Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damerna: Celin Bizet, Anna Sandberg och Elisabeth Terland
En nordisk trio som ska ta nästa steg

Vi har kommit till vår årliga presentation av damlagets nyförvärv. Efter Simi Awujo och Dominique Janssen igår ska vi nu titta närmare på den nordiska trion Celin Bizet, Anna Sandberg och Elisabeth Terland.

Manchester United inleder säsongen med en hemmamatch mot West Ham United på lördag. Det är avspark klockan 13.00 i en match som spelas på Old Trafford. Matchen går att se gratis på Women’s Super Leagues Youtube-kanal. Den visas också på MUTV.

Celin Bizet

”Personen jag kommer att sakna mest är Celin,” sa Grace Clinton nyligen i en intervju. Clinton och Celin Bizet blev bästa vänner när Clinton förra säsongen var i Tottenham Hotspur på lån.

”Celin var weird, jag var weird. Det tog oss två veckor att förstå hur cool den andra var. Sen var vi okej. Sedan dess spenderade vi varenda sekund tillsammans.”

Men Clinton behöver inte sakna sin vän. Den 4 september blev nämligen Celin Bizet en Manchester United-spelare. Född i Frogner i Sørum, en bit utanför Oslo, hösten 2001 blev Bizet den sjunde norskan att skriva på för United, efter Aurora Mikalsen, Karna Solskjaer, Maria Thorisdottir, Vilde Bøe Risa, Lisa Naalsund och Elisabeth Terland (se nedan).

Fotbollen har nog Bizet fått efter pappa Kjell Gunnar Ildhusøy, som i början av 1990-talet gjorde några matcher för Molde. Annars är Bizet mer lik sin kubanska mor Judith.

”Ja, absolut, jag dansar inte som min pappa! jag är mer som min mor, 100 procent,” säger hon.

Celin Bizet

Men nu är det ju fotbollen vi ska fokusera på. Den började i lokala laget Frogner. Men redan 2016, vid 14 års ålder, skulle Bizet debutera för Skedsmo (halvmilen från hembyn) i den norska tredjedivisionen. Det blev sju mål på nio matcher under året. Uppenbarligen hade hon växt ifrån den nivån innan hon ens hade blivit 15 år gammal.

En flytt till Vålerenga följde inför säsongen 2017. Här var det givetvis inte lika enkelt. Hon debuterade förvisso i norska ligan redan den 17 april 2017 men under debutsäsongen i klubben startade hon inte en enda match i a-laget. Inte så konstigt ändå, hon fyllde 16 år först i slutet av säsongen. Under första året i klubben spelade Bizet matcher för Vålerengas U16 och U19 samt för Vålerenga 2 och a-laget.

I maj 2018 gjorde hon sitt första mål för Vålerenga, i en 3-2-seger mot Grand Bodø. Detta i hennes första match från start. Men unge Bizet var fortfarande in och ut startelvan, hon gjorde matcher för Vålerenga 2 även 2018 och 2019. Sommaren 2019 var hon även en sväng i Grei på lån.

Bizet skulle vinna sina första titlar som spelare under 2020. Nu startade hon i majoriteten av matcherna. Däribland i cupfinalen mot LSK Kvinner. Då säkrade Vålerenga sin dubbel, sedan de dessförinnan spräckt LSK:s svit på sex raka ligatitlar.

Efter ytterligare ett halvår i Vålerenga skulle Bizet sommaren 2021 flytta till Paris Saint-Germain.

Först några månader senare skulle Bizet debutera i landslaget. Hon hade dessförinnan spelat i U16, U17, U19 och U23. Målskytt blev hon i debuten, i en 10-0-seger mot Armenien i VM-kvalet, där Bizet sköt det avgörande 9-0-målet. Hon gjorde två inhopp i EM 2022 men hon fick inte plats i VM-truppen 2023. Men det är förstås svårt att slå sig in som ytter i norska landslaget, när spelare som Caroline Graham Hansen och Guro Reiten lägger beslag på speltiden.

Tiden i PSG blev misslyckad för Bizet. Hon fick bara starta en enda match, det mot chanslösa WFC Kharkiv i Champions League. I ligan fick Bizet nöja sig med sex korta inhopp om 91 minuter totalt. En medalj fick hon ändå med sig, då PSG vann cupen.

Ett nytt klubbyte följde sommaren 2022. Nu till Tottenham Hotspur. Här gick det betydligt bättre. Under två säsonger var hon i stort sett given i startelvan. Efter att ha bott i huvudstäderna Oslo, Paris och London flyttade Bizet sommaren 2024 till världshuvudstaden Manchester, sedan Manchester United betalat hennes utköpsklausul på 60.000 pund.

