Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2024
Kommer försäsongen ge Ten Hag svar, eller bara fler frågor?

På måndag smäller det, då spelar nämligen Manchester United fotboll igen. Säsongen inleds i Trondheim, mot Rosenborg. Efter det tar United sitt pick och pack till Skottland för att möta Rangers, innan man åter igen åker till USA för att möta Arsenal, Real Betis och Liverpool. 

Genom den här artikeln ska jag försöka gå igenom matchschemat, vilka som är tillgängliga och inte, hur du kan se matcherna samt vilka spelare som har lämnat och vilka som åter anslutit till truppen.

När United åker till USA kommer vi på MUSS göra ytterligare en genomgång, då med större fokus på truppen, ungdomar, eventuella nyförvärv, samt våra tankar och funderingar.

Matcherna

Försäsongen kickar igång i Trondheim mot Rosenborg den 15 juli, innan det bär av till Edinburgh och batalj mot Rangers. Efter det bär det av till Amerika och matcher mot Arsenal, Real Betis och Liverpool. Arsenal var även motståndare i förra årets försäsong. Då vann United bekvämt med 2-0 och MetLife Stadium i New Jersey slog publikrekord för fotboll.

  • Måndag 15 juli, 18:00: Rosenborg (B)
  • Lördag 20 juli, 17:00: Rangers (N)
  • Söndag 28 juli, 02:00: Arsenal (N)
  • Torsdag 1 augusti, 04:00: Real Betis (N)
  • Söndag 4 augusti, 01:30: Liverpool (N)

Det blir en kortare försäsong detta år, med bara fem matcher. Bortser man från säsongerna som präglades av coronapandemin är det fjärde året i rad man spelar försäsong i Norge. Även en amerikansk turné hör till vanligheterna; det är tredje säsongen i rad man reser till staterna.

Liverpool och Arsenal får givetvis ses som de största utmaningarna. Även Real Betis, som slutade sjua i La Liga i fjol, kan ge United en match. Med det sagt hoppas vi att samtliga lag ger United gott motstånd.

Tevematcher

Samtliga av försäsongsmatcherna går att strömma i direktsändning på MUTV. MUTV finns även som app på smart-TV och i telefonen. Möjligheten finns dock att geoblockering kan sätta käpp i hjulet.

Matchen mot Rosenborg visas på Sportbladet Play, vilket kräver en prenumeration på Aftonbladet. Utöver det visar ingen svensk aktör matcherna under försäsongen.

Precis som tidigare år spelas flera av matcherna under lite knepiga tider med svenska mått mätt, tack vare amerikanska tidszoner. Så om ni vill se matcherna i direktsändning gäller det att antingen stanna uppe riktigt sent eller ställa alarmklockan.

Läget i laget

I skrivande stund har ännu inga nya spelare värvats i sommar. Som sig bör lagom till sommaren och transferfönstret har flera spelare kommit tillbaka från lån, och flertalet spelare lämnat, de flesta på fri transfer. Till försäsongen brukar antalet tillgängliga spelare ligga runt 30. Alltså hela ordinarie A-lagstruppen samt ungdomsspelare.

Med en säsong under förväntan bakom ryggen är det här en stor chans för Ten Hag att försöka få svar på vad som gick fel, och försöka rätta till bristerna i truppen. Eller kommer försäsongen bara väcka ytterligare frågor?

Efter en andra säsong under förväntan är Ten Hag inne på sitt tredje år som tränare. Kommer försäsongen svara på frågor eller skapa flera?

De som har lämnat

Sedan säsongsavslutet har sju spelare lämnat klubben permanent. Dessa är: Álvaro Fernandez, Donny van de Beek, Omari Forson, Raphael Varane, Anthony Martial, Brandon Williams och Shola Shoretire.

Jag kan dra en personlig slutsats att det enda avbräcket som kommer påverka laget i stort är Raphael Varane. Den mest anmärkningsvärda kanske är Anthony Martial, inte för att han lämnade, det såg de flesta komma, utan för hans långa tjänstgöring i klubben. Efter nio år ska fransmannen se om gräset är grönare utanför Old Trafford.

De enda som lämnar klubben till förmån för klubben genom en transfersumma är Donny van de Beek, som går till Girona för ungefär 500 tusen pund kontant (oaktat tilläggsklausuler), samt Álvaro Fernandez, som såldes till Benfica för 6 miljoner pund.

Återvänt från lån

United hade ganska många spelare ute på lån förra säsongen. De från A-laget som kommer tillbaka lagom till försäsongen är: Jadon Sancho, Hannibal Mejbri, Mason Greenwood, Facundo Pellistri och Dan Gore.

Framtiden är oviss för nästan samtliga namn. Både Jadon Sancho och Mason Greenwood har blivit persona non grata, och någon framtid överhuvudtaget i klubben ser mörk ut. I synnerhet Mason Greenwood har på senare tid haft starka kopplingar till andra klubbar.

För Dan Gore känns ytterligare ett lån vara på tapeten, om han inte gör enormt med väsen från sig i försäsongen. Även om han gör det är det svårt att slå sig in i Manchester Uniteds mittfält för tillfället.

Det är även svårt att se en säsong full med speltid för Hannibal Mejbri eller Facundo Pellistri. Pellistri ligger väl närmast till hands, men även där han har svår konkurrens på sin position. Visar han framfötterna kan han kanske bli andravalet på högerkanten, och då är jag generös. Där ligger Garnacho, Amad och kanske till och med Antony högre upp i rangordningen.

Det är svårt att se någon utav spelarna som kommer tillbaka från lån få någon ansenlig speltid. Pellistri tillhör dessa.

Nyförvärv för säsongen

Den här delen av artikeln ekar tom för tillfället. Förhoppningsvis kan vi se Joshua Zirkzee i en röd dress inom de närmaste dagarna.

United har tydligt visat att deras prioriteter i sommar är åtminstone en, förmodligen två, mittbackar och en forward. Vilka det blir får vi helt enkelt se.

Herrtruppen i sin helhet

Här presenterar vi truppen i sin helhet, position för position. I skrivande stund verkar samtliga spelare vara redo för spel, bortsett från Harry Maguire, som vi bara kan anta fortfarande kämpar med skadan han drog på sig mot Crystal Palace i maj. Luke Shaw verkar vara matchklar efter sin återkomst i EM.

Vi kan dock anta att Luke Shaw, Kobbie Mainoo, Lisandro Martínez och Alejandro Garnacho ansluter till truppen vid ett senare tillfälle på grund av landslagsspel. Flera spelare kan också saknas i början av försäsongsturnén på grund av längre semester.

Målvakter: André Onana, Altay Bayindir, Tom Heaton

Backar: Victor Lindelöf, Harry Maguire, Lisandro Martínez, Tyrell Malacia, Diogo Dalot, Luke Shaw, Aaron Wan-Bissaka, Jonny Evans, Willy Kambwala

Mittfältare: Mason Mount, Bruno Fernandes, Christian Eriksen, Casemiro, Facundo Pellistri, Kobbie Mainoo, Scott McTominay, Dan Gore, Hannibal Mejbri, Amad

Anfallare: Marcus Rashford, Rasmus Höjlund, Alejandro Garnacho, Antony, Jadon Sancho, Ethan Wheatley, Mason Greenwood

Res med oss till Manchester!