Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Manchester United - Tottenham Hotspur 0-3
En säsong vi redan nu kan kasta i papperskorgen

Manchester United har stått för en ny plattmatch hemma på Old Trafford, detta efter att Tottenham Hotspur fått göra lite som de ville. Utvisningen på Bruno Fernandes strax innan halvtid kom som en käftsmäll men fungerar naturligtvis inte som en ursäkt för resultatet. 

Att försöka sig på någon analys av vad som gick snett igår gör förmodligen ingen klokare. Laget är ihåligt, osammanhängande och allmänt vilset. Det är heller varken läge eller av betydelse att försöka gömma sig bakom tvivelaktiga domslut. Lagkaptenen Bruno Fernandes går inte att känna igen i vilket fall, och om United skulle haft straff eller inte, vad spelar det för roll när allt annat är skit?

Det enda vi vet, och kan konstatera, är att United är ett lag i spillror. Det är inget som skulle erkännas inifrån men många av alla oss miljontals människor som beskådar parodin utifrån är naturligtvis inte dummare än att vi förstår. Den mest grundläggande faktorn i allt detta är att Erik ten Hag, som det så ofta heter, har tappat omklädningsrummet.

Nederländaren gled till slut in på samma väg som flera av hans föregångare gjorde. Vi har sett mönstret förr med managers som kommer in, får lite rätsida på saker, tappar gradvis konceptet, och sedan kör rätt ner i diket.

Frågan nu är hur länge Ten Hag klarar av att klamra sig fast. Hur resonerar ledningen? Vad som helst tycks kunna hända när som helst i United, men det var nog knappast den här starten det nya delägarskapet hade sett framför sig. Inte heller tror jag att supportrarna var beredda på det, om än att vi alla borde ha lärt oss. Kalla det naivt.

Hur länge till överlever Erik ten Hag i Manchester United?

Jag kan inte se vad vi fortsatt ska hänga upp säsongen på. Den känns redan körd. Rakt ner i papperskorgen bara. Det senaste decenniet har det så gott som alltid kommit en punkt där kniven sätts in i ryggen och sakta vrids om. Igår var ett sådant tillfälle.

Oavsett vad ledningen tar för beslut framöver kommer det sannolikt inte bli rätt. Det går inte att göra rätt i United. Det är en snudd på omöjlig sits, som ledningen visserligen har frambringat av egen maskin. Ska rentav Ruud van Nistelrooy ta över på tillfällig basis? Det hoppas jag inte, men kanske är det ett rimligt beslut här och nu, för Ten Hags dagar kommer snart att vara räknade.

Höjdpunkter

Höjdpunkter från matchen finns här. 

Ten Hags presskonferens

  • Understryker till att börja med hur svagt det var att släppa in ett så pass tidigt mål på ett så pass oacceptabelt sätt.
  • Överlag var beslutsfattande dåligt, förmågan att hålla i bollen fanns inte och avsaknaden av aggressivitet var påtaglig.
  • Skapade några bra chanser att komma tillbaka med Zirkzees läge från nära håll och Garnachos stolpträff. Men sedan kom det röda kortet på Fernandes och det hade en stor påverkan.
  • 0-3 mot Spurs och 0-3 mot Liverpool. Det är facit i de två senaste hemmamatcherna i ligan. Hur kommer man tillbaka? Ten Hag säger att det handlar om att adressera problemen och lära från misstag. “Vi kommer att studsa tillbaka”. 
  • Tänker inte på saker runtomkring nu. Det handlar om att hitta rätt på planen och göra rätt saker där. Tidigt på säsongen och en del spelare måste integreras i laget.
  • En av de sämsta insatserna under Ten Hag? Nederländaren menar själv att den första halvtimmen är långt under nivån som eftersträvas. Gäller att hitta kontroll, att varje spelare kontrollerar det den kan påverka, att hålla ihop som lag, hålla sig till planen.
  • Till sist får Ten Hag frågan om han anser att det psykologiska tog överhand på det taktiska? Han lutar mer åt det psykologiska och att det tidiga målet spökade.

Som en liten fotnot tycker jag att det var smått förvånande att Fernandes röda kort knappt fick något utrymme på presskonferensen.

Andra reaktioner

Mer från matchen

En becksvart Manchesterhimmel med nyanser av Watfordgult

Res med oss till Manchester!