Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Arsenal
Att sabba för Arsenal är alltid roligt, imorgon är det extra viktigt

Imorgon kommer ett titeljagande tillika serieledande Arsenal till Old Trafford för att fortsatt försöka hålla konkurrenterna bakom sig. För Manchester United handlar det nu om att avsluta säsongen på ett så bra sätt som möjligt, och naturligtvis vore det trevligt att sätta käppar i hjulet för Londonlaget.

Om nu Arsenal inte skulle vinna Premier League så är ju alternativen med Liverpool och Manchester City minst lika motbjudande. Vissa kanske ser det som mer eller mindre betydelsefullt vilket av dessa lag som vinner ligan. För egen del kan det kvitta, för det som betyder något är att United besegrar Arsenal. Vad det får för följder i ett likgiltigt titelrace är strunt samma.

Manchester United

Det ska bli intressant att se hur United svarar på den fasansvärda insatsen man stod för mot Crystal Palace tidigare i veckan. Många gånger har vi sagt att botten är nådd och att den ena matchen efter den andra är den sämsta på länge. Haveriet på Selhurst Park tar emellertid priset, utan någon som helst tvekan.

Oberäkneliga gånger har man hört att United måste studsa tillbaka, “bounce back”, som det så klyschigt heter. Det finns dock inget annat att göra, hur gärna spelare, tränare, och supportrar nog än vill att den här mardrömslika säsongen bara är över.

Ett klassiskt rivalmöte med Arsenal bör ändå kunna pumpa upp spelare lite grann och ge lite bränsle till avslutningen av säsongen. Men det vill till för Erik ten Hag att fortsätta trolla med knäna. Inte för att situationen i truppen på något sätt är optimal, men att trolla är inte någon paradgren för nederländaren. Vi kan egentligen räkna bort hela mittbacksuppsättningen, om än att det finns en möjlighet för Jonny Evans att spela. Nordirländaren startade trots skadebekymmer och svajig matchform. Det lär nog bli något liknande imorgon, och hur illa det än låter så blir det sannolikt Casemiro bredvid.

Diogo Dalot och Aaron Wan-Bissaka lär dra lott om vem som spelar till höger respektive vänster i backlinjen…

På mittfältet är Bruno Fernandes tillbaka i träning efter att ha missat matchen mot Crystal Palace. Om portugisen hade funnits på planen i måndags kväll vill jag tro att resultatet inte hade sprungit iväg. Jag vet inte exakt vad jag baserar den känslan på, men den finns där.

Bruno Fernandes saknades mot Crystal Palace men är förhoppningsvis tillbaka i spel imorgon.

Likt Fernandes var även Scott McTominay tillbaka ute på gräset igen. Beroende på skottens status ser jag det inte som otänkbart att han går in från start imorgon. I dagsläget skulle liksom en McTominay på kryckor vara ett bättre alternativ än både Christian Eriksen och Sofyan Amrabat.

En av kanterna tar givetvis Alejandro Garnacho hand om. Förhoppningsvis till höger (ackompanjerad av Dalot), men mest sannolikt till vänster. Antony till höger och Rasmus Höjlund längst fram blir utgångstipset. Jag ser dock inte varför en sån som 18-årige Ethan Wheatley inte skulle kunna få chansen från start. Som naiv supporter är det så klart lätt att tänka så, men han har trots allt varit involverad på sistone och fick, tyvärr för hans skull, bli förnedrad av Ten Hag genom att få hoppa in mot Crystal Palace. Kanske dags för en ärlig chans imorgon?

Möjlig startelva:

Arsenal

Det är minst sagt skilda världar vad gäller formkurva och tabellposition mellan Arsenal och United för tillfället. Det är naturligtvis mycket märkligt att se Londonlaget inneha förstaplatsen med så här få matcher kvar av säsongen, men märkligare saker har väl trots allt hänt…

Man hade en liten dipp i mitten av april med uttåg ur Champions League och hemmaförlust mot Aston Villa i ligan. Därefter är det dock grönt i kolumnen med fyra raka segrar. Derbyna mot Chelsea och Tottenham Hotspur vann man övertygande med 5-0 respektive 3-2. Resultatet 3-2 indikerar kanske inte övertygelse, men Arsenal ledde ändå med 3-1 fram till slutminuterna.

Bukayo Saka är lagets bästa målskytt och framspelare med sina 16+9 i statistiken. 22-åringen får därmed ses som det största hotet i laget. Annars är målskyttet ganska utspritt bland spelare som Kai Havertz, Leandro Trossard och Martin Ödegaard.

Att huvudtränare Mikel Arteta skulle göra några drastiska förändringar från senaste matchen mot Bournemouth får ses som ganska osannolikt. Det skulle isåfall vara på de offensiva platserna där det finns lite att laborera med, framför allt om vi tar brassespåret med Gabriel Jesus och Gabriel Martinelli. De båda har emellertid spelat ganska sparsamt på senare tid och lär få inleda på bänken.

Möjlig startelva:

Historik

Manchester United och Arsenal har som bekant gjort upp en och annan gång genom historien. Över 200 gånger om vi backar bandet ända till slutet av 1800-talet. Statistiken är jämn lagen emellan, men den är naturligtvis på Uniteds sida vad gäller antal vinster. Senaste gången Arsenal vann på Old Trafford var i november 2020, vilket alltså snart är fyra år sedan. I september 2022 kom Uniteds senaste vinst mot Arsenal, den gången med 3-1 på hemmaplan.

Visste ni att…

 • Arsenal inte har vunnit Premier League sedan säsongen 2003/04?
 • Arsenals största förlust i Premier League kom mot United? 8-2 säsongen 2011/12.
 • Arsenal endast tog 51 poäng i Premier League säsongen 1994/95?

Matchinformation

Manchester United
Arsenal
Turnering: Premier League, omgång 37
Tid: Söndagen den 12 maj 2024, 17.30
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Paul Tierney
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Martínez (muskelskada, inget datum)
 • Mount (skadad, eventuellt 15 maj)
 • Shaw (skadad, eventuellt 25 maj)
 • Maguire (muskelskada, eventuellt 25 maj)
 • Martial (skadad, maj)
 • Kambwala (skada, inget datum)
 • Lindelöf (muskelskada, maj)
 • Varane (muskelskada, maj)
 • Malacia (knä, juni)
Tveksamma:

 • Fernandes (skadad, stor chans)
 • McTominay (skadad, stor chans)
 • Rashford (skada)
 • Evans (matchform, stor chans)
 • Shoretire (oklar status, liten chans)
FORM
O7/4LiverpoolHPL2-2
O13/4BournemouthBPL2-2
O21/4CoventryNFA3-3VS
V24/4Sheffield UHPL4-2
O27/4BurnleyHPL1-1
F6/5C PalaceBPL0-4

Arsenal

Skador och avstängningar:

 • Timber (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • Saka (vad, stor chans)
 • Tomiyasu (smäll)
FORM
F14/4Aston VillaHPL0-2
F17/4Bayern MünchenBCL0-1
V20/4WolvesBPL2-0
V23/4ChelseaHPL5-0
V28/4TottenhamBPL3-2
V4/5BournemouthHPL3-0

United mot Arsenal

Totalt:23999-53-87363-341
Hemma:11466-29-19210-101
Premier League:6326-18-1988-73
SENASTE MÖTENA
F2022-04-23BPL1-3
V2022-09-04HPL3-1
F2023-01-22BPL2-3
F2023-09-03BPL1-3
SENASTE HEMMAMATCHER
O2019-09-30HPL1-1
F2020-11-01HPL0-1
V2021-12-02HPL3-2
V2022-09-04HPL3-1