Ungdomskollen
Begränsad officiell bevakning under stark säsongsinledning

I säsongens första ungdomskoll tittar vi till hur akademilagen har presterat inledningsvis. Juniorlaget har gått rent, om än att de bara har spelat två matcher så här långt. Reservlaget har också öppnat bra, med två vinster och en förlust. Det blir dessutom lite extra fokus på juniorlagets Gabriele Biancheri, som har varit målglad på sistone.

I den här artikeln kommer vi även att uppmärksamma utvecklingen som har varit anträffande möjligheterna att faktiskt kunna se ungdomslagen spela. MUTV är vanligtvis plattformen som gäller för att kunna ta del av matcherna, men faktum är att klubbens officiella kanal inte har visat en minut hittills.

Turerna kring MUTV och missnöjda supportrar

Den här rubriken känns som den mest angelägna just nu vad gäller ungdomslagen. De obefintliga möjligheterna vi har haft att kunna se lagen under inledningen av säsongen 2024/25.

Lokaltidningen Manchester Evening News publicerade på onsdagen en artikel där supportrars missnöje varit i fokus.

United har många supportrar världen över som intresserar sig för ungdomslagen. Inte konstigt med tanke på den förmåga United har att producera spelare från akademi till herrlag.

Fem tävlingsmatcher har spelats under inledningen, men vi har inte kunnat se en enda. Av dessa har visserligen bara en spelats på hemmaplan, vilket kan vara en omständighet att ha i beaktning. Den matchen var reservlagets mot Stoke City. Det bjöds inte heller på någon matchrapport från klubbens håll.

Det ska också sägas att gällande reservlagsmatcher saknas ibland rättigheter att sända ifall man spelar i samband med en herrlagsmatch.

Anledningen till den minskade bevakningen som varit uppges bland annat bero på varslandet som varit inom klubben under sommaren.

Det verkar dock som att vi får se en bättring från United. Fredagens reservvlagsmatch borta mot Blackburn Rovers kommer att sändas på MUTV. Likaså juniorernas möte med Liverpool hemma på lördag.

Juniorlagsmatcher

Till att börja med: Uniteds juniorer är att räkna med, precis som förra säsongen.

United är regerande mästare efter att ha vunnit sin norra konferens, alltså U18 Premier League North. Därefter gick man upp i en final mot den södra konferensens vinnare, Chelsea. Väl mot Londonlaget vann United med 2-0.

Cupspelet, U18 Premier League Cup, vann man också med stil. I finalen besegrades Manchester City efter två mål av Ethan Wheatley.

I FA-cupen och Uefa Youth League gick det sämre. I den inhemska turneringen åkte man ut i fjärde omgången och i Europa kom man sist i gruppspelet.

Stabil premiärseger i miniderbyt

Manchester Uniteds U18-lag tog emot Manchester City borta i säsongens första tävlingsmatch och vann med 2-0.

United, som är regerande mästare, åkte till andra sidan av stan och bjöd på en kontrollerad insats överlag. Första halvlek var dock jämn och chanser skapades åt bägge håll. Gabirele Biancheri hade Uniteds första läge efter ungefär en kvart, men 17-åringens avslut tog i gaveln.

Samme Biancheri skulle dock hitta rätt sida av nätet. Endast två minuter in i andra halvlek kombinerade Bendito Mantato och Tyler Fletcher på mittfältet, varpå den sistnämndes inspel hittade Biancheri i målområdet.

Det skulle inte dröja länge innan United hade dubblat sin ledning. Närmare bestämt tio minuter.

Den här gången var det Mantatos tur att skriva in sig i målprotokollet. Den mycket lovande 16-åringen hittade en bra yta i straffområdet och mötte Zachary Baumanns inspel med vänsterfoten och placerade bollen i bortre hörnet. Det första av många Mantato-mål den här säsongen, vågar jag utlova.

City hade ett par lägen att reducera efter en timmes spel men kom inte förbi William Murdock i Uniteds mål.

Jim Thwaites och Amir Ibragimov, som tillsammans med bland annat Mantato tillhör säsongens förstaårsjuniorer, blev inbytta i slutskedet av matchen och Thwaites serverade Biancheri som var nära att sätta sitt andra för dagen. Men det slutade alltså på ett för walesaren, som annars var inblandad i mycket av Uniteds offensiva spel.

Reservlagsmatcher

Sju minuter som förstörde premiären

Reservlaget åkte till London för att möta Arsenal i premiären. Och det blev en ganska ensidig historia.

Redan i halvtid stod det 4-0 till hemmalaget. Khayon Edwards öppnade målskyttet efter drygt tio minuter men därefter dröjde det fram till matchminut 35 innan det rasslade igen. Inom loppet av sju minuter stod det sedan 4-0 och matchen var över för United.

Ethan Ennis blåste visserligen lite liv i tillställningen direkt i början av andra halvlek, men det var aldrig tillräckligt.

Oddsen förbättrades inte när Ethan Williams efter en timmes spel tog ett direkt rött kort.

I slutskedet av matchen klev den tredje av alla Ethan fram, nämligen Wheatley, och putsade till siffrorna till 4-2.

Ethan Wheatley putsade till siffrorna i Uniteds nederlag mot Arsenal. .

Noterbart från matchen var att den 35-årige Tommy Rowe spelade från start på Uniteds mittfält.