Bizet spelar vanligen som ytterforward på endera kanten. Vid enstaka tillfällen har hon även använts som offensiv mittfältare eller ytterback. Hennes främsta egenskap är förmågan en mot en. Hon är mycket bra på att dribbla och att driva med bollen. Vidare är hon, för sin offensiva position, en fantastisk bollvinnare. Det hon behöver förbättra är poängproduktionen.

Gissningsvis kommer Bizet, åtminstone inledningsvis, att användas som rotationsspelare. Förhoppningen måste ändå vara att hon under säsongen kan slå sig in i startelvan.

Anna Sandberg

Vi skymtade initialt inte Anna Sandberg när United publicerade bilder från träningslägret i Marbella. Senare dök hon emellertid upp på bilder, då tillsammans med korsbandsskadade Evie Rabjohn. Först därefter såg vi Sandberg i fotbollsträning. Det får oss att misstänka att Sandberg kanske hade någon mindre skada. Hur som helst såg vi på bilder att hon fick speltid i träningsmatchen mot Tottenham, så hon är av allt att döma redo för spel.

Statusen på Sandberg är intressant inför premiären. Tittar vi på truppen är det tämligen givet att Sandberg ska konkurrera med Gabby George om positionen som vänsterback. Chansen till speltid ökar om någon av dem kan tänka sig att spela på högerkanten, där Jayde Riviere är vårt enda givna alternativ.

George är nu tillbaka efter en korsbandsskada, så det är svårt att veta var hon står. Därmed borde det vara öppet för Sandberg att inleda säsongen i startelvan.

Anna Sandberg

Den svenska vänsterbacken föddes i Lindesberg, våren 2003. Som sexåring började hon spela fotboll för IFK Lindesberg. Det bar av till Örebro när hon hade blivit tonåring, då för spel i Adolfsberg. Seniorkarriären skulle hon emellertid avklara efter ytterligare ett klubbyte, nu till Örebro SK Söder (systerklubb till Örebro SK, som senare tog över Örebro SK Söders damlagsverksamhet). Sommaren 2019 debuterade Sandberg i den svenska tredjedivisionen, nyss fyllda 16 år.

Totalt blev det fyra inhopp under debutsäsongen som senior. Den covidförkortade säsongen 2020 spelade hon till sig en ordinarie plats i laget.

Nu var Sandberg redo för nästa kliv, i december 2020 flyttade hon till KIF Örebro. Tanken var att hon skulle börja i U19-laget. Så blev det. I någon månad. Redan i mars blev hon formellt uppflyttad till a-laget och då hade hon tränat med laget en tid. Debuten följde samma månad, mot Hammarby i Svenska cupen. I juli klev hon in i startelvan på allvar och där blev hon kvar i ett år.

Nästa kliv följde sommaren 2022, då hon värvades av BK Häcken. Övergångssumman rapporterades överskrida en halv miljon kronor, vilket gjorde Sandberg till en av de dyraste värvningarna någonsin av en klubb i Damallsvenskan och den allra dyraste försvarsspelaren.

Sandberg klev omgående in i Häckens startelva, i ett lag som skulle sluta tvåa i ligan. Det blev en ny andraplats i Damallsvenskan 2023, då Häcken besegrades av Hammarby på målskillnad. Tvåa blev Sandberg i Svenska cupen också, både 2023 och 2024.

Nu var Sandberg en landslagsspelare. Det blev hon tämligen sent. Först hösten 2021 gjorde hon sin första landskamp, i kvalet till U19-EM. Ett år senare spelade hon i U23-landslaget och i februari 2023 följde debuten i a-landslaget. Sommaren 2023 var hon med i det svenska landslag som slutade trea i VM. Där blev hon den fjärde yngsta någonsin att spela en VM-match för damlandslaget.

Efter Häcken blev det så Manchester United. Återigen för stora pengar. Enligt rapporter pungade United ut med mellan 160.000 och 232.000 pund. Det gör Sandberg till den dyraste svenska spelaren någonsin.

Sandberg inledde karriären som ytterforward men i KIF Örebro skolades hon om till vänsterback. Sedan dess har hon primärt huserat på vänsterbacken. Hon är en löpstark spelare, både uthållig och snabb. Bra med båda fötterna, så kanske kan hon användas som högerback i United.

