Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Manchester United U18 säsongen 2023/24
Bäst i landet, en derbyseger i cupfinalen, och en otroligt ljus framtid

Jag tyckte att det var bäst att lämna det bästa till sist, och därmed är det nu dags att sammanfatta juniorernas säsong. Ett otroligt ligaspel som avslutades med en vinst mot Chelsea i den nationella finalen, och en derbyseger som resulterade i ytterligare en pokal. Säsongen har resulterat i tre titlar, och även om titlar såklart är roliga, så är det dessa spelares framtid som vi ska vara mest exalterade över.

Vi inleder med ligaspelet där man stod som klara mästare. Under hösten tappade man inte en enda poäng, utan det första poängtappet kom i början av februari när man kryssade mot Derby, och den första förlusten kom inte förrän i början på mars.

Ligaspelet sammanfattas alltså med 20 vinster, två kryss och två förluster. Man vann U18 Premier League North med sex poäng före den andra klubben i staden, och hade en målskillnad på +50. När det sedan skulle bestämmas vem som var bäst i landet så visade en 2-0 seger över Chelsea att även den titeln gick till United.

Även i U18 PL Cup skulle man visa vem som är störst, bäst och vackrast i Manchester. Ethan Wheatley stod för två mål, vilket på något sätt sammanfattar hans säsong väldigt bra, och då City bara fick in en boll bakom Elyh Harrison så var det United som stod som segrare.

I UEFA Youth League och i FA Youth Cup gick det desto sämre. I det europeiska gruppspelet lyckades man bara ta fyra poäng på sex matcher vilket resulterade i en jumboplats. Det visar att det ändå finns utvecklingspotential för ett redan otroligt bra lag.

I FA-cupen kom ett desto mer förvånande nederlag. En 2-0 förlust mot Swindon Town innebar uttåg i den fjärde omgången.

Nu när vi gått igenom lagets säsong så skulle jag vilja diskutera framtiden för akademin och hur otroligt positiv jag anser att den är för tillfället. Att vinna titlar är såklart alltid roligt, och det är även ett slags bevis på en bra säsong.

Dock hade min sammanfattning av säsongen inte varit speciellt annorlunda om man slutat tvåa i ligan och förlorat finalen i cupen, då det viktigaste enligt mig är att spelarnas utveckling. När det kommer till utveckling så har detta lag, enligt mig, ett flertal spelare som har potential att bli A-lagsspelare inom några år.

Tränare

Adam Lawrence

Efter en säsong som denna så kan man inte annat än att ge Lawrence väldigt mycket beröm. Man gick från en målskillnad på +17 förra säsongen, till +50 denna säsong. Målproduktionen ökade med 22 mål samtidigt som man släppte in elva mål mindre.

Jag vill också ge Lawrence beröm för den mentalitet han verkar ha ingjutit i laget. Det var inte bara storsegrar och enkla vinster utan man vann matcher på olika sätt. Allt från att vända matcher med tio man, till att säkra segrar på tilläggstid, men också rädda poäng i matchers slutskede.

Denna säsong var ett praktexempel på ett lag som hade en mental styrka som är sällsynt att se, och det tror jag att Lawrence hade en stor del i.

Lagstatistik

Matcher:33
V-O-F27-2-4
Målskillnad:101-37
Vinstprocent:82 %
U18 Premier League:Vinnare norra serien
Vinnare nationella finalen
FA Youth Cup:Omgång 4
U18 PL Cup:Vinnare

Målvakter

Elyh Harrison

Harrison är den första målvakten på ett tag som jag verkligen tror har en bra chans att bli förstavalet i A-laget i framtiden.

Han fortsätter att gå från klarhet till klarhet och har egenskaperna som en modern målvakt behöver i dagens fotboll. Är väldigt bekväm med boll och kommenderar sitt straffområde på ett övertygande sätt.

Denna säsong har han i stort sett delat sin speltid jämnt mellan reserverna och juniorerna.

Thomas Myles

Har varit den målvakt som stått i flest matcher för laget under säsongen. Gjorde 19 starter för juniorerna, och även en för reserverna. På dessa matcher blev det åtta hållna nollor.

Kommer förmodligen ta över som förstamålvakt nästa säsong då Harrison bör vara given hos reserverna.

Övriga

Cameron Byrne-Hughes

Gjorde sin juniorlagsdebut tidigare i år. Dock inte på sin vanliga position, som är målvakt. Istället fick han hoppa in som utespelare.

William Murdock

Förstaårsjunior som fick göra sin debut i slutet av säsongen.

