United i landslagen
Guld, silver och brons till United när mästerskapen avgjordes

Europamästerskapet i Tyskland är över och vi konstaterar att fotbollen inte heller denna gång kom hem till England. Det var istället Spanien som bärgade sin fjärde EM-titel. Borta i staterna vann däremot Argentina Copa América och Facundo Pellistri tog brons med Uruguay.

Martinez och Garnacho grävde guld i USA

Lisandro Martinez och Alejandro Garnacho kan med sitt argentinska landslag titulera sig Copa América-mästare efter finalsegern mot Colombia natten till måndag. Martinez är därmed tvåfaldig mästare, då han var med och vann med Argentina även 2021.

Matchen gick till förlängning efter att inget av lagen lyckats göra mål under ordinarie tid. Det var till synes två ganska jämna lag som kamperade ute på planen men det var Colombia såg strået vassare ut. Det smög sig nog också på lite oro när Lionel Messi klev av med en ankelskada efter en dryg timme, men också läge för andra att kliva fram.

Klev fram gjorde skytteligavinnaren i turneringen.

I den 112 minuten väggspelade Argentina sig fram till ett friläge, där Lautaro Martinez kom fri med målvakten och sköt in det som skulle bli segermålet.

Över till den riktiga Martinez, vår Martinez, så var det mycket fokus på försvarsspel och ligga rätt i position. 26-åringen låg tajt i rygg på Colombias forwards och spelade uppoffrande när det behövdes. En stabil insats utan att glänsa, är den enkla sammanfattningen. Positivt var också att mittbacken spelade under hela turneringen och klarade sig undan skavanker. Martinez missade som bekant stora delar av förra säsongen med United, men var tillbaka i FA-cupfinalen i maj.

En mer anonym tillvaro har Garnacho fört under det här mästerskapet. Faktum är att det endast blev 66 minuters spel i turneringen, men samtidigt ska det sägas att konkurrensen är mördande längst fram i Argentina.

Vi grattar Martinez och Garancho till Copa América-titeln!

Englands gulddröm i kras efter sent avgörande

Det ville sig inte den här gången heller för England. I europamästerskapet för tre år sedan knep Italien guldet efter att ha vunnit på straffar, och i årets upplaga blev Spanien för svåra för engelsmännen. Man var nära att ta matchen till förlängning, men efter Mikel Oyarzabals 2-1-mål i den 86 minuten orkade de vitklädda inte resa sig.

Första halvlek var tämligen tillknäppt och det var två lag som kände på varandra. Det var dock Spanien som hade initiativet och omgående i andra halvlek kom så det logiska, och inte helt oväntade, ledningsmålet för spanjorerna.

Cole Palmer, som ersatte Kobbie Mainoo efter 70 minuter behövde bara tre minuter på sig innan han hade placerat in 1-1. England satte in några offensiva stötar efter det men kom inte närmare än en nick som räddades på mållinjen. Spanien kunde hålla ut, och rent krasst var väl ett spansk EM-guld vare sig orimligt eller orättvist.

Det ville sig inte för Kobbie Mainoo och hans England i EM-finalen.

Uniteds bidrag var alltså Mainoo, men även Luke Shaw hittade in i Gareth Southgates startelva. I och med gårdagens match gjorde Shaw sin första start sedan februari. Låt oss säga att det inte såg ut som att 29-åringen haft skadebekymmer det senaste halvåret. Shaw var förmodligen Englands bästa spelare och det märktes vilken skillnad det gjorde för Southgates lag att ha en naturlig vänsterback i startelvan.

Även Mainoo stod för en bra prestation men utmärkte sig inte på det sättet som kanske hade behövts för ett England skulle nå hela vägen. Ni förstår, lite som han gjorde i FA-cupfinalen.

Nog för att det inte blev någon guldmedalj för våra tre Unitedrepresentanter (ni har väl inte glömt Tom Heaton på tränarbänken?!), så kan vi i alla fall glädjas åt att Shaw och Mainoo gav oss positiva formbesked. Vi får hoppas att de kommer tillbaka i samma slag efter semestern.

Bronspeng för Pellistri

Efter att ha förlorat semifinalen mot Colombia väntade bronsmatch mot Kanada för Facundo Pellistri och hans Uruguay. Det blev en svängig historia med två tidiga mål och två sena, vilket alltså innebar att det var 2-2 vid fulltid.

Kanada gick mot segern, men i den 92 övertidsminuten kvitterade Uruguay och avgörandet skulle sedermera ske på straffar.

Det blev emellertid varken någon förlängning eller straffläggning för Pellistri, som blev utbytt efter dryga timmen.

22-åringen gjorde, av statistiken att döma, ingen märkvärdig match. Att hans fötter touchade bollen endast 19 gånger indikerar att han inte var särskilt inblandad i Uruguays offensiva spel.