Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Brighton & Hove Albion - Manchester United 2-1
Vi måste vara mer kliniska, vi måste vara mer aggressiva

Manchester United skänkte igår bort en poäng borta mot Brighton & Hove Albion. Detta då laget långt in på tilläggstiden tappade strukturen helt efter en fast situation, varpå en omarkerad João Pedro kunde nicka in segermålet.

Beroende på vilka glasögon vi sätter på oss kan vi komma till olika slutsatser om matchen. Vi kan konstatera att Marcus Rashford fick ett mål bortdömt för en marginell offside. Senare är det bara ren otur att Joshua Zirkzee får bollen på sig, vilket annullerar ett annars troligt segermål.

Jag tycker att det är otroligt frustrerande med VAR, framför allt när det gäller offside. Det största problemet är att du nästan aldrig fullt ut kan bli sådär glad som du borde bli när laget gör mål. För i de allra flesta fallen är det en situation som kunde ha varit offside. Igår hade vi marginalerna mot oss i två fall av tre.

Det är inte bara vid mål som VAR och offside frustrerar. Det är väldigt irriterande när vi får långa anfall som vi vet inte räknas, för att linjedomaren håller nere flaggan av rädsla för att ha fel.

Lösningen är enkel: ta bort VAR:s mandat att granska offside. Visst, vi får några horribla fel då och då. Men i den absoluta majoriteten av alla fall missar linjedomarna bara marginella situationer. Och ärligt talat, det spelar faktiskt ingen roll om en spelare är en fot rätt eller fel. Millimetergranskningarna vid offside förbättrar ingenting. Jag skulle acceptera det om tekniken kunde fatta beslut i realtid, men där är vi inte än.

Igår kontrollerade United spelet i första halvlek. Det såg då ganska bra ut. Problemet var, precis som mot Fulham, att vi saknade närvaro i boxen. Så när vi skapade chanser, först på Diogo Dalots inlägg till Amad och sedan kontringen som Amad kastade bort, uppstod de efter omställningar snarare än efter en period av kontroll.

Vi tappade kontrollen i andra halvlek men blev då hetare i straffområdet. Precis som mot Fulham sammanföll det med att Joshua Zirkzee ersatte Mason Mount.

Där har Erik ten Hag ett problem. Känslan just nu är att vi behöver fyra spelare centralt – Casemiro, Kobbie Mainoo, Mount och Bruno Fernandes – för att kontrollera matcherna. Men med de fyra på planen samtidigt blir vi för tunna i offensivt straffområde. Jag köper inte att vi ska behöva fyra centrala spelare för att kunna kontrollera en match. Det är för dåligt.

Ett ännu större problem för Ten Hag är att vi fortfarande är ett väldigt korkat fotbollslag. Vi har förvisso kommit bort från att motståndarna får ett par dussin avslut i varenda match men vi är fortfarande alldeles för givmilda i defensiven. Mot Fulham räddades vi av att Andreas Pereira var dålig samtidigt som Harry Maguire var bra. Igår straffades vi två gånger. Det är alldeles för enkelt. När kollektivet är korkat menar jag att managern bär den största skulden.

Något jag också vill hävda primärt är managerns ansvar är det faktum att vi så ofta skänker bort poäng i matchens slutskede. Under Ten Hag släpper vi in alldeles för många sena mål. Vi såg det igår. Vi såg det i Community Shield. Vi såg det gång efter gång förra säsongen.

I våra betyg är Elias kritisk mot de byten vi gör. Jag håller med. I min värld byter du inte mittback med tio minuter kvar att spela i en oavgjord bortamatch, om du inte är tvingad att göra det. Resultatet är nästan alltid att du får en negativ inverkan på strukturen.

Jag förstår heller inte att vår lagkapten blir utbytt och jag tycker att Alejandro Garnacho introduceras alldeles för sent.

Säsongen är bara 180 minuter gammal. Spelmässigt tycker jag att vi är bättre än förra säsongen. Men det är fortfarande för mycket som är dåligt. Tyvärr råkar det också vara så att det dåliga är det som ofta avgör jämna fotbollsmatcher.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

Om Brightons segermål

Reportern påpekar att United lämnade flera spelare omarkerade. Erik ten Hag valde istället att fokusera på att United tillät inlägget.

“Och vi stoppade inte inlägget.”

United måste nu se till att detta inte upprepas.

“Det var mer än ett misstag.”

Om Brightons första mål

Vi letar alltid efter individer att skylla på. Båda målen är dåliga att släppa in.

“Vi borde ha gjort det bättre.”

Om sena insläppta mål

Det är en besvikelse. Laget borde vara mer kliniska och läsa spelet bättre. Kan du inte vinna måste du åtminstone se till att inte förlora.

Ten Hag menar samtidigt att United ofta har klarat det men inte alltid. “I många fall har vi gjort det väldigt bra i sådana situationer där vi har tagit resultatet över linjen.”

Om det bortdömda målet

Laget gjorde allting bra och sedan var det bara otur att Joshua Zirkzee styrde in bollen i mål.

Om matchen i allmänhet

“I andra halvlek borde vi ha men kontroll. Men jag tycker att det var väldigt bra delar av den här matchen. Så jag har sett mycket positivt från prestationen. Vi måste bygga upp i båda straffområdena, vi måste vara mer kliniska där, vi måste vara mer aggressiva.”

Om att Mason Mount blev utbytt

Det var påtvingat. Han hade ett problem och managern ville inte ta någon risk.

“Jag vet inte hur stor oro det är just nu, kanske är det ingenting.”

När du har en bra bänk och kan byta in Zirkzee är det inget att tveka på. Zirkzee spelade bra.

Om startelvan mot Liverpool

“Vi har en trupp. Från truppen tar vi ut det bästa laget.”

Vi har de som startar matchen och de som avslutar matchen. Alejandro Garnacho, Scott McTominay, Zirkzee och Matthijs de Ligt gjorde det bra. Vi behöver fler än elva spelare för att vara framgångsrika.

Video

Andra reaktioner

Mer från matchen

Vansinniga byten och kollektiv försvarskollaps

Res med oss till Manchester!