Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Brighton & Hove Albion - Manchester United
En match som kommer att ge oss besked

En premiärseger är en premiärseger. Den placerar dig som delad etta i tabellen (bara en dåre räknar målskillnad efter första omgången) och ger dig lite andrum en stund. Manchester United var okej mot Fulham. Inte fantastiska. Men heller inte dåliga. Det var en insats som komfortabelt hade placerat sig på övre tredjedelen förra säsongen. Om Fulham hade lämnat Old Trafford med poäng i bagaget så hade det varit orättvist.

Nu blir det tuffare. Brighton & Hove Albion inte bara vann i sin premiär. De vann stort och övertygande. Därmed placerar de sig nu som överlägsen tabelletta i Premier League (bara en dåre ignorerar målskillnad). Nu är jag förstås extremt förhastad, men det ser som att de återigen har bytt manager utan att det sätter käppar i hjulen. Det är ett tecken på att klubben är välskött.

Att det konsekvent har blivit kaos när United har bytt manager pekar på det motsatta. Men det är förstås ingen nyhet.

Efter segern i premiären kommer det mesta förmodligen vara likadant imorgon. Om vi inte har någon oväntad frånvaro ser jag egentligen bara tre spelare som har någon realistisk chans att flytta från avbytarbänken till startelvan. Nämligen Matthijs de Ligt, Alejandro Garnacho och Joshua Zirkzee.

Börjar vi bakifrån så trodde jag att De Ligt skulle starta mot Fulham. Det var fel. Idag blir jag mycket överraskad om De Ligt startar. Om Erik ten Hags plan var att accelerera De Ligt till startelvan så skulle han ha startat mot Fulham. Nu var Harry Maguire dessutom en av Uniteds bästa spelare mot Fulham (Noussair Mazraoui, Kobbie Mainoo och Casemiro utmärkte sig också positivt, tycker jag). Så det skulle vara fel att peta Maguire nu. Det betyder mest troligt att Maguire startar även mot Liverpool (den på säsongen tidiga matchen mot Liverpool var anledningen till att jag gissade på De Ligt senast).

Offensivt finns det större anledning att ändra. Det är dessutom ofta enklare att ändra i offensiven än i defensiven.

Åsikterna går isär om Mason Mounts insats mot Fulham. Han förtjänar beröm för sitt presspel. Men med Mount centralt bredvid Bruno Fernandes och Marcus Rashford förpassad till kanten blev vi väldigt tunna i straffområdet. När vi kom till assistlägen fanns det ingen på plats i boxen.

Alternativet att flytta ut Mount eller Bruno och samtidigt spela Rashford centralt tror jag inte på. Då återstår egentligen bara Joshua Zirkzee som alternativ centralt. Frågan är mest om han är redo att spela från start. Är han det tycker jag att han ska starta. Målet vi gör mot Fulham gör vi inte om vi inte har en striker på rätt plats.

Många har framfört att Garnacho just nu gör sig bättre som inhoppare. Jag köper inte det. Eller ja, nästan alla spelare har det enklare som inhoppare. Det hör till sakens natur. Är du pigg och motståndaren trött har du givetvis en fördel. Till och med vår nuvarande assisterande manager Ruud van Nistelrooy var mer effektiv som inhoppare än som startspelare.

Garnachos insats mot Fulham var ingalunda fläckfri. Men han var involverad när vi avgjorde. Han gjorde vårt mål mot Manchester city i Community Shield. Garnacho får saker att hända. Och det ser ut som att han är redo att explodera på riktigt nu.

Inför säsongen framförde jag att Rashford har högst tak av de offensiva spelarna i truppen. Det skrev jag före Community Shield. Redan efter Community Shield funderade jag på att revidera till Garnacho. Det vi såg mot Fulham, det dåliga till trots, fick mig att svänga över ytterligare mot Garnacho.

Jag vill se Garnacho i startelvan.

Om det sker på bekostnad av Rashford eller Amad kan nästan kvitta. Men just mot Brighton tänker jag att Rashford och Garnacho i djupled på varsin kant har större uppsida än Amads bollkontroll. I andra matcher är Amads egenskaper att föredra.

Ten Hags startelva idag kommer kanske ge oss besked om hur han ser på laget. Eventuella ändringar jämfört med Fulham är tydliga besked. Oförändrat pekar mer på att vi väntar.

Oavsett hur startelvan ser ut kommer prestationen och resultatet idag att ge oss något besked. Är vi ett lag att räkna med den här säsongen? Vi kommer inte kunna sätta utropstecken efter svaret i eftermiddag, men vi kommer ha en magkänsla.

Res med oss till Manchester!