Damlaget: Manchester United - West Ham United 3-0
Tre mål gav tre enkla premiärpoäng

Manchester Uniteds damlag fick en utmärkt start på säsongen, då West Ham United besegrades med 3-0 på Old Trafford. Över 90 minuter var United överlägsna sin motståndare.

United tog kommandot från avspark och det kändes mest som en tidsfråga när öppningsmålet skulle komma. Svaret blev: Efter 28 minuter, då Geyse snodde bollen av en försvarare i offensivt straffområde och sedan tryckte in bollen i nät. Vi hade tur att domaren inte blåste för frispark där, men å andra sidan borde vi ha fått en straff i matchinledningen.

Vi dubblade ledningen precis före paus, då Leah Galton tryckte in bollen i nät med en högerslägga.

Andra halvlek blev mest en transportsträcka, sedan en helt fristående Grace Clinton kunnat nicka in 3-0 efter 53 minuter.

Laget

Marc Skinner valde en startelva som gjorde oss väldigt osäkra på vilken formation som skulle användas. Vi funderade på om det var tal om en trebackslinje eller om Dominique Janssen skulle spela vänsterback. Det visade sig vara ett tredje alternativ, med Janssen som mittfältsankare och Leah Galton som vänsterback, i en väldigt flexibel formation.

I grunden hade vi Phallon Tullis-Joyce i mål med Maya Le Tissier och Millie Turner i mittförsvaret. På ytterbackarna huserade Jayde Riviere och Galton. På mittfältet fick Janssen sällskap av Lisa Naalsund och Grace Clinton medan Geyse och Ella startade som yttrar med Elisabeth Terland som centertank.

Så såg det ut på pappret. I praktiken blev det ofta mer av en 3-5-2-formation, där Galton hade en väldigt offensiv position medan Riviere ofta föll ner som en tredje mittback. I anfallet spelade Geyse långt ut till höger medan Toone klev in centralt och det såg då snarare ut som att hon spelade bredvid Clinton på det offensiva mittfältet.

Anna Sandberg saknades i matchtruppen. Detta på grund av en lättare skada. Hon förväntas vara tillgänglig mot Everton nästa vecka. Grace Clinton lämnades utanför matchtruppen.

Vad hände?

United tog tämligen omgående tag i taktpinnen.

Vi borde nog ha fått en straff några minuter, då Terland trycktes ner i straffområdet. Kort därefter var vi riktigt när, då målvakten tippade Galtons inlägg i egen ribba och sedan stod en försvarare i vägen för Terlands nick på returen.

Terland fortsatte att vara aktiv i inledningen men på Toones välriktade inlägg fick hon felträff. Hon fick sedan chansen i djupled. Då hann försvaret ikapp och hon blev obeslutsam med Toone tillgänglig på bortre kanten, varpå det slutade med en boll som varken var skott eller inspel.

Målskyttet öppnades efter knappa halvtimmen. En långpassning från Le Tissier såg ut att täckas till inspark av en försvarare. Geyse hade emellertid andra planer och tryckte ner försvararen för att sno åt sig bollen. Hon bröt sedan in och tryckte in bollen i nät. Där ska United vara mycket tacksamma att domaren inte blåste frispark.

Geyse öppnade målskyttet.

Målet gav Geyse självförtroende. Kort därefter hade hon lekstuga på kanten, omringad av flera spelare kom hon ut med bollen och spelade in till Toone i straffområde. Toone förpassade bollen vidare till Clinton, vars avslut flög över. Där borde Clinton ha gjort det bättre.

Geyse prickade sedan ribban med en cykelspark efter en hörna.

West Hams enda notabla möjlighet i första halvlek kom efter 44 minuter. Efter en slarvig passning av Janssen fick de hörna som såg småfarlig ut. Men när situationen var över befann sig bollen i Tullis-Joyces famn.

