Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Finansårets tredje kvartalsrapport
Försäljningen till Sir Jim Ratcliffe kostade klubben 30 miljoner pund

Manchester United PLC presenterade idag sin ekonomiska resultatrapport för det tredje kvartalet (perioden januari till mars i det finansiella året 2023/24.

Det mest notabla i den här rapporten är de exceptionella utgifterna landar på £30,3m. Detta handlar om utgifter som klubben drog på sig i samband med att Sir Jim Ratcliffe klev in som ny delägare. Samtidigt rapporteras en inkomst på £158,5m från aktieemissionen i samband med att Ratcliffe klev in.

Intäkterna för kvartalet minskade markant (ungefär en femtedel) jämfört med det tredje kvartalet förra året. Vi ser också att United för kvartalet rapporterar en förlust på £71,4m. Enligt The Athletic är det inte självklart att United håller sig inom ramen för vad Premier Leagues Profitability and Sustainability Rules tillåter. Klubbens besked är emellertid att den räknar med att uppfylla kraven.

Detta till trots räknar klubben med att årsresultatet ska visa på rekordstora intäkter.

Rapporten i sin helhet finns att läsa här. (En fullständig kvartalsrapport publiceras vanligen runt en månad efter resultatrapporten. Den intresserade får hålla utkik på Ir.manutd.com.)

Nyckelpunkter

Periodens nyckelpunkter är, enligt rapporten:

 • Herrlaget vann FA-cupen, slutade åtta i Premier League och kvalificerade sig för Europa League-spel
 • Damlaget vann FA-cupen och slutade femma i Women’s Super League
 • Herrarnas U18 vann Premier League North och U18 Premier League Cup [att United också vann den nationella finalen i U18 Premier League nämner inte rapporten, red.anm.] och United firade att 250 akademiprodukter nu har debuterat i a-laget
 • Dan Ashworth har bekräftats som ny sportchef och klubben förlängde Erik ten Hags kontrakt
 • “Klubben fortsätter att leverera rekordbrytande publiksiffror”, [hur klubben räknar här förstår jag inte, men jämför vi till exempel med säsongen 2007/08 var publiksiffrorna då betydligt större på alla relevanta sätt att räkna – total publik, snittpublik totalt, total publik på hemmamatcher, snittpublik på hemmamatcher] matchdagsintäkterna är rekordstora och medlemstalet 2023/24 var rekordstort, med 433.000 sålda medlemskap
 • Inför säsongen 2024/25 har klubben höjt priserna på säsongskort med 5% och biljetterna sålde slut rekordsnabbt med bara 4% kundbortfallshastighet (churn rate), den näst lägsta någonsin
 • Adidas Stone Roses-kollektion sålde rekordbra med den bästa lanseringsdagen någonsin för en produkt som inte är en matchtröja, klubbens nya e-commerce-plattform ligger i fas för lansering i september och den nya hemmatröjan med den nya sponsorn Snapdragon har lanserats
 • Klubben har annonserat att ett program inleds för att reducera antalet jobb med ungefär 250
 • Under sommaren pågår projekt för ytterligare rail seating (ståplats), förbättringar av kioskerna på arenan och uppgraderingar för hospitalitysviterna, i tillägg till stora förbättringar på träningsanläggningen Carrington
 • För finansåret förutspår klubben rekordstora intäkter på £660m medan EBITDA förväntas landa på £140m

Ingen i klubbledningen kommenterar resultaten, vilket är ovanligt.

Nyckeltal

(Klicka på bilden för en större version.)

Intäkterna för kvartalet blev £136,7m, en minskning på 19,6% jämfört med samma kvartal förra året.

 • De kommersiella intäkterna blev £69,6m, en ytterst liten ökning. Varken intäkter från sponsorsavtal eller intäkter från produkter förändrades markant.
 • Intäkterna för broadcasting minskade med 26,0% till £37,5m. Detta förklaras med att antalet matcher var betydligt färre än förra kvartalet, både i de engelska turneringarna och i Europa.
 • Matchdagsintäkterna minskade med 40,7% till £29,6m, återigen med ett minskat antal matcher som förklaring (förra säsongen hade United 14 hemmamatcher från januari till mars, att jämföra med 5 nu).

EBITDA (resultat före skatter, räntor, nedskrivningar och avskrivningar) minskade med 65,5% till £13,7m.

Nettoresultatet är en förlust på £71,4m, att jämföra med en förlust på £4,7m förra året.

Kontanttillgångarna var £67,0m, mindre än för ett år sedan och mindre än i somras men en liten ökning sedan andra kvartalet. Från operativ verksamhet minskade kontanttillgångarna med £15,1m (återigen förklaras det med det minskade antalet matcher). Men från finansiella aktiviteter inkom £38,4m netto, fördelat på en intäkt på £158,5m i samband med att Sir Jim Ratcliffe blev delägare (detta motsvarar två tredjedelar av de pengar som Ratcliffe har lovat att investera i klubben), vilket uppvägdes av att £120,0m på klubbens revolving facilities betaldes tillbaka.

Den långsiktiga skulden var £511,3m. Som vanligt noteras att skulden i USD är oförändrad ($650m). Den kortsiktiga skulden var £143,0m . Detta är klubbens revolving credit facility, som varierar över året beroende på kassaflöden. I tillägg tillkommer skulder till andra klubbar för spelarövergångar.

Lönekostnaderna uppgick till £91,2m, en ökning på 7,3% till följd av investeringar i a-lagstruppen.

Aktieutdelning kommer det inte att bli någon under en treårsperiod, enligt överenskommelse i samband med att Sir Jim Ratcliffe klev in som delägare.

Framtidsutsikterna har preciserats och klubben räknar nu med rekordstora intäkter på £660m för 2023/24 (i linje med tidigare uppskattning på 635-665) medan EBITDA förväntas bli £140m (också i linje med tidigare uppskattning på 125-150).

Res med oss till Manchester!