Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget | Ungdomslagen

Lånekollen
Målvakter, backar och längst fram en mållös Hugill

När augusti har blivit september och transferfönstret har stängt innebär det som vanligt att ett gäng spelare lämnat på lån i hopp om att få speltid och erfarenhet. I lånekollen kommer vi under säsongen att följa dessa spelare och rapportera hur det går för dem. 

Det var en ganska måttlig skara med spelare som lämnade United på lån under transferfönstret. Totalt har nio spelare hittat nya, tillfälliga, adresser. Av dessa är två kategoriserade som akademispelare: James Nolan och Tom Myles.

Möjligen hade antalet utlåningar kunnat varit fler. En handfull spelare som ofta varit föremål för utlåningar har nu istället lämnat permanent. Till exempel Omari Forson, Will Fish och Charlie Savage.

Noterbart är att fyra målvakter och tre backar har lånats ut. Det blir därmed troligtvis inte så mycket målfokus i lånekollen den här säsongen, såtillvida Joe Hugill inte får fart på målskyttet i League One.

I övrigt är det stora namnet i lånekollen den här säsongen Jadon Sancho i Chelsea. Han är emellertid helt ointressant, då han inte kommer att återvända till United. Något större fokus kommer därför inte undertecknad ägna honom framöver.

Sonny Aljofree (Accrington Stanley)

På transferfönstrets sista dag bekräftades det att den 19-årige mittbacken Sonny Aljofree (t.v. på toppbilden) lämnar för Accrington Stanley i League Two. Förra säsongen var han utlånad till Altrincham men tränade också med United. Väl i Altrincham blev det dock ingen speltid.

Nu blir det ett riktigt lån istället och sannolikt mycket speltid. I samband med lånet tecknade dessutom mittbacken ett nytt kontrakt med United.

Radek Vitek (mer om honom nedan) kunde lägga in ett gott ord om klubben till Aljofree, då tjecken var utlånad dit i våras.

Aljofree har inte gjort debut för sitt nya lag ännu. De matcher han har så här långt är med Uniteds reservlag. I två av de matcherna var han lagkapten.

Rhys Bennett (Fleetwood Town)

Unitedprodukten Rhys Bennett var lagkapten när juniorerna vann FA Youth Cup 2022 och var samma år involverad i a-lagssammanhang när laget åkte till Spanien under VM-uppehållet. Mittbacken har dessutom varit med som oanvänd avbytare i en ligamatch mot Nottingham Forest.

I januari i år lånades han ut till Stockport County men gjorde där bara en match. Förhoppningsvis blir det bättre lycka den här gången när han drar till Fleetwood Town i League Two.

20-åringen har hittills hunnit med ett inhopp på en kvart för sin nya klubb. Fleetwood förlorade den matchen mot Wimbledon.

Elyh Harrison (Chester)

Akademins kanske främsta målvaktstalang gick på deadline day på lån till Chester i den engelska sjättedivisonen. Dessförinnan vaktade han målet i reservlagets två inledande ligamatcher mot Arsenal och Stoke.

Väl i Chester har 18-åringen hunnit debutera och hålla nollan när laget vann med 3-0 mot Peterborough Sports (se videon nedan).

United noterar dock att Harrison troligen kommer att träna med United under säsongen.

Joe Hugill (Wigan Athletic)

Joe Hugill var under andra halvan av förra säsongen utlånad till Burton Albion i League One. Ingen succé där.

Inför den här säsongen blev det en ny lånesväng till samma liga för den 20-årige forwarden. Den här gången till Wigan Athletic.

Så sent som i juli i år gjorde Hugill mål för United på försäsongen mot Rangers. Det är emellertid nästintill osannolikt att Hugill inom de närmaste åren kommer att bli United-bra. Ett lyckat lån skulle åtminstone kunna höja marknadsvärdet.

Kommer Hugill få ordning på målskyttet i Wigan?

