Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Matthijs de Ligt
Vi måste ha slagit rekord i att värva ex-Ajaxspelare

Matthijs de Ligt har anslutit till Manchester United för att förstärka backlinjen. Här går vi igenom vad vi har för tankar om nyförvärvet.

Manchester United gjorde i förra veckan klart med den nederländske mittbacken Matthijs de Ligt från Bayern München. Dina tankar om värvningen?

Axel Klöfwer: En bra värvning av en spelare med otrolig uppsida.

Mikael Österdahl: Jag är positivt inställd. Det finns bevisligen enorm potential i killen. Han borde dessutom vara motiverad att visa att alla tvivlare har fel.

Elias Hallström: Den känns på något vis lite ogenomtänkt och att den kom några år för sent. Den är ju uppenbart väldigt influerad av Erik ten Hag, därav är den kanske inte helt långsiktig.

David Grgic Levin: Supervärvning och betryggande. Att förbättra backlinjen och bredda utbudet av försvarare var etta på listan inför sommaren, och De Ligt är nog den bästa tillgängliga spelaren.

Magnus Hinderot: Positiva. Kan bli komplementet till Martinez för att bygga ett nytt Vidic/Ferdinand-koncept.

Peter A Lilja: Alla tillskott i försvaret med liknande meritlista och spelsinne känns positiva just nu även om den senaste säsongen för De light oroar en del.

Övergångssumman rapporteras landa på omkring 40 miljoner pund och kontraktet sträcker sig till 2029 med option på ytterligare ett år. Rimligt?

Axel Klöfwer: Det tycker jag.

Mikael Österdahl: Blir alltid lite orolig när en klubb som Bayern släpper en spelare på rea (de köpte honom för 67+10 miljoner euro och säljer för 45+5 ett par år senare). Men sett till potential, ålder och meritlista ser det ut att vara ett kap.

Elias Hallström: Alltså, för en 25-årig mittback med kvaliteterna han bevisligen har, så tycker jag, trots min skepsis, att affären känns vettig.

David Grgic Levin: Absolut, känns mer som ett kap än en stor transfersumma. De Ligt har nivåerna av en världsback i sig, det gäller bara att locka fram det.

Magnus Hinderot: Med De Ligts skadehistorik och brist på tidigare succé = för dyrt

Peter A Lilja: Summan känns naturlig idag för en spelare av De Ligts kaliber. Men lite i mesta laget för någon som spelat för lite i Bayern.

Sett till namn och anseende är De Ligt Uniteds prestigevärvning så här långt under sommaren. 25-åringen har emellertid haft några tyngre år bakom sig med skador. Tror du att han kan hitta rätt i United under Erik ten Hags ledning?

Axel Klöfwer: Vi såg ju den bästa versionen av Matthijs de Ligt under just Erik ten Hags ledning så varför skulle han inte kunna göra det nu? Så länge han kan hålla sig skadefri så tror jag att vi har en av ligans bästa försvarare i backlinjen.

Mikael Österdahl: Alltså, de där skadeproblemen har väl överdrivits ganska så enormt? En axelskada 2020 som höll honom borta i några månader och sedan en månads knäskada förra året. Utöver det mest bara någon match här och där som han har missat. Orosmolnet är väl snarare Uniteds skadehistorik. Skadefrekvensen tycks öka kraftigt på alla som kommer hit. Vi kan väl hoppas att Lisandro Martínez prestationer i United är en indikation på att just mittbackar som Ten Hag känner bra har lätt att passa in i Ten Hags United.

Elias Hallström: Det tror jag nog, men vi kanske ska ha lite måttfulla förväntningar inledningsvis. På pappret känns De Ligt och Martinez som en bra match.

David Grgic Levin: Vi måste ha slagit rekord i antal ex-Ajaxspelare i en trupp vid det här laget. Ändå kan man inte låta bli att känna sig trygg med att en relation mellan tränare och spelare redan finns. Det förenklar en hel del. Tittar man närmare på skadehistoriken känns tonerna kring hans benägenhet till skador ganska överdriven.

Magnus Hinderot: Tror? Kanske, om han får vara hyfsat skadefri. Annars värvar vi Derek Cornelius efter en succésäsong i Marseille (varit PL-bra i Malmö FF och kommer hamna i PL så småningom).

Peter A Lilja: Det måste man tro på, så är det bara. Här finns ändå viss tveksamhet, känns mer spot-on med övriga värvningar.

Tidigare i somras värvade United in Leny Yoro på mittbackspositionen, men den unge fransmannen skadade sig och blir borta stora delar av hösten. Tror du att De Ligt blev lite av en paniklösning på grund av det, eller är mittbacksvärvningarna oberoende varandra?

Axel Klöfwer: Jag är helt säker på att värvningarna är oberoende av varandra. Jag tror inte att United värvade en 18 årig Yoro med tanken att han skulle spela varje minut i Premier League. Planen var nog alltid att renovera backlinjen med två nya mittbackar.

Mikael Österdahl: Ser vi till hur ryktena har florerat jobbade United på De Ligt hela sommaren, så min tolkning är att United alltid ville förstärka med ett par mittbackar i sommar.

Elias Hallström: Delvis en paniklösning, men United behöver trots allt förstärka på den positionen. Yoro är knappast redo att ta en ordinarie tröja än, så på så vis är värvningen av De Ligt rimlig.

David Grgic Levin: Definitivt oberoende av varandra. Jag tror planen alltid var att plocka in två mittbackar. Yoro är ett köp på lång sikt, De Ligt på kortare sikt.

Magnus Hinderot: Vågar inte svara på den faktiskt.

Peter A Lilja: Nja, det har varit rykten längre än så väl, att värva två bra mittbackar med tanke på förra säsongen är ingen skräll.

Vad har du för förväntningar på De Ligt i United?

Axel Klöfwer: Håller han sig skadefri så förväntar jag mig se en av världens bästa mittförsvarare, för så bra är han.

Mikael Österdahl: Det är roligare att prata om förhoppningar. Hoppet är att han nu blommar ut pÃ¥ riktigt och blir den där mittbacken som vann Golden Boy och Kopa Trophy – priser som försvarsspelare aldrig vinner – och tog plats i världslaget 2019.

Elias Hallström: Att vi får se den nivå han höll i Ajax och att han håller sig någorlunda skadefri.

David Grgic Levin: Att han etablerar sig inom en snar framtid som en av ligans bästa backar.

Magnus Hinderot: Mellan (pga skadorna)

Peter A Lilja: Att han bidrar med mer stabilitet i försvarslinjen. Han måste bli ett viktigt bidrag för färre insläppta mål för att få godkänt.

Res med oss till Manchester!