Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Noussair Mazraoui
En given tredje ytterback i hierarkin

Noussair Mazraoui blev i förra veckan klar för Manchester United. Högerbacken återförenas därmed med Erik ten Hag från tiden i Ajax. Här går vi igenom våra tankar om vad Mazraoui kan sätta för avtryck på Old Trafford. 

United värvade även Noussair Mazraoui från Bayern München. Den marockanske högerbacken anslöt i förra veckan. Vad är dina spontana tankar om värvningen?

Magnus Hinderot: Försvaret har varit en negativ följetong i tio år. Folk som inte håller måttet, många skador och ingen riktig stabilitet, inte sedan Vidic/Ferdinand. Mazraoui är en klassback av det jag såg i fredags!

Mikael Österdahl: Spontant ser det ut som att vi, med Mazraoui in och Aaron Wan-Bissaka ut, har förbättrat vår bredd på högerbacken och vänsterbacken.

Elias Hallström: Bortser vi från debuten i fredags så kändes det både som en nödvändig och spännande värvning. Det hade dock varit bra med en förstärkning på andra kanten också.

David Grgic Levin: Mer peppad över De Ligt. Vad jag har hört om Mazraoui ska han ha bra höjder i sig, men ganska ojämn i sina prestationer. Verkar även ha, likt Höjlund, problem med muskelskador. Men jag blir gärna motbevisad.

Övergångssumman för Mazraoui rapporteras ligga på omkring 13 miljoner pund och kontraktet är skrivet till 2028 med option på ett år till. Känns affären rimlig?

Magnus Hinderot: Absolut rimlig. United betalar nästan alltid överpriser för att de har gott om pengar, men 175 miljoner för en duktig ytterback = ja tack!

Mikael Österdahl: På pappret ser det ut som en mycket bra affär. Men alltid lite oroväckande när Bayern säljer billigt. De brukar inte göra dåliga affärer. Han har dessutom, till skillnad från Matthijs de Ligt, en skadehistorik som oroar.

Elias Hallström: Ja, det är ju inga pengar att tala om för en spelare som bör vara i sin bästa del av karriären nu.

David Grgic Levin: Med tanke på Mazraouis facit känns det som en väldigt blygsam summa. Det här är ändå en högerback som var upphausad när han kom till Bayern, och var en nyckelspelare i ett Marocko som tog sig till VM-semi. Han är dessutom bara 26 år gammal. Å andra sidan får det en också att undra varför Bayern släpper honom så billigt. Men även om det visar sig bli en felkalkyl så blir inte smällen särskilt stor.

I förra veckan lämnade Aaron Wan-Bissaka United och det kändes tydligt att Mazroui blev värvningen som nu ska fylla engelsmannens tidigare plats. Hur tror du att Erik ten Hag kommer att vilja använda Mazraoui? Kommer han rentav konkurrera ut Diogo Dalot?

Magnus Hinderot: Det bästa hade varit att skola om Dalot (som jag gillar) till vänsterback fullt ut.

Mikael Österdahl: Jag ser Mazraoui som en tämligen given tredje ytterback i hierarkin, i den osannolika händelse att vi någonsin har så många ytterbackar tillgängliga. Att han ska kunna konkurrera ut Dalot ser jag som osannolikt, men de kommer nog vara på planen samtidigt i rätt många matcher.

Elias Hallström: Dalot var förmodligen Uniteds bästa spelare förra säsongen och att han skulle gå ner sig ser jag som otänkbart. Det kommer ju dock snurras en del och känslan är att de båda kan spela vänsterback om så behövs, åtminstone Dalot.

David Grgic Levin: Det beror på huruvida Shaw håller sig frisk eller inte. Dalot tror jag kommer vara huggen i sten på högerbacken, och då spelar förmodligen Mazraoui till vänster om Shaw inte är tillgänglig eller behöver avlastas. Men att de två konkurrerar med varandra tycker jag är givet. De spelar trots allt på samma position. Det kommer bara gynna båda spelarna i längden.

Mazraoui gjorde en stabil debut mot Fulham i ligapremiären. Vilket intryck gav han hos dig, och hur bra koll har du på 26-åringen sedan tidigare?

Magnus Hinderot: Dålig koll tidigare. Mycket fint intryck i fredags. Duktig med bollen, följsam i försvar.

Mikael Österdahl: Mycket bra debut, framför allt om vi beaktar att han inte hade mycket träning med laget. Har ingen koll alls sedan tidigare. Kanske har sett honom spela mot United nån gång.

Elias Hallström: Jag hade sett honom lite grann i Champions League men ingen direkt superkoll. Han gav ett gott intryck i debuten och han känns ganska internationell av sig i sin spelstil. Du hade kunnat sätta honom i Spanien, Italien, eller för all del England som nu och han grejar det. Han verkar taktiskt skolad och bekväm med bollen.

David Grgic Levin: Riktigt vass debut. Verkar vara spring i benen, bra speluppfattning och stabil både defensivt och offensivt. Jag kommer ihåg honom från Ajax, där han slog igenom väldigt ung. Då vill jag minnas att han var bra, men oslipad. I VM med sitt Marocko imponerade han, och visade på många av kvalitéerna man såg i matchen mot Fulham.

Vad har du för förväntningar på Mazraoui i United?

Magnus Hinderot: Efter Fulham: höga. Före Fulham: inga

Mikael Österdahl: Jag förväntar mig att han ska vara bättre än Wan-Bissaka och sämre än Dalot.

Elias Hallström: Svårt. Men jag hoppas att han visar sig vara tillräckligt bra för att dels kunna ta en ordinarie plats i den mån det skulle vara aktuellt. Dels att han visar sig vara tillräckligt bra för att täcka upp på bägge kanterna när Dalot och/eller Shaw är borta.

David Grgic Levin: Att han har förmågan att täcka båda ytterbackspositionerna och att han spelar så pass bra att vi inte behöver få andnöd om Shaw eller Dalot inte är tillgängliga.

Res med oss till Manchester!