På de inledande fyra ligamatcherna har Hugill startat samtliga men inte lyckats göra något mål. Wigan har endast tagit en seger så här långt, vilken kom mot Crawley Town i augusti.

Återstår att se om Hugill har börjat hitta nätet när lånekollen är tillbaka nästa gång. Vi hoppas naturligtvis det.

Tom Myles (Runcorn Linnets)

Den 18-årige målvakten Tom Myles kommer att spendera säsongen på lån i non-league-laget Runcorn Linnets. Klubben hör hemma i Northern Premier Leagues västra division och ligger efter fem matcher på sjuttonde plats.

Myles debuterade omgående för sitt nya lag när man mötte Congleton Town. Enligt matchrapporten verkar managern Antony Kay ha förvånats över att en okänd målvakt dykt upp. Men det gick vägen ändå. Runcorn Linnets vann med 1-0 och Myles höll nollan.

James Nolan (Inverness Caledonian Thistle)

På deadline day stod det klart att den 18-årige akademispelaren James Nolan (i mitten på toppbilden) flyttar till Skottland för spel i landets tredjedivision. Förmodligen också till laget med det präktigaste namnet. Möjligen i konkurrens med Queens of the South.

Den talangfulle backen, som kan spela på flera andra positioner, har redan hunnit debutera för sitt Inverness Caledonian Thistle. Han blev inbytt i den 67 minuten i 1-0-segern mot… just det, Queens of the South.

Jadon Sancho (Chelsea)

På kvällen dagen efter att transferfönstret offentliggjordes till slut Sanchos låneflytt. Hade det inte varit för att trovärdiga journalister rapporterat om att affären var klar, hade man ju kunnat bli lite orolig att Sancho skulle blivit kvar på Old Trafford.

Tack och lov gick affären i lås. Återvänder han inte vid säsongens slut då? Det förefaller inte så. I avtalet finns en villkorad köpobligation i händelse av att Chelsea slutar på fjortonde plats eller högre. Det innebär alltså att Chelsea kommer behöva köpa loss honom. Summan ligger i det fallet på mellan 20 till 25 miljoner pund, bland annat beroende på hur högt Chelsea slutar i tabellen.

Sancho fanns inte med i matchtruppen när Chelsea spelade oavgjort mot Crystal Palace i helgen.

Radek Vitek (Blau-Weiss Linz)

Vitek har hamnat i ett vakuum där han är för bra för att vakta reservlagets mål, men inte tillräckligt bra för att ta en bänkplats i a-laget. Eller, tillräckligt bra är han möjligen för att vara tredjeval, men samtidigt är det förståeligt att United lutar sig mot Tom Heatons rutin. Men är Vitek så mycket sämre än Altay Bayindir? Alltså, förmodligen inte.

Det optimala för Vitek är ändå att få kontinuerlig speltid, och då är ju lån en optimal lösning.

Den här säsongen har Vitek hamnat i den österrikiska högstaligan för spel i Blau-Weiss Linz. Laget placerar sig för stunden på åttonde plats.

Det började med att 20-åringen fick förtroende i en cupmatch, som man vann med 1-0. Därefter har Vitek spelat de två efterföljande ligamatcherna mot Austria Klagenfurt och Rapid Wien. I den första fick han släppa tre förbi sig i en 3-1-förlust. Mot topplaget Rapid Wien höll han däremot nollan i en 3-0-seger (se videon nedan).

Tom Wooster (Farsley Celtic)

Målvakten (ja, en till) Tom Wooster är utlånad till Farsley Celtic i samma division som Elyh Harrison huserar med sitt Chester.

19-årigen har fått ganska sparsamt med speltid i United och har genom åren varit ute på en del lån. Bland annat till Ramsbottom United och Macclesfields FC.

I Farsley Celtic har Wooster fått en hyfsad start med tre matcher, två vinster och en hållen nolla.

Res med oss till Manchester!