Statistik målvakter

SPELAREMATCHERNOLLORSNITT
Thomas Myles19 (1)71,02
Elyh Harrison1331,09
William Murdock103
Cameron Byrne-Hughes0 (1)

Snitt är antal insläppta mål per 90 spelade minuter. Notera att Byrne-Hughes enda inhopp kom som utespelare.

Försvarare

Harry Amass

Lovande vänsterback som kom till klubben från Watford inför säsongen. Redan då var han ett framtidslöfte, och denna säsong har han verkligen visat varför. Med bollen vid fötterna är han otroligt skicklig och den tekniska förmåga han visat upp denna säsongen är sällsynt att se från en 17-åring.

Han har redan fått vara med A-lagstruppen denna säsong, men behöver dock utvecklas fysiskt för att klara av regelbunden seniorlagsfotboll, men det kommer att komma med tiden.

Habeeb Ogunneye

Lovande högerback som delat sin speltid mellan junior- och reservlaget. Har utvecklats rejält under denna säsong och känns mer och mer som en ordinarie reservlagsspelare nästa säsong.

James Nolan

Högerback som denna säsong visat prov på en fin passningsfot. Stod för fem målgivande passningar för juniorerna, vilket var bland de bästa i laget.

Jack Kingdon

Har spelat majoriteten av juniorlagets matcher och jag tycker att 28 insläppta mål i ligan talar sitt tydliga språk. Precis som sin radarpartner så bidrar Kingdon med ett lugn och en stabilitet i backlinjen.

Louis Jackson

Spelade ofta med Kingdon och tillsammans bildade de ett otroligt stabilt backpar. Var med på bänken i tre a-lagsmatcher denna säsong och jag skulle inte bli förvånad om det nästa säsong blir a-lagsdebut för skotten.

Reece Munro

Mittback som spelade regelbundet i stora delar av säsongen. Dock missade han lagets sju sista matcher av oklar anledning.

Jaydan Kamason

17-årig ytterback som spelade i 18 matcher denna säsong. På dessa matcher stod han för tre målgivande passningar.

Övriga

Albert Mills

Mittback som fick göra sin juniorlagsdebut i slutet av säsongen.

Godwill Kukonki

Vänsterback som gjorde sin juniorlagsdebut i säsongens första match. Efter det blev det ytterligare två framträdanden.

Daniel Armer

Gjorde sin juniorlagsdebut redan förra säsongen och denna säsong fick han även göra reservlagsdebut. Totalt blev det dock bara sju framträdanden för Armer.

Dante Plunkett

Kom till klubben från Aston Villa denna säsong och fick i slutet av säsongen göra sin debut, bara 14 år gammal.

Statistik försvarare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Harry Amass2323
Louis Jackson22 (1)40
Jack Kingdon22 (1)31
Reece Munro14 (1)02
James Nolan14 (1)15
Jaydan Kamason11 (4)03
Bendito Mantato8 (1)62
Habeeb Ogunneye7 (5)00
Daniel Armer2 (4)00
Godwill Kukonki1 (2)00
Albert Mills1 (1)00
Dante Plunkett100

Mittfältare

Finley McAllister

McAllister har cementerat sig som en högst nödvändig spelare i juniorlaget där han tagit över kaptensbindeln. Spelar oftast på det defensiva mittfältet där han täcker mycket yta.

Skulle absolut beskriva McAllister som en rivig och tuff spelare, men det är han otroliga tekniska kvaliteter som sticker ut för mig. Besitter ett lugn med boll, även med motståndare runt sig och hittar ofta lösningar ur trånga utrymmen.

Om man får drömma lite så hade man inte tackat nej till ett A-lagsmittfält beståendes av McAllister och Kobbie Mainoo i framtiden.

Jayce Fitzgerald

En av de absolut mest framträdande spelarna i hela akademin. Hade spelat i stort sett varje ligamatch denna säsong om han inte hade hade skadat sig i slutet av säsongen.

Jack Fletcher

Kom till klubben tillsammans med brorsan Tyler, men för Jacks del har det blivit lite mer speltid. En av lagets spelare som jag anser har stora möjligheter att ta ett steg in i seniorfotbollen relativt snart.

Ruben Curley

Var tillbaka på planen denna säsong efter en korsbandsskada och med det i åtanke så har Curley gjort en bra säsong. Spelade totalt i 33 matcher denna säsong och gjorde på dessa matcher fyra mål och tre assists.

Jacob Devaney

Central mittfältare som spelade i 34 matcher, där han dock ofta agerade inhoppare. Det blev 20 starter och 14 inhopp för Devaney, som dock spelade i stort sett varje match för juniorerna.

