiss som enkelt kunde kostat oss matchen i slutet av ordinarie tid. Hade han inte gjort det där målet så hade betyget inte varit snällt men han blir godkänd ändå.

Rasmus Höjlund: 6

Utbytt 71. Skönt att ha Höjlund tillbaka i startelvan men det märkes att han saknar matchtempot, i andra halvlek så försvinner han helt.

Harry Maguire: 7

Inbytt 71. Bidrar mycket med sitt huvudspel och hjälper att trycka på offensivt i slutet. Fortsätter på den stabila form han visade innan skadan.

Antony: 8

Inbytt 71. 1 Mål. Hade jag vetat att ett lågt avslut från Antonys högerfot skulle bli Uniteds avgörande chans att nå förlängning så hade jag nog stängt av TVn men på något sätt så lyckas han hitta det bortre hörnet med högern. Jag vet inte vars Antony har varit den här säsongen men idag så kommer han in och förändrar hela matchbilden med sin offensiva energi.

Christian Eriksen: 6

Inbytt 80. Man kan tro att en spelare som blir inbytt i slutet av ordinarie tid skulle orka med en hel förlängning men mot slutet av matchen så fanns det ingen energi kvar hos Eriksen. Han gör dock en godkänd match medans han orkar spela.

Amad: 9

Inbytt 85. 1 Mål, Utvisad.  Det var väldigt tydligt idag att Amad hade en poäng att bevisa efter att spelaren inte fått mycket speltid efter att första delen av säsongen försvunnit på grund av skadebekymmer. Idag så blir han totalt avgörande när han byts in med sitt otroliga hemjobb och såklart det där magiska avslutet för att vinna matchen i slutminuterna av tilläggstiden. Ett sånt avslut måste vara helt perfekt för att gå in och därför så blir det stora bonus poäng för det. Utvisningen är såklart ett skämt av domarna och regelboken.

Mason Mount: n/a

 Inbytt 105. Spelade för kort tid för att betygsättas men väldigt kul att han är tillbaka på planen.

Erik ten Hag: 9

När huvudtränaren börjar byta in spelare som Harry Maguire, Christian Eriksen och Antony så var det inte många som trodde på det men oj vad bra det blev. Vi börjar matchen starkt och ville inte behöva luta på kontringar under hela matchen. När vi sedan ligger under vid flera tillfällen så lyckas han sätta ihop en riktigt bra offensiv press som Liverpool inte kunde hantera. Han har haft en jobbig säsong men idag så ska han ha en eloge för taktiken och modet med bytena. En av Erik ten Hags bästa matcher som Unitedtränare.