Landslagskollen
Garnacho gjorde assist och Ugarte visade vad han kan ge

Sedan vår senaste landslagskoll har VM-kvalet i Sydamerika kickat igång igen,  och den evigt älskvärda turneringen AFCON har påbörjat sitt kval till nästa års upplaga. Vi strösslar det hela till sist med lite vänskapsmatcher.

Garnacho med en assist i säker argentinsk seger

I natt stod världsettan Argentina mot grannlandet Chile i Sydamerikas VM-kval. Det blev en enkel 3-0 seger för Garnacho och Martínez utan lagkapten Messi, mot ett Chile som haft ett dystert kval. Medan Chile är strax över jumboplats har Argentina seglat förbi sina kontinentala konkurrenter och parkerar på första plats. Utav sju matcher har man bara en förlust, mot grupptvåan Uruguay.

Lisandro Martínez fick i vanlig ordning förtroende från start av Scaloni, men byttes ut med dryga tio minuter kvar vid ställning 1-0 till Argentina. Argentinsk press beskriver en allt jämnt godkänd insats av Lisandro.

Garnacho har haft det svårare att tjäna Scalonis förtroende, och fick hoppa in samtidigt som Lisandro klev av. Scaloni, som är en bra tränare, förstår såklart att man alltid måste ha minst en Unitedspelare på planen för att ha bästa möjliga chans att vinna. Det gamla tricket fungerade uppenbarligen, då Argentina skyfflade in ytterligare två mål under de nästkommande tio minutrarna. Garnacho låg bakom ett utav dem, då han kyligt släppte bollen till Paulo Dybala som satte dit det tredje och sista målet i matchen på tilläggstid.

Ugarte svårslagen mot Paraguay

Trots Ten Hags tvivel över hans matchform så fick Manuel Ugarte starta mot Paraguay i Sydamerikas VM-kval i natt, och visade lite av det han kan bjuda på i United. Ugarte var svårslagen i duellspelet, med tolv av sexton dueller vunna. Utöver det noteras han för ett passningsprocent på 87%, och en framspelning. Längre fram i plan svängde det inte åt någorlunda håll dock, och matchen slutade mållöst.

Matchen överskuggades av det faktum att Luis Suarez gjorde sin sista landskamp.

Amads Elfenbenskusten börjar titelförsvaret med en seger

Elfenbenskusten inledde igår sitt försvar av AFCON-titeln, och Amad fick förtroende från start. Det var länge dödläge i matchen, men inhopparen Jean-Philippe Krasso var den som gjorde så att vågskålen till slut lutade åt Elfenbenskustens håll, och gjorde två mål efter att ha blivit inbytt i 71:a minuten. Slutresultatet skrivs 2-0 till de regerande mästarna.

Amad fick spela fram till minut 70, och verkar ha haft en fruktsam dag på jobbet. Han noteras för fyra skott, varav ett på mål, nästan hundraprocentigt passningsspel och fyra framspelningar.

Englands ynglingar nekade av Schweiz i sista minuten

Englands U18 spelar är för tillfället på en träningsturné, och i eftermiddags stod Schweiz för motståndet. Framöver kommer flera av Englands ungdomslag spela vänskapsmatcher, med en del Unitedrepresentation.

De från United som representerar U18 är Harry Amass och Jack Fletcher, och båda fick platser i startelvan mot Schweiz. Amass räckte bara en halvlek, för att sedan bli utbytt. Ingen rapportering gör gällande att det ska vara någon fråga om en skada. Inte heller Fletcher fick förtroende hela matchen, utan byttes ut efter 71 minuter. England tog ledningen i första halvlek genom Trevan Sanusi, men i sista minuten lyckades Schweiz få till en straff, och kvitterade långt in på tilläggstid.

En matchrapport från engelskt håll går att läsa här.

Wales förlorade mot Qatar – i Frankrike

Louie Bradbury heter Uniteds förespråkare i Wales U17-landslag, men i dagens vänskapsmatch mot Qatar (som, givetvis, spelades i Frankrike) fick han inleda på bänken. Information on matchen är skral så huruvida Bradbury, som gjorde hattrick i sin senaste match mot Gibraltar, kom till spel eller inte kan vi inte säga med säkerhet. Vad vi däremot vet är att walesarna föll mot qatarierna med 1-2.

Tre straffar när Marocko vann sin första (obetydliga) kvalmatch

Noussair Mazraoui spelade alla nittio minuter när Marocko tog sig an Gabon på hemmaplan i den första kvalmatchen inför AFCON nästa år. Turneringen kommer äga rum i Marocko, och Marocko är redan vidare som värdland. Trots det deltar man alltså i kvalmatcherna. Därför kan vi betrakta matchen mot Gabon mer som en vänskapsmatch för hemmalaget än något annat.

Det stod 2-1 redan i halvtid, med två straffar för Marocko och en straff för Gabon. Mazraoui verkade inte ha större problem med motståndet. Han noteras för en nästan hundraprocentig säkerhet i duellspelet, 92% passningssäkerhet och en framspelning. I andra halvlek visade Marocko framfötterna och utökade ledningen med två mål, till slutresultatet 4-1.

Nästa jippo för Marocko blir en match mot Lesotho, som spelas på måndag.

Skottland bjöd på målfest – Armer målskytt

I Skottlands U19-lag väntade Färöarna på hemmaplan igår kväll. Det blev en rolig afton som åskådare, då matchen slutade 5-3 till Skottland. Bland målskyttarna finner vi Daniel Armer, 16-åringen som gör sitt första år  i Uniteds U18-lag den här säsongen.

Mållöst för Bayindir och Turkiet

Det blev en mållös tillställning mellan Wales och Turkiet i deras inledande Nations League-match. Altay Bayindir får utöver svagt förtroende i klubblaget svagt med förtroende i landslaget. De fyra senaste matcherna har Mert Gunok istället vaktat det turkiska målet.