Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Ungdomskollen
Juniorerna trippla mästare

I denna upplaga av ungdomskollen tar vi och behandlar lagens sista matcher för säsongen, med ett stort fokus på juniorerna som blivit trippla mästare. 

Matcher sedan senast

 • U18: Liverpool – United 1-9
 • U21: United – Brighton 1-1
 • U21: United – Liverpool 0-3
 • U18: United – Stoke 4-2
 • U18: Wolves – United 1-2
 • U21: Tottenham – United 2-2
 • U18: United – City 2-1
 • U21: Nottingham – United 0-0
 • U18: United – Sunderland 1-3
 • U21: Southampton – United 3-6
 • U21: Arsenal – United 6-2
 • U18: United – Everton 3-1
 • U18: Chelsea – United 1-2

Juniorerna liga- och cupmästare

Manchester Uniteds juniorer har har fullbordat en fantastisk säsong genom att man först tagit hem ligasegern i U18 Premier League North, för att sedan även ta hem hela rubbet efter en 2-1 seger över PL South-mästarna Chelsea.

Laget avslutar säsongen med 21 vinster, två kryss och två förluster. Sedan den senaste ungdomskollen har man spelat fem ligamatcher, som resulterat i fyra vinster och en förlust. Bland de fyra vinsterna hittar vi en imponerande 9-1 seger över Liverpool.

Liverpool utklassade

Och om vi tar och inleder med just den matchen så var den egentligen över efter de första 15 minuterna när ställningen var 3-0. Målskyttet inleddes redan i den första matchminuten när James Scanlon gjorde sitt första för matchen. Därefter fyllde Ethan Wheatley på med två mål inom loppet av tre minuter. Innan första halvlek var över fick man även in ett fjärde genom Ethan Williams. Hemmalaget fick in en reducering vilket gav ställningen 4-1 in i halvtidsvilan.

Dock så var inte United nöjda där, utan i den 57:e minuten fullbordade Wheatley sitt hattrick. Bara fem minuter senare gjorde Scanlon sitt andra och inte långt därefter fyllde Gabriele Biancheri på med sitt första. Biancheri stod även för nästa mål, alltså Uniteds åttonde. Därefter var det dags för Ashton Missin att avsluta målskyttet i den 88:e minuten.

Scanlon tvåmålsskytt mot Stoke

Nästa match på schemat var en hemmamatch mot Stoke, och även den slutade med tre poäng. Precis som mot Liverpool så stod James Scanlon i denna match för två mål, men även för två assists. Den första framspelningen kom till Biancheri som styrde in 1-0 i den 20:e minuten.

Bara tre minuter senare var det dags för Scanlon att göra sitt första för dagen när han med en fin vänsterfot placerade bollen förbi målvakten. Några minuter innan halvtidsvilan var Scanlon framme igen, och 3-0 kom genom ett underbart avslut som letade sig in i det vänstra krysset.

Stoke fick in en reducering minuter in i andra halvlek, men United svarade snabbt genom Ethan Williams. Bortalaget reducerade ytterligare en gång, men närmare än så kom de inte. United vann rättvist med 4-2.

Vinsten som säkrade ligasegern

Den tredje ligamatchen var också den som avgjorde ligan. Man begav sig till Wolverhampton för att försöka säkra ligatiteln, och tack vare Gabriele Biancheri så stod man som ligasegrare när slutsignalen löd. Biancheri inledde målskyttet efter elva minuter, framspelad av Zach Baumann.

Wolves utjämnade dock i den 19:e minuten, men bara tre minuter senare var Biancheri framme igen när han bara styrde in en fin boll från James Scanlon. Fler mål gjordes inte i matchen utan slutresultatet blev 2-1 och Manchester United blev därmed segrare av U18 Premier League North.

Sällsynt, men förståelig förlust

I ligamatchen efter blev det en sällsynt förlust, men också en förståelig sådan. Med ligasegern säkrad så ställde man upp med ett lag med ett flertal U16-spelare. Vidare till matchen så kunde man inte ha fått en bättre start, utan i matchens första minut gjorde Bendito Mantato 1-0 på pass av Malachi Sharpe.

Ledningen skulle dock inte bli långvarig utan i den tredje minuten kvitterade Sunderland och resultatet 1-1 stod sig in i halvtidsvilan. Sunderland tog ledningen i den 56:e minuten och knappa tio minuter senare utökade hemmalaget sin ledning till 3-1, vilket också blev slutresultatet.

