Ungdomskollen
Reserverna står för underhållningen och juniorerna för dominansen

Ungdomslagen är i full gång med matchandet och för Manchester United är det U18-laget som briljerar. Juniorerna har gått rent i de fyra inledande omgångarna och verkar återigen vara laget för de andra att slå. U21-laget har inlett ligaspelet med två vinster och två förluster samt en ny dramatisk upphämtning i cupspelet.

I ungdomskollen den här gången ägnas dessutom extra fokus åt Jack Fletcher, som har fått en fin start på säsongen i både ligan och cupspelet.

United malde ner Liverpool

Den här matchen spelades i slutet av augusti och var blott den andra ligamatchen för säsongen. Men för den sakens skull visade laget inga tecken på man skulle ha varit trögstartade. Det känns som att det mesta bara klaffar och att varje spelare vet sina roller och vad som förväntas.

Liverpool är så klart att betrakta som ett topplag, även på juniornivå men ändå kunde de inte mäta sig med United.

Hemmalaget hade full kontroll på tillställningen och skapade ofta oreda i Liverpools backlinje. Mycket gick via Uniteds högerkant, där Jaydan Kamason och Bendito Mantato hade ett ganska betänkligt övertag.

Ledningsmålet kom strax innan halvtid och föga förvånande var det Gabriele Biancheri som höll sig framme på ett lågt inspel från Godwill Kukonki.

United behövde inte förta sig nämnvärt i andra halvlek, även om en uddamålsledning kan vara bräcklig. Efter ungefär en timmes spel fick dock Tyler Fletcher sätta det avgörande målet, fint framspelad av James Scanlon.

Största segern hittills när Newcastle kördes över

I mötet med Newcastle för ungefär två veckor sedan var det som att tränare Adam Lawrence hade lagt fram skolboken till sina spelare, som sedan följt den till punkt och pricka. United spelade mestadels briljant fotboll matchen igenom. Det uppenbarades inte minst vid några av målen.

Biancheri slog till med två mål innan knappa halvtimmen var spelad. Det första efter att ha slagit in sin egen straffretur och det andra efter att ha lagt in bollen i öppet mål efter en stolpretur. Upprinnelsen till målet var dock höjdpunkten, där högerbacken Jaydan Kamason skickar iväg en alldeles utomordentlig diagonal passning som öppnar för läget.

3-0-målet kommer några minuter innan paus och är kanske matchens mål. United spelar bort Newcastles höga press, spelvänder och hotar sedan genom att höja tempot. Bollen når till slut Scanlon, som placerar in 3-0 i första hörnet.

Hemmalaget skulle dock kvittera och skapa lite nerv, detta efter att United blivit tunga på högerkanten och därmed tappat bevakning på motsatt sida.

Det 16-åriga jättelöftet Amir Ibragimov blev under andra halvlek inbytt och slog säkert in en straff till 4-1 efter lite drygt en timmes spel. Hans första ligaspelet för U18.

Jim Thwaites, också inbytt, fick sista ordet med fem minuter kvar, då han från nära håll slog in en boll som damp ner mitt framför mål.

Höjdpunkter från matchen finns att se här.

Övertygande seger mot Middlesbrough

United var tillbaka i nordöst en vecka efter segern mot Newcastle, den här gången för att möta Middlesbrough. Även nu blev det en vinstmarginal med fyra mål, men med noll insläppta.

Redan efter sju minuter tog United ledningen, och gissa genom vem. Biancheri, givetvis. Scanlon serverade walesaren, som sedermera hittade en lucka i det bortre hörnet. Men precis som i matchen mot Newcastle var Kamason återigen inblandad i förarbetet efter att ha slagit en perfekt crossboll.

Middlesbrough var dock med i matchen och kunde mycket väl ha kvitterat, men Uniteds målvakt för dagen, Cameron Byrne-Hughes, fick bland annat göra en svettig dubbelräddning. Åt andra hållet hade även Fletcher och Mantato möjligheter att utöka Uniteds ledning.

Fem minuter in i andra halvlek gjordes Biancheri ner när han skulle avsluta och United tilldömdes straff. Myten om att man inte ska slå en straff som man själv har fixat stack Biancheri hål på. 17-åringen var väldigt beslutsam när han tryckte in 2-0.