Hon har ett bra driv med bollen. Den senaste halvåret har hon även förbättrat sitt målskytte. Hon gjorde 6 mål på 61 matcher för Häcken, varav 4 på 14 matcher 2024 och dessutom ett mot Paris FC i Champions League i höstas.

Sandberg har positionen gemensamt med Lotta Ökvist, vår första och enda tidigare svenska Unitedspelare. Men där Ökvist fick nöja sig med tio matcher som Unitedspelare har vi rätt att förvänta oss mycket mer av Sandberg. Det var inte för inte som Ökvists karriär i Häcken tog slut i samband med att Sandberg värvades till klubben.

Elisabeth Terland

Om det är osäkert huruvida Bizet och Sandberg kommer att vara startspelare för United den här säsongen, så är det tämligen givet att vårt tredje nordiska nyförvärv, Elisabeth Terland, kommer att kliva in i startelvan från första dagen. För Terland handlar det inte om att ta steget till Manchester United-nivå. Hennes nästa steg är att etablera sig som en av ligans allra bästa anfallare.

Ja, det kan faktiskt påstås att hon redan är där. Förra säsongen slutade hon tvåa i skytteligan i Women’s Super League, på 13 fullträffar (även Lauren James sköt 13 mål). Förvisso hade hon åtta mål upp till skytteligavinnaren Bunny Shaw. Men Terland gjorde sina mål i ett mycket sämre lag. Hennes mål utgjorde hälften av Brighton & Hove Albions mål i ligan.

I all rimlighet kommer Terland få fler målchanser i United, även om hennes nya lagkamrater inte på samma sätt söker henne med varenda passning på offensiv tredjedel. Vi har alltså anledning att hoppas att hon ska vara mer produktiv i sin nya klubb.

Samtidigt är Terland fortfarande en spelare mestadels för framtiden. Hon är bara 23 år gammal, född i Stavanger sommaren 2001. Karriären inleddes i Nærbø IL, några mil söder om Stavanger, innan hon som tonåring flyttade till Bryne (något närmare Stavanger). Vid 15 års ålder fick Terland chansen i a-laget och hon sköt två mål på tre matcher i den norska fjärdedivisionen.

Så dags hade hon redan börjat träna med Klepp (ytterligare lite närmare Stavanger). Klubbytet blev officiellt i december 2016 och säsongen 2017 var Terland mestadels ordinarie för Klepp i norska ligan.

Nu kunde Terland kalla sig landslagsspelare, om än på ung nivå. Hon spelade för U15-landslaget 2016 och U16-landslaget 2017. Här lärde hon känna Celin Bizet, som tyckte att landslagskompisen borde ha valt Tottenham istället för Brighton.

Terland fortsatte uppåt i landslagshierarkin. U17 och U19 avverkades innan hon våren 2021 fick debutera i a-landslaget. Därefter har landslagskarriären inte varit lika självklar. Hon var med i EM-truppen 2022 men fick nöja sig med ett kort inhopp och till VM 2023 blev det bara en plats på reservlistan.

I Klepp fick Terland kombinera a-lagsspel med spel i U19, som hon hjälpte till två vinster i norska cupen. Terland bidrog med fem mål totalt i de båda finalsegrarna.

Det blev fyra år i Klepp, med 20 mål på 65 ligamatcher. Hon värvades sedan av storsatsande Sandviken, inför säsongen 2021. Här var Terland ordinarie i ett lag som 2021 vann sin första ligatitel någonsin.

Karriären skulle fortsätta i Brann. Den här gången var det emellertid inte tal om något klubbyte. Istället var det så att Sandvikens verksamhet införlivades i Brann. Den 20 mars 2022 blev Terland första spelare att göra ett ligamål för Branns damlag. Nu började målen trilla in i allt raskare takt, hon bidrog med 10 mål på 14 matcher, för ett lag som stormade till sin andra raka ligatitel. Titelfirandet fick hon följa på distans.

Den 1 augusti 2022 skrev Terland nämligen på för Brighton. Debutåret i klubben såg henne vinna den interna skytteligan. Andra säsongen i klubben var hon ännu mer produktiv, då hon alltså slutade tvåa i den totala skytteligan.

Det United får är en målskytt. Hon gör mål på nick, hon gör mål efter djupledslöpningar, hon gör mål genom att befinna sig på rätt plats i straffområdet, hon gör mål på distansskott.

Vidare är Terland en bra targetspelare och hon besitter ett bra passningsspel. Hon är också en relativt bra bollvinnare.

Elisabeth Terland

Res med oss till Manchester!