Seger i den sista ligamatchen

Den avslutande ligamatchen spelades mot Everton och där avrundade man med en insats som speglade säsongen i sin helhet. 3-1 blev slutresultatet där segern aldrig kändes hotad, trots att det stod 1-1 i 46 minuter. Målskyttet inleddes inte förrän i den 38:e minuten, och då var det föga förvånande Gabriele Biancheri som fanns på rätt plats vid rätt tillfälle.

Everton fick dock in en kvittering i den 44:e minuten men ett snabbt svar från United och återigen Gabriele Biancheri betydde att man återtog ledningen in i halvtidsvilan. Andra halvlek var en kontrollerad sådan från United som satte spiken i kistan när Malachi Sharpe gjorde 3-1 i den 82:a minuten.

Nationella mästare efter 2-1 seger över Chelsea

I säsongens sista match gjorde man återigen sitt jobb när man besegrade U18 Premier League South-mästarna Chelsea och därmed kröntes till nationella mästare.

Det var ett starkt lag som tog sig ned till London för att försöka kamma hem den nationella titeln, och föga förvånande så var Ethan Wheatley en av de bidragande faktorerna till att man lyckades. Wheatley gjorde nämligen matchens första mål när han, i den 21:a matchminuten, kyligt rullade in bollen förbi Chelsea-målvakten. Några minuter senare var hemmalaget nära en kvittering, men en livsviktig rensning på mållinjen av Louis Jackson innebar att Uniteds ledning var intakt.

1-0 till United stod sig in i halvtidsvilan, men det krävdes inte många sekunder efter att den andra halvleken blåsts igång innan Chelsea utjämnade.

United visade dock på mental styrka när man knappa tio minuter senare svarade genom att återta ledningen. Det var återigen en Ethan som stod för målet, men denna gång var det Williams och inte Wheatley. Dock var Wheatley högst inblandad i förarbetet där bollen tillslut nådde Williams som påpassligt bombade in 2-1. United hade bud på både ett tredje och ett fjärde mål när Chelsea behövde vara desperata, men Wheatley, som hade båda chanserna fick nöja sig med ett mål i denna match.

Som tur var så kostade inte de brända chanserna något, utan United höll ut och när visslan löd kunde man titulera sig nationella mästare i U18 Premier League.

Cupseger efter derbyvinst

Det var inte tillräckligt med en ligaseger, utan juniorerna tog även hem U18 PL Cup när man slog lillebror Manchester City med 2-1. Målskyttet inleddes i den sjunde minuten genom Ethan Wheatley som från en nästintill omöjlig vinkel tryckte in 1-0 förbi City-målvakten.

Wheatley utökade ledningen i den 25:e minuten när han tog emot en fin boll från James Nolan, rundade bortalagets målvakt och slog in 2-0. Det resultatet stod sig hela vägen fram till den 85:e minuten då City fick in en reducering. United lyckades dock hålla ut och när slutsignalen löd stod man som rättvisa segrare.

Efter cupsegern pratade klubbmedia med Adam Lawrence, som var mer än nöjd med sina spelares prestationer.

“Jag är glad för pojkarnas skull”, inledde Lawrence. “När det gäller finaler, i den här typen av matcher avgörs de med små marginaler. I andra halvlek, mot slutet av matchen, fick vi verkligen gräva djupt.”

Fortsättningsvis nämnde Lawrence lagets sammanhållning som en viktig anledning till varför man lyckades vinna matchen.

“Om det är ett lag som inte är tillsammans och inte har den lagandan, så kommer de inte igenom den matchen och det går till förlängning eller så förlorar de den. När det gäller det, och gruppens sammanhållning, tyckte jag att vi var enastående och det har hjälpt oss att komma över gränsen.”

Säsongen över för reserverna

Reserverna har spelat sex matcher sedan den senaste ungdomskollen, och deras säsong är nu över. Man slutade på en tolfteplats i tabellen, och med det nya formatet för denna säsong innebar det slutspel. Där väntade dock tabellenfemman Arsenal, som blev alldeles för svåra.

Kryss mot Brighton

Vi börjar i kronologisk ordning där den första matchen spelades mot Brighton hemma på Leigh Sports Village. Det var en ganska händelsefattig tillställning där United tog ledningen efter ett självmål minuter innan halvtid, men i den 72:a minuten kvitterade Brighton vilket gav slutresultatet 1-1.

