Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Manuel Ugarte
Verkar vara ett tacklingsmonster, och det är något vi saknar

Manuel Ugarte blev Uniteds sista värvning sommaren 2024. Här delar vi på redaktionen med oss av våra tankar om vår nya sydamerikan på mittfältet.

Under transferfönstrets sista dag blev det äntligen officiellt. Manuel Ugarte ansluter till United från PSG. Dina tankar om värvningen?

Elias Hallström: Det känns som mycket viktig pusselbit att få in på mittfältet. Hans defensiva profil tror jag kommer passa in bra och det ger lite avlastning för Casemiro och Mainoo.

Mikael Österdahl: Spännande! Verkar vara ett tacklingsmonster, och det är något vi verkligen har saknat på mitten.

Peter A Lilja: Känns skönt att få in mer motor på mittfältet av defensiv natur

Axel Klöfwer: Truppbredden på just defensivt mittfält är svagt, med endast en åldrande Casemiro som verkligen kan spela där så en värvning var ett måste. Det är spännande att vi plockar in en ung spelare som är startklar men ändå kan utvecklas till något ännu bättre.

David Grgic Levin: Känns som en välbehövlig spelarprofil. Mest intressant att han verkade vara den enda mittfältaren United har jagat sedan juli.

Enligt rapporter kommer United behöva betala omkring 50 miljoner pund för Ugartes tjänster. Kontraktet sträcker sig till 2029 med option på ytterligare ett år. Känns det rimligt?

Elias Hallström: För en förhållandevis ung och intressant spelare tycker jag det låter bra.

Mikael Österdahl: Kontraktets längd är inte mycket att orda om, för en spelare i den åldern. Har inte sett några pålitliga rapporter om lönen och jag har ingen känsla för vad som är rimliga övergångssummor nu för tiden. Får för mig att det var vanligare med riktigt höga summor för något år sedan men att det nu är fler spelare som säljs för 20-30-40 miljoner.

Peter A Lilja: Känns rimligt. En ung pjäs med en profil som har varit önskvärd i United ett bra tag.

Axel Klöfwer: Något dyr kanske men sån är Man United premien.

David Grgic Levin: Längden på kontrakt reagerar man inte på längre. Det är uppenbart en ung spelare som man tror på så att knyta till sig honom en längre tid är givetvis bra. 50 miljoner för en ung lovande mittfältare känns ganska vedertaget nuförtiden.

Ugarte är endast 23 år gammal, och har utöver en säsong i PSG tre säsonger i Portugal som europeisk erfarenhet. Hur bra koll har du på Ugarte sedan tidigare?

Elias Hallström: Jag tror inte att jag har sett en minut av honom men jag vill ändå tro att jag har en bra uppfattning om vilken typ av spelare han är, just för hans defensiva prägel. För den som har koll på Joao Palhinha tror jag de har många likheter.

Mikael Österdahl: Ingen koll alls, innan det blev tydligt att han var en spelare United ville ha. Verkar inte riktigt finnas något konsensus om hur bra han är. Viktigt att vi träffar rätt här!

Peter A Lilja: Väldigt dålig koll faktiskt, sett några få matcher där han dock sett intressant ut.

Axel Klöfwer: Minns honom som en spännande ung mittfältare i Portugal, sen så har det inte tagit fart på utvecklingen i PSGs mittfält. Får vi ut det bästa av honom så tror jag att de blir riktigt bra.

David Grgic Levin: Noll koll, faktiskt. Visste att han spelade i PSG, men har inte sett en minut av honom.

Det mesta av snacket kring Ugarte talar för att han kan komma att ta en viktig plats på mittfältet redan från start. Hur tror du Erik ten Hag vill utforma sitt mittfält framöver, och vad tror du Ugartes förmågor kommer bidra med?

Elias Hallström: Så länge Casemiro och Mainoo är hela och friska tror jag inte Ten Hag kommer att stressa in Ugarte i spel. Hans förmågor kommer nog allra helst vilja utnyttjas mot de bättre lagen, som har mycket boll. Positivt är också att han runtomkring sig har bland annat Casemiro och Martinez, som borde underlätta det språkliga.

Mikael Österdahl: Jag tror nog att Ugarte får vänta några matcher innan han kliver in i startelvan på riktigt. Han börjar ju med att försvinna iväg till Sydamerika i ett par veckor och Ten Hag har varit konservativ med att plocka in nyförvärv i startelvan. På sikt är tanken rimligen att Ugarte ska ligga bakom Mainoo och Bruno, sen kanske vi petar in Casemiro ibland för mer defensiv balans.

Peter A Lilja: Han lär och behöver bidra med fysik, många löpmeter, bollvinster och avskärmandet av ytor. Verkar också vara en lagspelare.

Axel Klöfwer: Jag hoppas att planen är att få in Ugarte som sexa bredvid Kobbie Mainoo med Bruno framför. Det kanske tar ett tag för Ugarte att bli en fast startspelare, beror nog lite på hur Casemiro presterar. Ugarte är en spelare som, likt Casemiro, är väldigt aktiv i försvarsspelet. Han är lite av en ”ankar” typ som vars fokus är att skydda sin backlinje. Han är inte samma passningsspelare som Casemiro utan rollen hans är att försvara och han kommer nog inte göra mycket offensivt.

David Grgic Levin: Gissar på att han kommer bli en fysisk, box-to-box dynamo som är tänkt att spela bredvid Mainoo, eller som ensam sexa bakom. Tror dock inte han kliver in som startspelare direkt.

Vad har du för förväntningar på Ugarte i United?

Elias Hallström: Att han visar att han är ett bättre och tryggare alternativ än Casemiro på sikt.

Mikael Österdahl: Jag skulle vilja lägga ribban vid att han är given i startelvan från oktober/november. Sen får vi se hur bra han är. Även om han är ung så kan jag tänka mig att vår långsiktiga plan är att rekrytera eller utveckla en bättre spelare för den positionen.

Peter A Lilja: Ja det måste såklart vara väldigt höga. Vi ser inte minst efter förlusten mot Liverpool för svaga ut med Casemiro på mittfältet så Ugarte har höga krav på sig. Det lär han nog kunna ta. Det enda är väl om passningsfoten är för svag, men det innebär kanske inte nödvändigtvis att han lägger passningar rakt i famnen på motståndarna i mitten av planen.

Axel Klöfwer: Jag har ändå ganska stora förhoppningar, trots att sejouren i PSG inte var lika lyckad som tiden i Portugal. Ugarte har förmågan att bli en av ligans bättre defensiva mittfältare så vi hoppas väl på det.

David Grgic Levin: Måttliga. I sån ung ålder räknar jag inte med stordåd den första säsongen, men med tanke på hur tunnt vårt defensiva mittfält är kommer vi nog behöva lite stordåd från Ugarte inom en någorlunda snar framtid.

Res med oss till Manchester!