Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United - Coventry City
Kan Mark Robins vara för Erik ten Hag vad han var för Sir Alex Ferguson?

Det var den 7 januari 1990. Manchester Uniteds manager Ferguson behövde en hjälte.

Fergusons United skulle spela mot Nottingham Forest på bortaplan i FA-cupens tredje omgång. Legenden berättar att Ferguson skulle få sparken ifall United inte vann.

Nu behöver vi addera historisk kontext här. Idag skulle Nottingham på bortaplan anses vara en enkel lottning för United. Då var det ingalunda så. På 1980-talet slutade Nottingham regelbundet före United i tabellen. Det gjorde de 1990 också. Och när United förpassades ut ur FA-cupen 1989 var det mot Nottingham.

United saknade sin viktigaste spelare, lagkapten Bryan Robson. Frånvarolistan inkluderade även Paul Ince, Danny Wallace och Neil Webb.

På topp fick unge anfallaren Mark Robins chansen. Det var inte ofta han fick det. Nottingham borta var blott hans fjärde match för säsongen och bara hans femte match från start som Unitedspelare.

Matchen – som spelades på en jordmatta med enstaka gräsfläckar – var ingalunda välspelad. Chanserna var lätträknade.

En målchans dök upp i inledningen på andra halvlek. Mark Hughes skruvade, från en central position, in en boll i straffområdet med en yttersida. Passningen var perfekt avvägd och vid straffpunkten mötte Mark Robins den med sin panna. Bollen letade sig in bakom målvakten.

Sedan låg Nottingham på för en kvittering. United överlevde anstormningen.

Alex Ferguson överlevde Nottingham. Hans jobb var säkert för nu. United gick vidare och vann FA-cupen. Det följdes av Cupvinnarcupen 1991, Ligacupen 1992 och slutligen ligan 1993. Ferguson pensionerade sig 20 år efter den första ligatiteln. På de 20 åren vann United ligan tolv gånger till, Champions League ett par gånger och massor av andra cuptitlar.

Mark Robins räddade Alex Ferguson. Hans mål mot Nottingham blev startskottet på något alldeles enastående.

(Nu ska vi för sakens skulle notera att alla som faktiskt vet med bestämdhet hävdar att det aldrig var aktuellt att Ferguson skulle sparkas. Men de är förstås partiska när de säger så. Allt beaktat förefaller det sannolika vara att Fergusons jobb var hotat.)

Robins Unitedkarriär blev inte så värst mycket mer än det där målet mot Nottingham. Han gjorde 70 matcher som Unitedspelare, varav bara 27 från start. Med det i åtanke får 17 fullträffar ses som en hygglig siffra.

Efter United blev det Norwich och därefter Leicester. Sedan diverse småklubbar som FC Köpenhamn, Ourense, Panionios, Walsall, Burton Albion och Manchester city.

Idag är Robins manager. För Coventry City. Idag ska hans Coventry City spela mot Manchester United i FA-cupen.

Manchester Uniteds manager heter idag Erik ten Hag. Han kommer inte få sparken imorgon. Men det är svårt att se honom överleva sommaren ifall United torskar mot Coventry.

Inte för att en seger idag räddar Ten Hag. När Robins räddade Ferguson var det oväntat. Idag förutsätter alla att United ska vinna.

Men vi har sett Manchester United spela fotboll den här säsongen. Vi kan göra livet surt för de bästa. Men samtidigt kan de sämsta göra livet surt för United.

Vi vet att Coventry kommer få sina chanser. Alla lag får chanser mot United.

Willy Kambwalas förmodade frånvaro gör att det blir intressant att se vem som tar plats bredvid Harry Maguire i mittförsvaret. Utgångstipset får bli Casemiro men även Scott McTominay har mittbackserfarenhet. Gissningsvis startar både Casemiro och McTominay, med en av dem i mittförsvaret och en av de på mittfältet. I övrigt torde det bli ungefär samma lag som senast, även om Antony kan tänkas ha en liten chans att förpassa Marcus Rashford till bänken.

Vi förutsätter oavsett att Mark Robins skickar United vidare i FA-cupen.