Förlust på Old Trafford

I nästa match blev det förlust mot Liverpool hemma på Old Trafford. Tyvärr blev det en mållös tillställning för Uniteds del, samtidigt som man släppte tre bakåt.

En (bra) poäng mot Spurs

Därefter begav man sig till London för att ta sig an Tottenham. Här stod man för en fin insats som dock bara resulterade i en poäng. Efter en trög start från United så tog Tottenham ledningen efter kvarten spelad.

Detta verkade dock ge United extra energi och bara två minuter senare svarade man genom Ruben Curley. Efter 25 minuter hade United även vänt matchen när Gabriele Biancheri gjorde sitt första U21-mål för klubben. Tottenham kvitterade tio minuter senare, och ställningen 2-2 stod sig matchen ut.

Mållös historia mot Nottingham

I nästa match stod Nottingham för motståndet i en match som slutade mållös.

Tennissiffror när Southampton besegrades

Därefter var det dags för en trepoängare när man slog Southampton med tennissiffrorna 6-3. Efter en mardrömsinledning där Southampton tog ledningen i  den första minuten, men innan halvtidsvilan så hade man vänt på steken genom två mål från Ethan Wheatley.

I andra halvlek kvitterade Southampton efter 58 minuter, men bara tre minuter senare hade United gjort både ett tredje och ett fjärde mål genom Sam Mather och Ethan Williams. Williams gjorde ytterligare ett mål i den 80:e minuten innan Charlie McNeill gjorde mål nummer sex ungefär fem minuter senare. Southampton fick in ett tröstmål några minuter innan domaren blåste av matchen.

Utslagna efter tuff tillställning i London

Sedan var det dags för slutspelsmatchen mot Arsenal och tyvärr får man säga att United var helt chanslösa i detta möte. Arsenal inledde målskyttet efter knappa kvarten för att sedan utöka ledningen tre gånger om i den första halvleken, och redan där var matchen över.

Efter knappa timmen gjorde hemmalaget 5-0 innan Sam Mather fick in en reducering. Därefter gjorde lagen varsitt mål på tilläggstid där Uniteds mål kom från Gabriele Biancheri. Slutresultatet skrevs alltså till 6-2 Arsenal och därmed var Uniteds säsong över.

Wheatley och Harrison prisade

Ethan Wheatley och Elyh Harrison har blivit prisade för sina prestationer denna säsong. Wheatley tog hem Jimmy Murphy Young Player of the Year som förra året tilldelades Kobbie Mainoo, och har tidigare givits till spelare som Paul Scholes, Marcus Rashford och Alejandro Garnacho.

Vidare till Harrison så tilldelades han Denzil Haroun Reserve-Team Player of the Year, och i mitt tycke var det väldigt välförtjänt. Harrison fortsätter nämligen att ta steg i rätt riktning, och jag skulle inte bli förvånad om ett antal A-lagstrupper innehåller hans namn framöver.

Spelare i fokus

Ethan Wheatley har haft ett par fina veckor den senaste tiden. Han stod för ett hattrick när man krossade Liverpool, han gjorde båda målen i finalen mot Manchester City och han gjorde ytterligare två mål för reserverna i 6-3 vinsten över Southampton. Utöver det har han som nämnt ovan även blivit tilldelas Jimmy Murphy Young Player of the Year.

Men större än allt det var att han även fick göra sin Premier League-debut i slutet på April i mötet med Sheffield United. Det gjorde honom till den 250:e akademiprodukten att åstadkomma just denna milstolpe. Detta har såklart inte kommit gratis, speciellt inte för Wheatley.

Förra säsongen gjorde han enbart 6 ligamål på 15 matcher, vilket för en forward inte är tillräckligt bra. Att då sammanfatta denna säsong med åtta mål på sju ligamatcher för juniorerna och fyra mål på nio matcher för reserverna är ännu mer imponerande. Totalt har det blivit 23 mål och fyra assists på 32 matcher för Wheatley.

Wheatley har verkligen blivit smartare på fotbollsplanen där han ofta tar rätt löpningar vilket leder till att han skapar fler målchanser för sig själv. Vidare till fysiska attribut så har han i stort sett allt som man kan önska från en renodlad striker. Han är lång och kan användas som targetspelare, men han har också en snabbhet som gör att han även kan användas som djupledshot.

Några korta

 • Manchester Uniteds U14 vann tidigare denna månad Albert Phelan Cup North.

Höjdpunkter

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik