Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United i landslagen
En halvlek för Mainoo och rekord för Eriksen

Det är dags för en landslagskoll, där vi har full koll på vara Unitedlirare i Copa America och EM. Vi redogör bland annat hur det gick för Facundo Pellistri, Rasmus Höjlund och såklart Kobbie Mainoo.

Uruguay och Pellistri städade undan Panama

Facundo Pellistri spelade alla nittio minuter i Uruguays öppningsmatch i Copa America. Panama städades undan i en rutinseger för uruguayanerna, som vann med 3-1. Matchen slutade nästan 3-0, men Panama reducerade på tilläggstid.

Någon poäng blev det emellertid inte för Pellistri, han slet i duellspelet och lyckades vid några tillfällen få in några inspelningar i straffområdet, men noterades inte för några skott eller lyckade dribblingar.

Martínez höll nollan mot Chile

Lisandro Martínez spelade alla nittio minuter när hans Argentina vann mot Chile i sin andra gruppspelsmatch i Copa America. Det tog dock 88 minuter innan Lautaro Martínez spräckte nollan.

För Lisandro blev det en till hållen nolla, för ett Argentina som inte släppt in mål i någon av matcherna. I matchen visade han hur viktig han är för Argentinas uppbyggdnadsspel, med mest bolltouch i laget och en passningsprocent på 89%.

Våra två danskar bjöd på trist tillställning

Danmark och Serbien bjöd på en trist tillställning när båda matcherna i grupp C slutade 0-0. Serbien hade allt att spela för, då man behövde en seger. Danmark å andra sidan var i en unik sits då man var lika med Slovienen på alla möjliga åtskiljningsfaktorer, inklusive målskillnad och inbördes möten. Inför matchen skiljdes bara gula kort lagen åt när det gällde andraplaceringen i gruppen.

När det gäller våra representanter Rasmus Höjlund och Christian Eriksen var det åter igen en liknande ekvation som i de tidigare gruppspelsmatcherna. Eriksen gjorde åter igen en bra match, och ligger bakom det mesta i offensiv väg för Danmark. Det belönades med priset som matchens lirare. Som grädde på moset slog han det danska rekordet för flest landskamper, med sin 133:e landskamp.

Höjlund å ena sidan har det fortsatt svårt att göra avtryck i EM. Höjlund noteras för ett skott på mål, men utöver det rör han sällan bollen och när han väl får den blir han ovän med den. Höjlund noteras för enbart en timme, medan Eriksen spelade 88 minuter, vilket kan betyda att Hjulmand på tränarbänken tänker likadant.

Mainoo satte avtryck i ett trögt England

England har knappast fått många nya beundrade den här EM-turneringen. Spelet har inte alls klaffat för Southgates gäng, och medan man gick obesegrade i gruppen kan man bara skryta med två mål på tre matcher i matcher där man bör visat överlägsenhet.

Luke Shaw är fortsatt på bänken och fortsätter sin rehabilitering, men en annan Unitedspelare fanns på bänken. Och visst blev det en viss injektion när Mainoo klev in i andra halvlek. På en halvlek slog Mainoo 33 av 34 passningar till rätt adress, och hade kanske haft en bra chans att bli målskytt om han fick tillbaka bollen i det här läget:

Ändå imponerar inte England på många, och rejäla justeringar krävs inför åttondelsfinalen mot Slovakien. Den största kritiken har riktats mot just mittfältet. Kanske är det Mainoo som är den så eftersuktade ersättaren för den gudabenådade fotbollsspelaren Kalvin Phillips som Southgate har gormat om? Definitivt, säger jag. En spelare är trots allt betydligt bättre.

Fernandes bänkad i chockförlust

Portugal blev chockade av Georgien i den sista gruppspelsmatchen. EM-nykomlingen behövde tre pinnar för att gå vidare, och många räknade ut Georgien på förhand mot en av EM-favoriterna i Portugal. En riktig sensation.

Men Portugal kanske hade en lägre växel då man redan var klara för slutspel. För efter mindre än två minuter kunde Khvicha “Kvaradona” Kvaratshkelia ta portugiserna på sängen. Värre blev det för Portugal i andra, då Georgien utökade på straff.

Diogo Dalot kan hålla huvudet någorlunda högt dock, då han var en av Portugals bättre spelare. Bruno Fernandes kunde bara titta på hjälplöst från bänken, då han förmodligen vilades inför åttondelen. Dalot hade mycket att göra på sin högerkant och gjorde det med bravur. Dalot var nästan fläckfri i passningsspelet, och skapade mycket för sina medspelare. Bland annat var han nära med sin kända högerbössa från utanför straffområdet att göra hål på Georgiens målvakt Mamardashvili.

Bayindir petad i kaotisk match

Altay Bayindir blev bänkad i ett Turkiet som älskar att rotera sina målvakter. Detta efter att ha delat ansvaret för en rejäl tabbe mot Portugal. Bayindir fick istället se på från bänkplats när Turkiet och Tjeckien delade på nitton (!) kort, och där Tjeckien drog på sig två röda. Ett EM-rekord. Det var en viktig match för båda lag, då Tjeckien var tvungna att vinna och där Turkiet behövde minst ett kryss. Det blev ett sent avgörande, då Cenk Tosun kängade dit segermålet i tilläggstid.

Ett av de röda korten kom i tilläggstid, då turkarna och tjeckerna tyckte att det var roligare att slåss än att spela fotboll. Samtidigt sprang en okänd man in på plan och jagades av säkerhetsvakter.

 

Res med oss till Manchester!