Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Donny van de Beek
Det är talande att det bästa han gjorde var att inte röra bollen

Donny van de Beek har lämnat Manchester United för spel i spanska Girona. Vi går igenom några snabba tankar om nederländarens tid i klubben.

Donny van de Beek lämnar United permanent efter knappt fyra år i klubben. Flyttlasset går nu till spanska Girona. Dina tankar om detta?

David Grgic Levin: Skönt att få det avklarat. Ingen förvåning över att han gick för kaffepengar. Svårt att se någon klubb där ute som hade velat slå till med en större summa. Om alla tilläggsklausuler slår in kan det till och med bli en dunderaffär.

Mikael Österdahl: Det är obegripligt för mig att han går till en klubb som slutade trea i spanska ligan. Hur ska han kunna få speltid där när han mestadels var bänkad i det sämre laget Frankfurt?

Elias Hallström: Att det var på tiden för Van de Beek att lämna. Jag hoppas att han får fart på karriären igen, men jag tvivlar på att vi kommer få höra hans namn så mycket mer.

Van de Beeks tid i United kan inte beskrivas som annat än en flopp. Hade du någon tro på att det skulle kunna vända, eller var det här det bästa beslutet?

David Grgic Levin: Tappade tron hyfsat fort efter hans ganska anspråkslösa debutsäsong. Det märktes i hans spel redan då att han inte var av rätt skrot och korn för Premier League.

Mikael Österdahl: Jag tappade tron på Donny redan någon gång under hans första säsong i klubben. Nog för att han sällan fick chansen men han visade heller aldrig någonting.

Elias Hallström: Det här var självklart det enda och rätta beslutet. Tyvärr kom det några år för sent.

27-åringen kom till United från ett frejdigt och upphaussat Ajax inför säsongen 2020/21, med stora förväntningar på sig. Vad var det som gick snett i England, tror du?

David Grgic Levin: Vad jag kan vittna om/misstänka en sjuhelvetes cocktail av skadeproblem, avsaknad av självförtroende, bristande förmåga och oturen att ha lagkamrater på samma position som är betydligt bättre.

Mikael Österdahl: Den enkla förklaringen är förstås att han helt enkelt inte är bra nog för ett topplag i Premier League. Kanske handlar det mer om skallen än om kroppen. Fördomen säger att nederländska spelare älskar att argumentera och ta plats. Donny tycks vara själva motsatsen till det. Han ser så snäll ut, han var alltid så försiktig. Du såg honom liksom aldrig. Det var inte det att han gjorde dåliga saker, det var det att han inte gjorde någonting.

Elias Hallström: Jag hade ganska stora förväntningar på honom, med tanke på hans framfart i Ajax. Min inställning där och då var att en spelare inte bara kunde försämras så dramatiskt. Min enkla analys och reflektion över situationen är att United inte hade någon plan för Van de Beek och att han hamnade i något slags limbo. Vidare hade han inte psyket för att resa sig.

Vilket är ditt bästa minne med Van de Beek i United?

David Grgic Levin: Minns att det var någon match (när han kom tillbaka från skada kanske?), ingen aning när, där han såg ganska het ut. Kanske att han till och med bärgade hem en assist. Minns någon snygg klack i samma match. Utöver det när han faktiskt skrev på. Kändes som en dundervärvning då.

Mikael Österdahl: Alltså, jag är nästan helt blank här. Det enda jag tänker på är att det var en match där han hoppade över en boll, så att den snyggt gick till en lagkamrat. Därefter hyllades han som någon slags geni. Men det är väl rätt talande att det bästa han gjorde för United var att inte röra bollen.

Elias Hallström: Har inget. Och tänker inte heller fabricera något bara för sakens skull.

Kommer du att sakna honom?

David Grgic Levin: Nepp.

Mikael Österdahl: Självklart inte, han är förmodligen den mest anonyma spelaren i klubbens historia.

Elias Hallström: Nej.

Res med oss till Manchester!