Trots ställningen vek hemmalaget inte ner sig, men målen uteblev. Med drygt tio minuter kvar av matchen kombinerade den inbytta duon Ibragimov och Victor Musa fram till ett 3-0-mål, inprickat via stolpen av den sistnämnde. Ibragimov skulle sedan assistera en gång till. Den gången till Mantato som satte 4-0.

Detta var Ibragimovs fjärde inhopp för säsongen i U18 och på dessa har han gjort ett mål och två framspelningar. Kommer starten nu på lördag mot Blackburn?

Reservlagsmatcher

För det mesta god kontroll när Blackburn besegrades

För snart en månad sedan besegrade Uniteds reserver Blackburn Rovers motsvarighet på bortaplan med 3-1. Kommentatorerna på MUTV utlovade mål i matchen, och kanske framför allt från United. Och mål fick vi.

Jack Fletcher testade lyckan tidigt med sin vänsterfot men sköt utanför. Tätt därpå stack Blackburn upp och kunde med lite tur ha sett bollen studsa in bakom Dermot Mee i Uniteds mål. Mee fick visa prov på sina reflexer bara minuter senare igen och räddade den gången till hörna.

Drygt tio minuter in lyckades Malachi Sharpe hinna upp en boll som var på väg över kortlinjen och fick till ett perfekt inlägg som Ethan Ennis stötte in med pannan. Framspelaren Sharpe var sedan nära att utöka ledningen efter att ha blivit frispelad, men 18-åringens avslut tog i stolpen.

United borde förmodligen ha haft en större ledning in till halvtidsvilan, om det inte vore för Blackburns målvakt, Joe Hilton, som räddade laget mer än en gång.

I andra halvlek tryckte hemmalaget ner de rödklädda ganska omgående och fick också utdelning därefter. Unitedförsvaret såg en aning lojt ut i samband med målet.

Det skulle dock bli ombytta roller och United tog tag i spelet mer och mer. Ruben Curley var nära att placera in 2-1, men duktige Hilton var med på noterna. den efterföljande hörnan skulle sedan komma att räddas på mållinjen.

Med ungefär kvarten kvar att spela kom till slut ledningsmålet för United. Habeeb Ogunneye drev upp ett anfall längs sin högerbacksposition och hittade in centralt till Fletcher, som passade vidare till Sam Mather vars avslut med vänstern satt säkert.

I matchminut 82 byttes en viss Gabriele Biancheri in, som alltså figurerar i både U18 och U21. Och när han är på planen, då har ni förstås lärt er vad som händer. Walesaren behövde endast en halv minut på sig för att hitta målet och avgöra matchen, framspelad av Fletcher.

Ett längre sammandrag av matchen finns att se i spelaren nedan.

Omvända siffror mot City

3-1-seger mot Blackburn skulle i nästa match, tre veckor senare, förvandlas till en 3-1-förlust mot Manchester City.

United tog emot rivalen på hemmaplan men orkade inte stå emot. Första halvlek såg ut att bli mållös men i den tredje övertidsminuten stod Uniteds mittback Louis Jackson för ett kostsamt misstag när han skulle nicka hem bollen till egen målvakt. Nicken blev för lös och Citys Farid Alfa-Ruprecht utnyttjade det misstaget.

Ett liknande misstag skulle även ske i bortalaget tio minuter in i andra halvlek, och det såg Ethan Wheatley till att ta tillvara på. 18-åringen snappade upp bollen i straffområdets utkant och kunde sedan placera in den i nät.

Viss kalabalik i Uniteds försvar uppstod sedan efter en City-hörna, där en lång sekvens till slut ledde till att Alfa-Ruprecht gjorde sitt andra för dagen.

United verkade inte riktigt ha varit med i matchen. Misstagen blev både påtagliga och kostsamma, vilket återigen blev ett faktum när City gjorde 3-1. I jämförelse med U18-laget märks det tydligt vilka som behärskar passningsspel, rörelsemönster och förmåga att hantera press på ett bättre sätt. I den här matchen har United bekymmer med Citys press och det mynnar ut i osäkerhet och felbeslut.

Den nye målvakten Hubert Graczyk och Jackson i backlinjen är åter inblandade i ett baklängesmål. Jackson får först en halvdan passning av sin målvakt och tvingas rensa men gör det ganska klent. Genomskäraren sekunderna senare är han sedan inte riktigt med på, och ett friläge uppstår som City utnyttjar.

