Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget | Herrlaget | Ungdomslagen

United bekräftar
John Murtough lämnar Manchester United

John Murtough lämnar sin roll som fotbollschef i Manchester United. Detta bekräftar klubben på tisdagen.

Murtough har jobbat för United i elva år, i olika roller. Sedan mars 2021 har han verkat som klubbens fotbollschef (Football Director), den första i klubbens historia att inneha den titeln.

Sir Jim Ratcliffe, delägare, säger:

Vi vill tacka John för hans lojala tjänst under många år och för hans stöd och integritet under den här övergångsperioden. Han lämnar med våra största lyckönskningar för framtiden.

Joel Glazer, delad ordförande, säger:

Efter elva år av outtröttligt arbete för klubben har John gemensamt med oss kommit till överenskommelse om att nu är den rätta tiden för honom att kliva åt sidan, för att lämna plats för den nya ledarskapsstrukturen på fotbollssidan. Han kommer alltid vara välkommen tillbaka till Manchester United, som en vän till klubben.

Murtough själv uttalar sig inte på klubbens hemsida. United uttalar sig heller inte om vem som kommer att ta över Murtoughs arbetsuppgifter den närmaste framtiden.

Som fotbollschef har Murtough ofta kritiserats, framför allt för Uniteds bristfälliga agerande på transfermarknaden. Han uppges emellertid ha en stor del i att akademin nu mår bättre än på många år. Murtough sägs även ha varit viktig då United återuppstartade damlagsverksamheten 2018, även om utvecklingen på damsidan nu tycks ha stagnerat, eller till och med gått bakåt. Av allt att döma var Murtough drivande när Erik ten Hag blev manager för United.

Enligt The Athletic blir det Andy O’Boyle (vice fotbollschef), David Harrison (chef för fotbollsverksamheten) och Matt Hargreaves (chef för fotbollsförhandlingar) som den närmaste tiden kommer att leda den dagliga verksamheten. Ineos Sir Dave Brailsford kommer också att vara involverad.

Läs vi mellan raderna fanns det ingen roll för Murtough (åtminstone ingen roll han var intresserad av) i den nya fotbollsledningen, som kommer att tillsättas av Ineos.

Murtough kommer av allt att döma ersättas av Dan Ashworth. Det dröjer emellertid innan Ashworth får börja jobba för klubben, då han är på gardening leave efter att ha lämnat Newcastle.

United ska emellertid vara hoppfulla om att Jason Wilcox kan ansluta som teknisk chef under de kommande veckorna. Wilcox är för närvarande fotbollschef för Southampton men United ska vara hoppfulla om att kunna nå en överenskommelse med Southampton som tar Wilcox till United.

För närvarande är Darren Fletcher teknisk chef i United. Fletcher anställdes som teknisk chef samtidigt som Murtough blev fotbollschef (de båda anställningarna annonserades i ett svep). Klubben ska önska att Fletcher blir kvar i klubben, men i en annan roll. Exakt vad det ska vara tycks vara en förhandlingsfråga.