Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

United bekräftar
René Hake och Ruud van Nistelrooy förstärker ledarstaben

Manchester United bekräftar på onsdagen att de nederländska tränarna René Hake och Ruud van Nistelrooy ansluter till Erik ten Hags ledarstab som assisterande managers. Samtidigt meddelas att Mitchell van der Gaag och Benni McCarthy lämnar United.

Vidare bekräftas att Steve McClaren och Darren Fletcher blir kvar i klubben, med titeln senior a-lagstränare för McClaren medan Fletcher får a-lagstränare som titel.

Hake och Van Nistelrooy har båda skrivit på tvåårskontrakt.

Hake, 52 år, kommer närmast från två säsonger som huvudtränare för nederländska Go Ahead Eagles. Förra säsongen slutade laget nia i Eredivisie, klubbens bästa placering sedan 1970-talet. Hake, som inte hade någon nämnvärd karriär som spelare, inledde tränarkarriären i Emmen (ungdomstränare 2003-2005 och sedan, efter en sväng i Twentes akademi, huvudtränare 2010-2012). Han jobbade därefter för Zwolle (som assisterande), Twente, Cambuur och Utrecht innan han flyttade till Go Ahead Eagles för ett på år sedan.

Van Nistelrooy, 48 år, behöver egentligen ingen närmare presentation här. Han spelade ju för United från 2001 till 2006. Under tiden i United sköt Van Nistelrooy 150 mål på 219 matcher, vilket innebär att han positionerar sig som klubbens elfte meste målskytt någonsin. Sett till mål per speltid är han klubbens mest effektiva anfallare någonsin. Räknar vi mål per match är han tvåa (0,685), en tusendel sämre än Tommy Taylor.

Tränarkarriären inledde Van Nistelrooy 2013, ett år efter att han lagt skorna på hyllan, då han jobbade med PSV Eindhovens U17. Senare var han assisterande förbundskapten för Nederländerna, varefter han jobbade sig uppåt i PSV, först som ansvarig för U19, sedan Jong PSV och slutligen som huvudtränare säsongen 2022/23. Då ledde han PSV till seger i cupen. Han sa upp sig från jobbet när en match återstod av säsongen 2022/23, då han ansåg sig ha för lite stöd för arbetet. Efter ett sabbatsår är han nu tillbaka i tränarkläder i Manchester United.

Uppdatering: Korrigerat infon om Van Nistelrooys tränarkarriär.

Erik ten Hag säger:

Jag är jätteglad att René och Ruud har bestämt sig för att ansluta till vårt projekt, de adderar stor erfarenhet, kunskap och ny energi till ledarstaben. Nu är en bra tid att förnya tränarstaben, då vi satsar på att bygga vidare på de två senaste årens prestationer och pusha mot nästa nivå.

Dan Ashworth, sportchef, säger:

Tillsammans med Erik jobbar vi för att förstärka alla områden av verksamheten för herrarnas a-lag och att förnya tränarstaben är en viktig del i det. Det är en särskild glädje att välkomna Ruud tillbaka till klubben där han var så framgångsrik som en spelare och jag vet att han och René kommer att hjälpa till att förstärka vinnarmentaliteten och de höga standarder vi siktar mot.

Enligt Laurie Whitwell förväntas Jelle ten Rouwelaar ansluta som målvaktstränare, medan nuvarande målvaktstränaren Richard Hartis lämnar sitt uppdrag.

Whitwell rapporterar vidare att förändringar i tränarstaben var något som Ineos önskade. Vilka som anslöt och vilka som lämnade ska emellertid ha varit Erik ten Hags beslut.

Erik ten Hag säger:

Mitchell har bestämt sig för att nu är den rätta tiden för honom att fullfölja hans egna ambitioner i huvudpositionen. Jag vill hylla hans fantastiska arbete de två senaste åren och även hylla Benni för hans viktiga bidrag. Vi tackar dem båda och önskar dem lycka till i framtiden.

Vi gör som Ten Hag och tackar Mitchell van der Gaag och Benni McCarthy för deras arbete i United och vi önskar dem lycka till framtiden.

Välkommen till Manchester United, René Hake och välkommen tillbaka, Ruud van Nistelrooy!

Res med oss till Manchester!