Istället skulle United dubbla ledningen före paus. Turner kom fram långt i planen och hittade Galton i straffområdet. Galton drev in centralt och överraskade oss alla när hon lämnade målvakten chanslös med ett högerskott.

Leah Galton dubblade ledningen precis före paus. Därmed var matchen i praktiken över.

Kort efter paus utökades ledningen, då Clinton krönte sin debut med ett nickmål. Clinton lämnades helt fri i offensivt straffområde och det var en smal sak för Naalsund att placera bollen på hennes skalle.

West Ham fick några bra chanser i slutet av matchen. Först då Katrina Gorry drog bollen högt över, när hon blev fri i straffområdet. Sedan fick de en fri nick på en hörna, även då med boll över ribban som resultat. Därefter fick Tullis-Joyce visa att hon är en bra skottstoppare, när ett inlägg letade sig förbi alla i boxen mot den bortre stolpen.

United borde ha adderat ett fjärde när Hinata Miyazawa spelade fram till Toone på en kontring men målvakten kunde rädda Toones avslut.

Varför gick det som det gick?

Den enkla sanningen är att United helt enkelt har mycket bättre spelare än West Ham. Spelet och resultatet matchar kvalitetsskillnaden på lagen.

Jag tycker att Uniteds flexibla formation kändes onödigt komplicerad. Det var inte alltid tydligt vem som skulle göra vad. Nu är West Ham så pass dåliga att det inte spelade någon roll idag. Det blir mer intressant att se hur taktiken fungerar när vi ställs mot svårare motstånd.

Men på det stora hela var det förstås en mycket trevlig premiär. Det finns väldigt mycket att gilla med det här laget.

Utmärkte sig positivt

Individuellt imponerade åtskilliga spelare. Målskyttarna ska lyftas. Geyse inledde kanske inte så bra men hon imponerade stort efter målet. Förhoppningsvis kan målet ge henne det självförtroende hon saknade förra säsongen.

Leah Galton såg ut att trivas i en ovanlig roll som vänsterback, även om hon ofta positionerades som en ytterforward.

Grace Clinton var ändå den som imponerade mest av de tre målskyttarna. Att hon nu är tillbaka i United ser ut att innebära ett stort lyft för laget. Hon rör sig över mycket stora ytor och den offensiva uppsidan kombineras med mycket bra defensivt arbete.

Grace Clinton imponerade stort i sin Uniteddebut, som hon krönte med ett mål på nick.

Allra bäst i United kan det ändå argumenteras att nya lagkapten Maya Le Tissier var. Hon stod för otroligt många bollvinster och hon hade överlägset mest boll i laget (Le Tissier slog 80 passningar i matchen, Millie Turner var tvåa med 55). Många av passningarna var kreativa, däribland långbollen som föranleder 1-0-målet.

Jayde Riviere, Lisa Naalsund och Dominique Janssen imponerade också.

Det var synd att Elisabeth Terland lämnade planen mållös. Hon borde ha kapitaliserat på någon av chanserna hon fick. Jag väljer ändå att se positivt på hennes Uniteddebut. Framför allt den första halvtimmen var hon Uniteds mest aktiva spelare.

Behöver höja sig

Idag var det ingen spelare som svek.

Noterat

• Dominique Janssen, Grace Clinton och Elisabeth Terland klev in i startelvan för sina officiella Uniteddebuter.
  • Celin Bizet och Simi Awujo fick debutera som inhoppare.
  • I mÃ¥l gjorde Phallon Tullis-Joyce sin första ligamatch som Unitedspelare. Hon fick göra en kvalificerad räddning. Det mest notabla hon gjorde var annars dÃ¥ hon, pÃ¥ en väldigt hög bakÃ¥tpassning, klev fram och vann en nickduell mot West Hams anfallare.
  • Gabby George gjorde, som inhoppare, comeback efter nästan ett Ã¥rs skadefrÃ¥nvaro.
  • Clinton krönte sin debut med sitt första mÃ¥l som Unitedspelare.