3-1 slutar matchen och United placerar sig just nu på elfte plats i tabellen.

Ny dramatik i EFL Trophy

För andra gången under gruppspelet i EFL Trophy skulle United hämta upp ett tvåmålsunderläge. Först mot Barnsley och nu mot Doncaster Rovers.

Det såg tämligen mörkt ut för Uniteds del, som hade ett 3-1-underläge emot sig med ungefär halvtimmen kvar att spela. Sam Mather hade visserligen gett United ledningen tidigt i matchen, framspelad av Ethan Ennis. Hemmalaget kvitterade inte långt efter och vände i andra halvlek.

Men är det något som finns i den här upplagan verkar det vara karaktär och lagmoral. I den 72 minuten var det ombytta roller för Mather och Ennis. Nu spelade den tidigare fram till den senare, som gav matchen lite nerv.

Det var nerv fram till matchminut 95, då blev det istället smått kalabalik i Doncasters straffområde. United hade fått hörna och målvakten Dermot Mee hade bytt straffområde. Det gjorde han rätt i. Mee fick nämligen bollen framför fötterna och lyckades skarva vidare till Jack Fletcher, som sköt in bollen via sin namne, Jack Kingdon till 3-3.

Matchen avgjordes sedan på straffar, där United vann med 5-3. Utgångsläget i gruppspelet är därmed väldigt bra. I den sista matchen väntar Huddersfield Town på bortaplan.

En mer heltäckande matchrapport finns att läsa här.

Spelare i fokus

I varje ungdomskoll under säsongen kommer jag att skriva några rader om en spelare som är värd att hålla ögonen på, eller någon som har varit utmärkande under perioden som sammanfattas.

Först ut var Gabriele Biancheri, och vi kan lugnt konstatera att walesaren varit i fokus under säsongsinledningen. 17-åringen har gjort totalt nio mål så här långt (elva om vi räknar träningsmatchen mot Chester). Majoriteten av målen har kommit i juniorlaget men under ett kortare inhopp mot Blackburn med reserverna hittade han också nätet. Framspelare till målet var Jack Fletcher, och det är just honom vi ska fokusera på den här gången.

Jack Fletcher

Inför säsongen 2023/24 kom de båda tvillingbröderna Jack och Tyler Fletcher, 17, till United från Citys akademi. Med tanke på att deras pappa heter Darren Fletcher och har gjort över 300 matcher i rött, var flytten kanske ingen ögonbrynshöjare. Att det dessutom blev mittfältare av dem var kanske inte heller någon skräll. Jack är dock den mer offensivt lagda av dem. Intressant nog representerar Tyler Skottland på landslagsnivå, medan Jack spelar för England.

Förra säsongen blev det totalt elva matcher för Jack Fletcher i U18, där han noterades för ett mål och fyra framspelningar. I april tidigare i år signerade han ett proffskontrakt med United och har emellanåt tränat med a-laget. Med andra ord pekar hans utvecklingskurva bara uppåt.

Under inledningen av den här säsongen har han bara spelat reservlagsfotboll, och faktiskt varit en av lagets mest framträdande spelare. Han har redan hunnit göra tre mål och två assists. I EFL Trophy klev han fram mot Barnsley och gjorde två av målen, när United vände och vann.

Som nämnts ovan är Jack något mer offensivt lagd än sin bror, och är dessutom vänsterfotad. Just den där vänsterfoten är förmodligen hans främsta tillgång. Tack vare sin bollbegåvning är det inte så konstigt att han vill ha mycket boll, inte sällan kommer han ner djupare i planen och hämtar den. Kontroll, blick och finess är adekvata ord för att kortfattat beskriva Fletcher.

Insatsen mot Blackburn för några veckor sedan illustrerar väl vad det är för typ av spelare. I den matchen var han bäst på plan.

Han är fortfarande lite gänglig och kommer behöva lägga på sig några kilon för att kunna hävda sig i seniora sammanhang. Om han tar sig dit i United återstår att se, men jag skulle inte bli förvånad om han på något sätt blir involverad i a-laget den här säsongen. Att han skulle få speltid i a-laget har jag svårt att föreställa mig, men att hans namn finns med på bänken någon gång är inte osannolikt.

Visst skulle det vara fint att se namnet Fletcher i en matchtrupp för Manchester United igen?