Fick sedan chansen i reservlaget under de sista matcherna för säsongen och bidrog med en målgivande passning.

Zach Baumann

Från enbart två ligamatcher med juniorerna förra säsongen, till 18, plus fem reservlagsmatcher denna säsong visar vilken utveckling som Baumann haft.

James Scanlon

Har haft en bra säsong där han nästan dubblerat sina framträdanden från förra säsongen. Stod för nio mål och fem målgivande passningar, och utöver det så fick han även göra sin landslagsdebut för Gibraltars A-lag.

Jim Thwaites

Förstaårsjunior som gjorde sin juniorlagsdebut i lagets första match denna säsong. Fick därefter en del speltid, speciellt i slutet av säsongen.

Övriga

Tyler Fletcher

Kom till klubben inför denna säsong från lillebror City och fick sparsamt med speltid. Totalt blev det enbart sex matcher.

Jack Moorhouse

Startade juniorlagets två första matcher men det var också de enda matcher han spelade denna säsong. Anledningen till detta är oklar men det skulle inte förvåna mig om det rör sig om en skada för mittfältaren.

James Bailey

Har enbart gjort två inhopp denna säsong.

Statistik mittfältare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Finley McAllister25 (1)36
Jacob Devaney19 (10)05
James Scanlon16 (3)94
Jack Fletcher16 (2)15
Ruben Curley15 (4)31
Jayce Fitzgerald15 (1)32
Ethan Williams13 (3)116
Zach Baumann8 (10)11
Tyler Fletcher2 (3)00
Jack Moorhouse211
Jim Thwaites1 (9)10
James Bailey0 (2)00
Mason Cotcher0 (1)00

Anfallare

Ethan Williams

Williams har haft en produktiv säsong där det blivit 18 mål och 10 assist på 36 matcher, men samtidigt tror jag att det finns ytterligare en växel som han kan lägga i

Jag tror att mycket handlar om finslipning av smådetaljer. Williams har nämligen fysiken, och tekniken för att ta nästa steg. Dock behöver han alltså finslipa vissa detaljer i 1 mot 1-spelet och i den sista tredjedelen.

Ethan Wheatley

En av de mest framträdande spelarna denna säsong. Har verkligen lagt ner mycket arbete som nu börjar visa sig. Har stått för 23 mål på 32 matcher och har till det adderat fyra målgivande passningar.

Gabriele Biancheri

Biancheri visade redan under sin begränsade tid förra säsongen att det fanns något där, och denna säsong har den övertygelsen bekräftats hos mig.

Walesaren har en fantastisk förmåga att befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle, vilket har lett till 19 mål på 31 matcher.

Bendito Mantato

En väldigt intressant spelare som inledde säsongen på ytterbacksplats. När han under senare del av säsongen fick chansen högre upp i plan så levererade han direkt. Spelade totalt elva matcher och stod för hela sex mål och två assists.

Detta är en spelare som man ska ha koll på nästa säsong då jag tror att det finns en chans att han verkligen blommar ut.

Shea Lacey

Fick en smak av juniorlagsspel denna säsong men en muskelskada stoppade honom från mer än just det. Utan att sätta alltför höga förväntningar så tror jag att Lacey kommer att stå ut från mängden nästa säsong, trots sin unga ålder.

Malachi Sharpe

Kvick skotte missade hela förra säsongen på grund av skada. Denna säsong blev lite av en mjukstart då han enbart spelade i 17 matcher. 

Ashton Missin

Ytter som startade i stort sett varje match för juniorerna under den första halvan av säsongen, och bidrog med både mål och assists. Under vårsäsongen fick Missin istället chansen i reservlaget där han nätade en gång. 

Victor Musa

Hade en period i början av säsongen där han gjorde fem mål på sex matcher. Därefter stannade målproduktionen av och det blev endast ett mål under resterande delen av säsongen.

Övriga

Sekou Kaba

Har inte spelat några matcher denna säsong.

Amir Ibragimov

En av akademins absolut största talanger som nu fått smaka på juniorlaget. Bör få regelbunden speltid där nästa säsong.

Siem Eyob-Abraha

Fick göra sin juniorlagsdebut i maj.

Statistik anfallare

SPELAREMATCHERMÅLASS
Victor Musa16 (5)62
Ashton Missin14 (6)42
Gabriele Biancheri13 (14)173
Ethan Wheatley13 (2)182
Malachi Sharpe9 (4)41
Shea Lacey6 (4)23
Amir Ibragimov1 (1)01
Siem Eyob-Abraha0 (1)00
Res med oss till Manchester!