Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter Manchester United - Fulham 1-0
Det hackade och det gnisslade men det gick till slut vägen

Manchester United tog emot Fulham i ligapremiären igår kväll och lyckades till slut få med sig alla tre poäng. Nyförvärvet Joshua Zirkzee höll sig påpassligt framme och kunde med en tåspets fixa säsongens första seger.

Premiärer är alltid svåra och de lever i viss mån ett eget liv. Premiärer är ofta en lurig tröskel att ta sig över men när man väl har klivit över på andra sidan och dessutom gjort det med tre poäng i bagaget, blir saker och ting förmodligen lite enklare. Axlarna åker ner lite och allt blir lite mer avspänt.

Manchester United vann efter en del om och men igår. Jag tycker dock att vi ska få låta det vara så utan att lägga allt för stor vikt vid att analysera och plocka isär allting till molekylnivå.

Det allomfattande intrycket av gårdagens match är ganska spretigt med tanke på att spelarna är på ganska olika platser vad gäller form och tillstånd överlag. En handfull spelare i premiärelvan har varit med hela vägen från det att försäsongen startade, några fick förlängd semester och var tillbaka i spel bara för en vecka sedan i Community Shield, lägg därtill nyförvärv som ska försöka hitta rätt och anpassa sig.

Det är som att du tankar bilen med bensin, diesel och gas och hoppas på att du ändå når målet utan skadeverkningar. Det blev lite hack och gnissel igår men det gick vägen.

Under den inledande kvarten var Fulham påkopplade och United tungfotade men så småningom började hemmalaget komma underfund med presspelet och trycka ner gästerna. Bland annat såg man till att täppa igen ytorna centralt i planen, där det emellanåt fanns oceaner av yta att nyttja vid omställningar.

Bruno Fernandes och Casemiro i samspråk när spelet inte riktigt klaffade för United.

Centrallinjen från mittfältet och framåt (för all del backlinjen också) tror jag kommer att växa och hitta ett bra samspel, både med och utan boll. Men med det sagt finns det all anledning till oro om klubben inte förstärker med en defensivt präglad mittfältare. Casemiro och Kobbie Mainoo har båda sina förtjänster men det är likväl en bräcklig duo och bakom dem finns egentligen ingenting att förlita sig på.

Framför dem kommer Bruno Fernandes varva upp. Igår var lagkaptenen bitvis osynlig men det är han bara undantagsvis. Jag tycker också att Mason Mount gjorde nytta igår. Och här vet jag att många inte håller med. Men engelsmannen var trots allt nyttig i sin roll som så kallad falsk nia, då han ofta verkar veta hur och när han ska maximera sina fullhastighetslöpningar.

Sedan kan vi dividera kring huruvida han faktiskt har en framtid som Unitedspelare men den frågan överlämnar jag till ett annat forum.

I övrigt tycker jag att nyförvärvet Noussair Mazraoui förtjänas att hyllas för sin debut. Marockanen har endast gjort några träningspass med laget men såg väldigt bekväm ut på högerbacksplatsen. Här har förmodligen Erik ten Hag gjort helt rätt i att ersätta Aaron Wan-Bissaka med Mazraoui. För att göra en drastisk, och tämligen primitiv, jämförelse mellan dem är det uppenbart att fotbollsintelligensen är på olika nivåer.

Sist men inte minst: Josuha Zirkzee.

Den nederländske forwarden har nästan gått lite under radarn den här sommaren. Han har visserligen bara varit i klubben i en månad men var inte med på USA-turnén och fick inte heller någon speltid i Community Shield-matchen.

Joshua Zirkzee fick en drömdebut på Old Trafford igår kväll.

Debuten kom istället igår när han bytte av Mount efter en timmes spel. Och visst sådde 23-åringen ett spännande frö? Det anmärkningsvärda är givetvis att han blev matchhjälte med sitt mål i den 87 minuten.

Zirkzee är själv med och bygger upp anfallet när han först hittar en central yta och får bollen av Fernandes. En lätt jogg in i straffområdet och en tåspets senare rullar bollen retfullt förbi målvakten och in i nät.

Det är tydligen något med nederländare och deras förmåga att göra mål i hemmadebuter mot Fulham. Ruud van Nistelrooy, nu i Uniteds tränarstab, gjorde det för över tjugo år sedan. Robin van Persie gjorde det för drygt tio år sedan.

Igår fick Zirkzee chansen och tog naturligtvis tillvara på den.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

Om Zirkzee och hans förmågor

Det spelar ingen roll om han är nederländare eller ej, inleder Ten Hag med att konstatera.

“Han är en Unitedspelare och det är väldigt bra gjort att komma in och göra det avgörande målet. Det var lite liknande med Rasmus Höjlund förra säsongen men hans första mål dömdes bort. Det var frustrerande.

“Jag är väldigt nöjd med Joshua och vi kommer fortsätta tro på honom och ge honom rätt förutsättningar. Han har förmågor vi har saknat, han är bra i länkspelet men det finns också en målskytt i honom.”

Anledningen till att han också varit lite anonym på försäsongen har bland annat att göra med en skada han ådrog sig i Bologna, därav också hans anonyma EM-slutspel.

Om Jadon Sanchos frånvaro

Det handlar om att välja och det finns tjugo platser till matchtruppen.

Det är lite “survival of the fittest som gäller också,” menar Ten Hag, som sedan säger att Sancho har haft en öroninflammation.

“Han hade kunnat spela, men vi föredrog spelarna vi hade på bänken istället. Det kan ändras framöver. Det kommer förändras. Vi såg hur viktigt det är med spelare som kan komma in från bänken och bidra.”

Oro att målet inte skulle komma?

Inte särskilt. Ten Hag menar att man skapar tillräckligt med chanser för att målen till slut ska trilla in. Det är också starten på säsongen och det kan ta lite tid att hitta rätt i början.

Om Garnachos på bänken

“Det är lite liknande sits som Zirkzee. Den senaste matchen han spelade i var mot City och han var dessutom iväg på Copa America. Han behövde ett uppehåll, speciellt som ung spelare. Vi har spelare som kan täcka upp på kanterna. Men han kommer få sina matcher framöver.”

Om Casemiros roll

Alla mittfältare måste anfalla och försvara, Casemiro är inget undantag, säger Ten Hag på frågan om Casemiro ska ha en mer framskjuten roll den här säsongen.

Han fyller sedan i och understryker hans kvaliteter i bland annat passningsspelet. Ten Hag ansåg att Casemiro igår visade vad vi kan kräva av honom.

Andra reaktioner

Mer från matchen

Zirkzee avgör med drömstart!

Res med oss till Manchester!