Snackisar efter Rosenborg - Manchester United 1-0
Vítek tvingades kapitulera i tredje tilläggsminuten

Målvakten Radek Vítek var Manchester Uniteds bästa spelare när laget inledde försäsongen borta mot Rosenborg. Vítek svarade för ett antal kvalificerade räddningar men med vad som effektivt var matchens sista spark hittade norrmännen en väg förbi honom, för matchens enda mål.

United återvände till Carrington för försäsongsträning för bara en vecka sedan. Det var tydligt idag. Spelarna var uppenbart ringrostiga med åtskilliga enkla misstag, med och utan boll. Samtidigt är Rosenborg mitt uppe i sin säsong och de dominerade matchen från avspark till slutsignal. Vore det inte för Víteks räddningar kunde detta ha slutat med en storseger för hemmalaget.

Laget

Erik ten Hag valde att starta med vad som får anses vara en toppad startelva. I den ingick alla de etablerade a-lagsspelarna som följde med till Norge samt ungdomarna som ligger längst fram i utvecklingen. Notabelt var att Mason Mount spelade bakom Casemiro på mittfältet, med Hannibal framför dem.

Överraskningen för mig var att Sam Murray fick chansen som vänsterback. Där hade jag räknat med Harry Amass. Att Will Fish startade bredvid Jonny Evans i mittförsvaret är naturligt, men nog är Louis Jackson en betydligt intressantare spelare.

Som väntat bytte Ten Hag ut samtliga utespelare inför andra halvlek, medan Vítek blev kvar i mål. Toby Collyer tog hand om lagkaptensbindeln och spelade bredvid Maximillian Oyedele bakom Jack Fletcher på mittfältet.

Jackson och Sam Mather var de två utespelarna som blev kvar på bänken hela matchen.

Vad hände

Rosenborg kom till matchens första avslut. Det nickades till hörna av Will Fish. Hörnan blev farlig men slutade med en nick till inspark.

Hemmalaget fortsatte dominera tillställningen och hade en boll i nät efter nio minuter. Något mål blev det emellertid inte, då linjedomaren vinkade offside, vilket såg korrekt ut, även om det var marginellt.

Knappa halvtimmen var spelad när Rosenborg prickade stolpen. Några minuter senare får Radek Vítek göra ett par notabla räddningar, först på ett avslut från en fri spelare och sedan när Will Fish var nära att göra självmål.

Kort före paus gjorde Vítek en utmärkt räddning, när 1-0 såg ut som en självklarhet. Det kom bara sekunder efter att hemmalaget prickat ribban. Strax därefter fick Vítek göra ytterligare en kvalificerad räddning.

Radek Vítek var överlägset bäst i United idag.

United hade ytterst lite att skriva om i första halvlek. Det fanns en passning från Casemiro mot Marcus Rashford, där anfallaren inte kunde kontrollera bollen. Vi hade även ett halvintressant inlägg från Ethan Wheatley, sedan han själv vunnit bollen högt.

Vår bästa chans före paus föll till Wheatley, efter framspelning av Mason Mount. Här fick Wheatley ett riktigt bra skottläge men hans skott blev inte bättre än att målvakten kunde rädda. Samma avslut hade förmodligen renderat i mål i juniorligan.

Efter paus, med idel ungdomsspelare på planen, var det mer spring i Unitedspelarnas ben. Där de mer rutinerade frekvent gick på halvfart gick de yngre för fullt i duellerna. Naturligt, förstås. För de äldre är det ju uppvärmning medan det för de unga är ett steg uppåt i karriärstegen.

När dryga timmen var spelad tippade Vítek bollen i trävirket och ut, när han precis får handen på bollen på ett kraftfullt skott.

För United testade Ethan Ennis från distans med ett tungt skott. Det fick en märklig båge som nästan ställde målvakten, men han kunde precis få upp en hand och avvärja. Ennis fick läget sedan Joe Hugill vunnit boll högt men nog borde Ennis ha sökt passning istället för avslut i den situationen.

Annars var det ändå Rosenborg som låg på för ett ledningsmål. De kunde ändå inte skapa chanser lika frekvent som före paus.

Vítek fick göra ytterligare en räddning när en inlägg gick förbi alla spelare framför mål, till spelaren vid bortre stolpen.

Precis före slutsignalen skulle matchens enda mål komma. Det första avslutet blockerades och föll perfekt för Noah Holm. Den här gången kunde inte ens Vítek rädda.

Positivt och negativt

Det var tydligt att Rosenborg är mitt uppe i säsongen medan Uniteds spelare har en veckas försäsongsträning i kroppen. Norrmännen tycktes ta matchen på allvar och gick hårt in i dueller.

Den som verkligen utmärkte sig positivt i United är målvakten Radek Vítek. Han gjorde flera kvalificerade räddningar och gav i största allmänhet ett tryggt intryck.

Andra halvlekens lagkapten Toby Collyer visade prov på stor spelintelligens på det centrala mittfältet.

Toby Collyer fick bära lagkaptensbindeln i andra halvlek.

Ethan Ennis tog för sig när han fick bollen men framstod också som lite självisk emellanåt.

Framför allt i första halvlek var Uniteds prestation för dålig. Erik ten Hag var märkbart missnöjd när han snackade med MUTV efter matchen. Bland annat noterade han att laget gav Vítek många chanser att göra räddningar.

Rosenborg – Manchester United 1-0 (0-0)

Träningsmatch, 15 juli

1-0 (90+3) Noah Holm

Första halvlek: Vítek; Wan-Bissaka, Fish, Evans, Murray; Casemiro, Mount; Williams, Hannibal, Rashford; Wheatley
Andra halvlek: Vítek; Ogunneye, Aljofree, Bennett, Amass; Oyedele, Collyer; Scanlon, J Fletcher, Ennis; Hugill