Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Krönika
Baksmällan av en titel

Vi var nog inte många som faktiskt trodde att vi skulle utmanövrera Manchester City i en FA-cup final, jag var absolut av motsatt psyke innan matchen. Jag var redo för att de blåa skulle städa av den här matchen utan att knappt behöva svettas. Scenerna blev annorlunda och där stod vi. Segrande. Helt otroligt egentligen. Blir det här ringar på vattnet? Ja, jag vet faktiskt inte.

På något vis är det skönt att säsongen är över, att evigt våndas över hur dåligt vi ska prestera match ut och match in. FA-cupen skulle som vara spiken i kistan för den säsongslånga plåga vi som supportrar uthärdat. Nu famlar känslan mer mot att man har tagit något smärtstillande, plågan är tillfälligt bedövad tack vara den här titeln. Men det förändrar nog inte särskilt mycket i längden. ten Hag spelar märkbart obrydd “Om de sparkar mig kommer jag att vinna titlar någon annanstans” – Kaxigt. Men för mig, ganska effektlöst. Cuper är just vad cuper är, det är i cuper det dyker upp skrällar då och då, senast igår vann Olympiacos Conference League. Leicester vann titeln 2021, Wigan vann titeln 2013 – men det är trots det alltjämt en fin titel och det speglar samtidigt inte vår säsong i helhet. Det är också svårt att förbise de såren som fortsatt ligger öppna. Jag skrev i en krönika tidigare att ten Hag ska sparkas oavsett resultat i FA-cupen, nu står vi här, och jag är trots min tidigare säkerhet tvådelad just nu. Kanske måste titeleuforin lägga sig så att man kan se saker ur ett klarare perspektiv. När berusningen och baksmällan flutit förbi och det är vardag igen. Just då kanske jag hamnar i samma beslutsamhet men det är svårt med hans vara eller inte vara. Kan inte tänka mig att han skulle rosa marknaden om det nu blir så att han får sparken – men i en värld där Kompany blir tränare för Bayern Munchen så är väl allt möjligt.

“Men det håller inte som en särskilt bra ursäkt heller”

Men på något vis måste man försöka sig på att summera säsongen som har varit. Och visst hade man kunnat göra det enkelt och säga att allt bara var skit, men jag gillar inte enkelt heller. Det finns vissa positiva glimtar, titeln ovan är just en av dem. Men det finns annat också. Kobe Mainoo är väl den absolut störst glimtande stjärnan under säsongen som varit. Men ska vi titta på spelare under säsongen som varit, är det ju inte särskilt rolig läsning. De flesta spelarna som kommit in har varit urusla eller skadade hela säsongen. Mount, Antony, Casemiro och Rashford är de om sticker ut i negativ bemärkelse – tänk då att de tre förstnämnda kostade mer än två miljarder.  Laget i sig skrapade ihop till en åttondeplats efter 38 omgångar i Premier League. Sämsta placeringen sen decennier tillbaka. Hur ska man då tolka detta? Det går ju inte framåt, resultaten är inte där, kontinuiteten är inte där. Gennaro Gattuso myntade det otroliga citatet “Sometimes maybe good, sometimes maybe shit”. Det är väl exakt vad vår klubb har varit den här säsongen. Vi går från att bli utskåpade av Crystal Palace med 4-0 till att vinna en final mot Manchester City med 2-1. Att vi har haft en oerhört skadedrabbad säsong är ett faktum, och Sir Jim Ratcliffe borde hyra in haverikommissionen för att göra en bedömning av det medicinska teamet och vad det är som gått fel. Men det håller inte som en särskilt bra ursäkt heller.

“Misslyckades fatalt med Bayern Munchen”

Det blir således svårt att sia om framtiden då vi inte vet vem som står bakom rodret efter sommaren. Blir det ten Hag fortsatt har jag svårt att se att det skulle bli bättre än hur det ser ut just nu – skador eller inte. Men om vi leker med tanken att ten Hag får sparken, vem skulle då ta över? Det känns som att det inte finns några riktigt bra kandidater alls. Kieran McKenna? Han gjorde det utomordentligt bra med Ipswich och är stort Manchester United fan – En chansning? Ja, det hade kanske kunnat gå men vi vet också att dessa tränare som kommer från mindre klubbar inte riktigt mäktar med storleken av vår klubb. Pressen svämmar över. De Zerbi? Spelar anfallsinriktad fröjdig fotboll, men ungefär samma som McKenna, en chansning som kanske går vägen och vi kan verkligen inte fortsätta att leva med kanske. Tuchel? Jag har personligt svårt för Tuchel och jag gillar inte alls fotbollen han står för, men han har ju lyckats karva fram resultat, men misslyckades fatalt med Bayern Munchen. Nja.

Framtiden är oviss men i ärlighetens namn kommer väl ten Hag få sitta kvar. Annars hade man sparkat honom efter cupmatchen det går inte att vela kring dessa beslut, ställ in båda fötterna innanför dörren eller ställ ut dem. Det är under kommande säsong vi förhoppningsvis kommer att se mer av Ineos och Sir Jim Ratcliffe och kan göra en rättvis bedömning av det här laget och om vi är på väg åt rätt riktning eller om vi fortfarande faller handlöst ner i avgrunden.