Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför FA-cupfinalen 2024: Manchester United - Manchester City
Den omöjliga reprisen

Nu var det dags igen, precis som förra året så vankas det Manchesterderby i FA Cupens avgörande dag på Wembley Stadium. United har chansen att rädda säsongen med ett trofelyft och spel i Europa, sedan så hade det inte suttit fel att plocka ner lillebror på jorden igen efter den ljusblåa ligatriumfen förra veckan.

Manchester United

Manchester United åker ner till London med ett stort frågetecken hängande över framtiden gällande huvudtränare Erik ten Hag, som enligt vissa obekräftade rapporter kan göra sin sista match som Unitedtränare imorgon. Formmässigt så blev det faktiskt två vinster mot Newcastle samt Brighton som rundade av säsongen, något som visades inte spela någon roll då klubben slutade på sin sämsta placering i Premier League eran efter en ligasäsong som förstördes av skador. Läget på sjukbänken har dock början lätta upp såhär inför final och EM då spelare som Mason Mount, Raphael Varane och Victor Lindelöf bör vara något brukbara. Harry Maguire och Luke Shaw förblir stora avbräck, och Ten Hag kommer fortsatt behöva laborera lite för att använda sin trupp till bästa förmåga. Backlinjen bör alltså se hyfsad ut då förra säsongens superduo Lisandro Martinez och Raphael Varane ska äntligen borde få spela från start tillsammans. Den sistnämnde gör även sin sista match i Unitedtröjan och blir enormt viktig om vi ska ha någon chans att stoppa Erling.

Morgondagens final blir Raphael Varanes sista framträdande i Unitedtröjan, det hade ju varit fint med ett avsked i guld.

Läget i backlinjen ska också betyda att Casemiro äntligen får hoppa ett steg upp i planen till sin vana mittfältsroll. Sofyan Amrabat hade nog en chans att starta efter prestationen mot Newcastle men han såg inte alls lika nekväm ut senast mot Brighton så marockanen lär inleda på bänken. Resten av mittfältet väljer sig självt då Kobbie Mainoo och Bruno Fernandes måste starta. Mittfältet bör inte bli lika genomsprunget som tidigare under säsongen då det lär bli ett ganska kompakt Manchester United där City kommer att rulla boll. Det blir också väldigt viktigt att Mainoo och Fernandes inte bara skickar chansbollar för frontlinjen att springa på utan att vi faktiskt tar taktpinnen ibland och inte låter City skapa den där enorma pressen som dom ofta lyckas med. Det finns såklart en värld där Ten Hag går mer defensivt genom att starta Amrabat tillsammans med Casemiro men vi får hoppas att holländaren är modigare än så.

Framåt i banan så borde såklart Amad få fortsätta på den där högerkanten baserat på form men det är mycket möjligt att Erik ten Hag slänger Marcus Rashford tillbaka in i startelvan för säsongens största och viktigaste match. Det borde vara en motiverad Rashford, som petats från både startelvan i United men också från Englands EM-trupp. En motiverad Rashford är en farlig spelare och om han kan plocka fram den där spelaren vi såg förra året, ja då har vi en helt annan spets framåt. Rasmus Höjlund och Alejandro Garnacho är självklara i elvan, den sistnämnde flyttas väl över till högerkanten ifall Rashford spelar.

Marcus Rashford kan mycket väl få sin chans att visa Gareth Southgate vad han går miste om.

Möjlig startelva:

Manchester City

Förra helgen så säkrade Manchester City sin fjärde raka ligatitel till absolut ingens förvåning. Pep Guardiolas maskin har vunnit sju raka matcher inför FA cup finalen och vill man hitta senaste förlusten så måste man tillbaka till den 6:e december då Aston Villa slog City på Villa Park (då räknar jag inte med straffförlusten mot Real Madrid). Spelet i FA Cupen har likt förra säsongen varit nästintill felfritt.

Ska man hitta några positiva saker att greppa efter som Unitedsupporter så kan man väl säga att lillebror inte vinner trippeln i år och är tekniskt sätt sämre denna säsong jämfört med förra året då ligatiteln faktiskt säkrades innan den sista omgången hade spelats. Det viskas även att nästa säsong blir Pep Guardiolas sista i klubben så det är ju potentiellt trevligt när man tittar på längre sikt. Sedan så har vi ju faktorn att City faktiskt fuskar sig till allt de gör så egentligen så har vi redan vunnit FA Cupen för andra året i rad.

Manchester City är i stort sätt helt skadefria inför denna match, såklart. Det borde dock inte spela så stor roll då Pep hade kunnat vara utan Kevin de Bruyne, Erling Håland, Ruben Dias, Phil Foden och fortfarande varit storfavoriter. Den enda spelaren som faktiskt saknas är Ederson, och han saknas egentligen inte alls så Stefan Ortega har sett minst lika bra ut under säsongen. Sanningen är att det inte finns en fotbollsklubb i världen som har samma truppbredd och individuell kvalite som Manchester City. Det är tur att fotboll inte spelas på pappret utan att det faktiskt är elva mot elva på en gräsplan som gäller. Sedan så har vi ju Michael Oliver på VAR så där har ju Manchester City lite mer sparkapital ifall saker inte skulle gå enligt plan för Guardiolas mannar.

Möjlig startelva:

Historik

Förra säsongens FA Cup final slutade 2-1 till Man City, Ilkay Gundogan gjorde två mål och det första kom efter bara 12 sekunder.

United har varit chanslösa mot City denna säsongen då lillebror vann bägge ligamatcherna. Phil Foden och Erling Haaland har stått för sex mål på de två matcherna.

Visste ni att…

 • Förra säsongens FA Cup final var den första gången som lagen möttes i en final. Morgondagens final blir alltså den andra gången det händer.
 • Premier League har anklagat Manchester City för brott mot 115 punkter av ligans finansiella regler.

Matchinformation

Manchester United
Manchester City
Turnering: FA Challenge Cup, final
Tid: Lördagen den 25 maj 2024, 16.00
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: Andy Madley
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

 • Maguire (muskelskada, juni)
 • Malacia (knä, juni)
Tveksamma:

 • Lindelöf (muskelskada, stor chans)
 • Martial (skadad, stor chans)
 • Mount (skadad, stor chans)
 • Shaw (skadad, liten chans)
 • Shoretire (oklar status, liten chans)
FORM
V24/4Sheffield UHPL4-2
O27/4BurnleyHPL1-1
F6/5C PalaceBPL0-4
F12/5ArsenalHPL0-1
V15/5NewcastleHPL3-2
V19/5BrightonBPL2-0

Manchester City

Skador och avstängningar:

 • Ederson (ögonskada, inget datum)
Tveksamma:

 • Inga bekräftat tveksamma.
FORM
V25/4BrightonBPL4-0
V28/4NottinghamBPL2-0
V4/5WolvesHPL5-1
V11/5FulhamBPL4-0
V14/5TottenhamBPL2-0
V19/5West HamHPL3-1

United mot Man City

Totalt:19278-53-61273-272
Neutral plan:41-0-34-8
FA-cupen:106-0-419-14
SENASTE MÖTENA
V2023-01-14HPL2-1
F2023-06-03NFA1-2
F2023-10-29HPL0-3
F2024-03-03BPL1-3
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
F1926-03-27NFA0-3
F2011-04-16NFA0-1
V2011-08-07NCS3-2
F2023-06-03NFA1-2
Res med oss till Manchester!