Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea - Manchester United
Sjukstugornas stora batalj

Om ni trodde United har haft det tufft med skador är det inget jämfört med årets Chelsealag. Men precis som med United är skador inte hela berättelsen.

Något verkar saknas i ett Chelsea som ändå har haft medlen att kunna prestera bättre än vart de befinner sig nu. Men även om det är två lag i kris som möts imorgon, är det ett lag som har betydligt mer att spela för. Och det är såklart bortalaget.

Manchester United

Nej, det var inte ett aprilskämt att Lisandro Martínez åter igen är skadad. Jag skrev inför matchen mot Brentford att Martínez kan bli det som krävs för en liten ryckning i tabellen för Uniteds del. Chanserna att det blir det får ses som förminskade nu när inte bara Martínez blir borta mer eller mindre resten av säsongen, utan även Lindelöf fick bäras in till sjukstugan.

Med Varane tveksam blir det ett huvudbry för Ten Hag. Huruvida Evans är spelbar vet vi inte heller efter hans skada. Det är mycket möjligt att det blir Harry Maguire och Willy Kambwala som blir mittlås imorgon, och det finns ju många saker som är mer betryggande än de två namnen bredvid varandra. Kambwala i synnerhet, som minst sagt är oprövad.

Med en stukad backlinje kan det bli lite hur som helst. Amrabat finns tillgänglig och Ten Hag har visat sig vara positiv till tanken på honom till vänster i en fyrbackslinje. Det kan man tycka vad man vill om.

Jag hoppas att Mount får chansen till vänster, inte minst efter sitt mål sist. Att dessutom göra sin första start på nästan ett halvår mot sin gamla klubb tror jag kan bli en perfekt match för Mount att visa vad han går för. Om Mount visar lite av det slitet jag vet att han är kapabel till kan han dessutom bli väldigt nyttig i försvarsspelet i en match som verkligen kommer kräva det.

Att sätta stopp för Chelseas mittfält kommer bli A och O imorgon. Blir det som mot Brentford där ett rörigt mittfält öppnar upp stora ytor kommer Enzo och Gallaghers bollar till Palmer och Mudryk på kanterna bli farliga. Att para ihop Casemiro med Mainoo tror jag är den bästa lösningen för att försöka stänga ytorna på mittfältet. Vi såg mot Brentford att McTominay inte klarar av den uppgiften. Måhända att Casemiro inte heller gör det, men han är om än bara lite grann, en förbättring. Det är ett stort orosmoment inför imorgon.

Möjlig startelva:

Chelsea

Visst är inte säsongen helt över för The Blues. Europaspel är faktiskt en möjlighet. Men med sjutton poäng upp till Tottenham (vi kan säga elva, eftersom Tottenham har spelat två matcher mer) så ser det ut som en dröm som runnit ut i sanden. Dröm, säger jag, trots att Chelsea de senaste åren varit en regelbunden kund i kontinentalfotbollen. Det borde ju inte vara en dröm. För Chelseafans har det blivit något av en självklarhet.

Men det post-ryska Chelsea har inte alls fått bollen i rullning. För det nya amerikanska styret blev det nog en liten chock när alla stora värvningar förra säsongen mynnade ut i en 12:e plats och ett snitt på ett mål mer match. Chelsea behövde ett nytt lagbygge och det här var kanske inte det Todd Boehly väntade sig när han tömde plånboken. Pengar kanske inte löser alla problem?

Skadorna har varit en gemensam nämnare när det kommer till Chelseas våndor, båda denna säsong och förra. Den här säsongen har de haft nästan lika många skador som mål, 47 skador och 49 ligamål. Det säger både en del om Chelseas medicinska avdelning och en hel del om Chelseas offensiva förmågor. Nicholas Jackson, som var Chelseas stora förhoppning framåt inför säsongen, har blivit mer känd för att missa öppet mål än att faktiskt sätta bollen i nätet. Hans spelpartner Cole Palmer har dock gett Chelseas trogna lite hopp om framtiden och har i särklass varit Chelseas bästa spelare den här säsongen.

Senaste matchen mot Burnley gjorde just Palmer två mål, men ett sent ledningsmål från honom räckte inte hela vägen då Burnley strax efter kvitterade. Slutresultatet blev 2-2, trots att bottenlaget Burnley spelade med en man mindre i över en halvlek. För att sätta prick över i på den besvikelsen klev även högerbacken Malo Gusto av skadad. Det öppnade för den 20-åriga Alfie Gilchrist, som gör sin första säsong i A-laget och stått för sex ligaframträdanden. Han kan mycket väl starta imorgon.

I mittfältet är det dock förstavalen Enzo Fernandez och Moises Caicedo som dirigerar. Men Pochettino har inte lyckats få fram det bästa ur duetten. Särskilt Caicedo har haft en tuff första säsong i London efter att ha imponerat på många i Brighton.

Men Chelseas offensiva spelare har äntligen lagom till säsongsavslutningen fått något slags momentum, då Chelsea är obesegrade de senaste fem ligamatcherna. Dessutom har både Jackson och Mudryk stått med i målprotokollet den senaste tiden.

Möjlig startelva:

Historik

United har historiskt ett bra facit mot Chelsea, mycket tack vare att United i historien nästan alltid har varit bättre. Sedan 2004 har dock de blåa från huvudstaden sträckt på sig och utmanat tack vare oligarkstålar signerade Roman Abramovich. Värst var det efter Ferguson, då United inte lyckades vinna en enslig match mot Chelsea mellan oktober 2012 och april 2017.

Sedan dess har det gått betydligt bättre. Mannen på Uniteds tränarbänk senaste gången man förlorade mot Chelsea i ligan hette José Mourinho. Det var november 2017. Sedan dess har Chelsea bara vunnit två matcher utav sexton, båda i FA-cupen.

Visste ni att…

 • Stamford Bridge, byggd 1877, är Londons äldsta fotbollsarena fortfarande i bruk? I årets säsong är den dessutom näst äldst efter Bramall Lane.
 • Chelsea har aldrig i sin 119 år långa historia haft en svensk spelare? Utav årets 20 lag i Premier League är det enbart tre lag till som kan säga samma sak. Det närmsta man kom var Magnus Hedman, som nöta bänk i åtta matcher men kom aldrig till spel.
 • Om Chelsea missar Europaspel i år så är det första gången sedan millennieskiftet som man missar kontinentalfotboll två säsonger i rad?

Matchinformation

Chelsea
Manchester United
Turnering: Premier League, omgång 31
Tid: Torsdagen den 4 april 2024, 21.15
Plats: Stamford Bridge, London
Domare: Jarred Gillett
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Lindelöf (muskelskada, maj)
 • Martínez (muskelskada, maj)
 • Martial (skadad, april)
 • Shaw (skadad, maj)
 • Malacia (knä, juni)
Tveksamma:

 • Varane (skadad, liten chans)
 • Bayındır (muskelskada, liten chans)
 • Evans (skadad, liten chans)
FORM
F24/2FulhamHPL1-2
V28/2NottinghamBFA1-0
F3/3Man CityBPL1-3
V9/3EvertonHPL2-0
V17/3LiverpoolHFA4-3EF
O30/3BrentfordBPL1-1

Chelsea

Skador och avstängningar:

 • Fofana (knä, juni)
 • Lavia (lår, juni)
 • James (lår, maj)
 • Nkunku (hamstring, mitten april)
 • Colwill (fot, mitten april)
 • Sánchez (skadad, inget datum)
 • Chalobah (skadad, inget datum)
 • Gusto (lår, inget datum)
 • Ugochukwu (hamstring, inget datum)
Tveksamma:

 • Chukwuemeka (smäll)
 • Chilwell (knä)
FORM
F25/2LiverpoolHLC0-1
V28/2LeedsHFA3-2
O2/3BrentfordBPL2-2
V11/3NewcastleHPL3-2
V17/3LeicesterHFA4-2
O30/3BurnleyHPL2-2

United mot Chelsea

Totalt:19480-60-54305-231
Borta:9136-25-30145-131
Premier League:6319-26-1881-76
SENASTE MÖTENA
O2022-04-28HPL1-1
O2022-10-22BPL1-1
V2023-05-25HPL4-1
V2023-12-06HPL2-1
SENASTE BORTAMATCHER
V2020-02-17BPL2-0
O2021-02-28BPL0-0
O2021-11-28BPL1-1
O2022-10-22BPL1-1