Rowe har ett förflutet i Doncaster Rovers och blir av allt att döma ny spelade tränare för laget. En liknande roll har Tom Huddlestone haft de senaste säsongerna, som nyligen lämnat rollen.

Sensationell vändning i första cupspelsmatchen

Uniteds U21 inledde gruppspelet i EFL Trophy med en sensationell vändning borta mot League One-laget Barnsley. Hemmalaget ledde med två mål efter 80 minuter men på sex minuter vände United till seger, efter ett mål av Ethan Ennis och två av Jack Fletcher. Matchens absoluta behållning var Fletchers kvittering på volley i den 84 minuten.

I EFL Trophy spelar Premier League-lag med U21-lag och motståndarna med sina, oftast, ordinarie uppställningar. En följd av det brukar vara att Premier League-lagen är bollförande och sätter upp ett snabbare tempo.

Motståndarna får försöka att kapitalisera på det fysiska övertaget och kanske vara lite mer cyniska.

Det funkade bra för Barnsley. Tio minuter in i första halvlek kom ledningsmålet efter att Jacob Devaney slagit en för svag passning mot Toby Collyer, som fångades upp och utnyttjades.

Ett liknande fall skulle uppstå en knapp halvtimme senare, då Ethan Wheatleys nonchalans straffade sig. Hemmalagets Kyran Lofthouse assisterade återigen Vimal Yoganathan som skickade in 2-0 bakom Tom Heaton i målet.

United hade två bra lägen före paus. Först genom Ethan Ennis, som i dålig vinkel avslutar tätt utanför den bortre stolpen. Uniteds andra läge går till Wheatley, där han vänder om på ett utmärkt sätt och han tvingar målvakten till en kvalificerad räddning med ett vasst avslut.

I andra halvlek blir Uniteds övertag stadigt större. Barnsley försvarar sig emellertid bra och det dröjer innan spelövertaget mynnar ut i några notabla chanser.

Introduktionen av Jack Fletcher efter knappa timmen gav dock United en till dimension i offensiven.

James Nolan kommer fram på högerkanten och runt straffpunkten har Ennis lämnats helt fri. Nolan prickar rätt med sitt inspel och Ennis avslutar fint i bortre hörnet. Nästan så att han “gräver” upp bollen i skottögonblicket.

Som nämnts, Fletchers intåg gav United något extra. Och ha bjöd minsann på något extra. Se för er själva!

Fletcher var inte nöjd än.

Det som var det fysiska och cyniska Barnsley var som bortblåst i slutet.

Nolan kastar inkast till Fletcher på kanten av straffområdet. Den offensiva mittfältaren kan sedan vandra in centralt och relativt enkelt placera bollen i nät.

Tre viktiga poäng inkasserade för Uniteds del, som i gruppspelet även möter Doncaster Rovers och Huddersfield Town.

En komplett matchrapport finns att läsa här.

Första vinsten i seriespelet satt säkert

Reservlaget tog sin första trepoängare för säsongen när Stoke hemmabesegrades med 4-1.

Efter en inledande förlust mot Arsenal och den sensationella vändningen i EFL Trophy mot Barnsley tidigare i veckan, fick Travis Binnion se sitt lag stå för en mer betryggande insats.

Till följd av bristande matchrapportering från Uniteds sida låter vi ändå konstatera att ytterforwarden Malachi Sharpe stod för en bra insats med två mål. 18-åringen såg till att United gick upp i en 2-1-ledning strax innan halvtid och han utökade sedan till 3-1 efter en dryg timmes spel.

Uniteds första mål gjordes av Jack Fletcher och det sista av Sam Mather.

Spelare i fokus

I varje ungdomskoll under säsongen kommer jag att skriva några rader om en spelare som är värd att hålla ögonen på, eller någon som har varit utmärkande under perioden som sammanfattas.

Gabriele Biancheri

Det finns många talangfulla spelare att hålla koll på i juniorlaget. Forwarden Gabriele Biancheri är i dagsläget en av de mest spännande.

Den 17-årige walesaren flyttade till United från Cardiff City under vintern 2023 och har sedan dess gjort 23 mål på 21 matcher. På de inledande matcherna den här säsongen har han stått för tre tävlingsmål (han gjorde även två i träningsmatchen mot Chester). Han har dessutom tränat med herrlaget förra säsongen. När Rasmus Höjlund var skadad tidigt i våras fann nog till och med Biancheri i Erik ten Hags tankar att ingå i en matchtrupp, men så blev aldrig fallet.

Håll ögonen på Gabriele Biancheri!

Hans utmärkande drag som spelare skulle jag i första hand säga är hans speluppfattning, vilken han kombinerar väl med ett gott målsinne. Med en god förståelse för spelet faller det sig ofta naturligt att andra förmågor följer med.

Biancheri har, som det kallas, näsa för mål. Han hugger på returer och han tycks ha en fallenhet för att veta var han ska befinna sig när. Även straffar slår han med jämna mellanrum in med sin högerfot.

Han är kanske inte den mest estetiska att kolla på i spelet, men ganska funktionell, dock. Han kan vända bort spelare på mittplan, länka med sin medspelare, och tycks ofta vilja vara delaktig.

Något han skulle behöva förbättra är snabbheten.