Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Inför: Brighton & Hove Albion - Manchester United
Den stora släktträffen med tabellens förstaplats i potten

Manchester United reser pÃ¥ lördagen till Falmer för match mot Brighton & Hove Albion i Women’s Super League. Laget som vinner matchen kommer att fira lördagskväll som tabelletta (United tar över förstaplatsen om blir oavgjort).

Vi kan konstatera att Brighton har inlett säsongen mycket bra. Det är ändå svårt att med säkerhet slå fast hur bra laget faktiskt är. Oavsett är det uppenbart att morgondagens match är säsongens hittills tuffaste test för United. Våra förhastade slutsatser säger att Brighton den här säsongen är ett av ligans fem bästa lag.

Uniteds säsongsstart har varit hundraprocentig men det är fortfarande för tidigt att säga att vi garanterat är tillbaka som ett av de fyra topplagen i tabellen.

Det vi definitivt vet är att morgondagens match blir en stor släktträff. Uniteds lagkapten Maya Le Tissier värvades till klubben från Brighton medan Maria Thorisdottir och Sophie Baggaley båda lämnade United för Brighton.

Kopplingen mellan klubbarna slutar inte där. Förra säsongen toppade Nikita Parris Uniteds skytteliga medan Elisabeth Terland var Brightons bästa målskytt. Parris spelar nu för Brighton medan Terland har blivit Unitedspelare.

Det är avspark imorgon klockan 13.30. Den visas inte på teve i Sverige. I stora delar av världen går matchen att se gratis på Youtube. 

Manchester United

När säsongen är fyra matcher (tre i ligan och en i cupen) gammal har United fyra matcher och målskillnaden 9-0. Det är onekligen imponerande, även om kvaliteten på motståndet kan ifrågasättas. Vi kan imponeras av segern mot Tottenham senast, även om motståndaren då var det klart bättre laget i 39 minuter. På pappret ser även 2-0 mot Liverpool bra ut men då roterade båda lagen kraftigt.

I segern mot Tottenham slog Terland till med sina två första mål som Unitedspelare. Sett till matchbilden kan vi säga att Terlands effektivitet framför mål blev direkt avgörande.

PÃ¥ torsdagens presskonferens sa Marc Skinner att han är hoppfull att Geyse ska vara tillbaka i spel medan United fortfarande undersöker Jayde Riviere, ”[hon] kan vara ute”. Melvine Malard är inte aktuell men förhoppningen är att hon ska kunna vara tillbaka i spel mot Arsenal efter det stundande landslagsuppehÃ¥llet. För Anna Sandberg är prognosen att hon ”förmodligen är fem eller sex veckor bort”.

Med Riviere förmodligen kvar på skadelistan förefaller det vara givet att Celin Bizet återigen startar som högerback. Hon gjorde det mycket bra mot Tottenham och assisterade dessutom till Terlands båda mål.

Den enda någorlunda troliga förändringen jämfört med senast är om Geyse är tillbaka i startelvan efter en matchs skadefrånvaro. Det blir i så fall på bekostnad av Leah Galton eller Gabby George. Kliver Geyse in som högerytter betyder det sannolikt att Grace Clinton flyttar ner på mittfältet medan Ella Toone flyttar upp som vänsterytter. Sedan är då frågan om det blir Galton eller George som vänsterback.

Tullis-Joyce
Bizet, Le Tissier, Turner, George
Naalsund, Janssen
Clinton, Toone, Galton
Terland

Brighton & Hove Albion

Brighton har inlett säsongen med fyra vinster (tre i ligan och en i cupen) samt en förlust (i ligan). Den enda förlusten kom med uddamålet mot Manchester City, i en match där City borde ha vunnit med större siffror. Vinsterna mot Everton och Crystal Palace i ligan samt mot Birmingham i cupen är naturliga och säger kanske mer om motståndets kvalitet. Det som gör att vi ändå måste imponeras av Brighton är deras 4-2-seger mot Aston Villa.

Den nya huvudtränaren Dario Vidosic prioriterar bollinnehav. Han formerar sitt lag i en 3-4-3-formation.

Startelvan ser tämligen given ut:

Baggaley
Thorisdottir, Bergsvand, Carabalí
Kirby, Olislagers, Losada, Pattison
Bremer, Parris, Vilamala

Nio av spelarna har startat i varje ligamatch hittills medan Poppy Pattison missade matchen mot Palace på grund av avstängning. Jelena Cankovic vikarierade för Pattison då men tvingades kliva av skadad och kommer att behöva några veckors rehabilitering.

Japanskan Kiko Seike inledde säsongen som toppforward, men det berodde nog mest på att Nikita Parris övergång till United blev klar relativt nära inpå säsongsstarten. Parris har startat de tre senaste matcherna (två i ligan) och har bidragit med ett mål och en assist.

Mittfältaren Maisie Symonds får mycket speltid som inhoppare (26, 21, 45 och 52 minuter i de fyra ligamatcherna) och anfallaren Michelle Agyemang har gjort ett par halvtimmeslånga inhopp.

Seike gjorde hattrick i premiären mot Everton och är med det lagets bästa målskytt. Hon har emellertid varit poänglös sedan dess.

En hel del namnkunniga spelare finns i laget. Däribland Unitedvärvningen Parris. Det mest notabla namnet är annars Fran Kirby medan Pauline Bremer och Vicky Losada också ståtar med imponerande meritlistor. I allmänhet är det ett erfaret lag, där åtta av de förmodade startspelarna är 27 år eller äldre. Yttern Bruna Vilamala är med sina 22 år yngst i startelvan. Hon var rotationsspelare i Barcelona förra säsongen och är givetvis en spelare att hålla ögonen på.

Tidigare möten

United har som regel haft enkelt för Brighton. På 14 möten har vi elva vinster och bara en enda förlust, med 34-7 i målskillnad.

Lagens senaste möte var i mars, då United vann med 4-0 på bortaplan i FA-cupens kvartsfinal. Millie Turner och Nikita Parris gav United en 2-0-ledning efter 17 minuter och precis före paus kunde Lucía García utöka ledningen. Lisa Naalsund fastställde slutresultatet efter en timme.

Ligamatcherna förra säsongen var betydligt jämnare. United vann förvisso med 2-0 hemma men vi hade stora problem i den matchen, trots ett tidigt ledningsmål. Parris gjorde båda Uniteds mål efter dubbla förarbeten av Geyse.

Bortamatchen i ligan slutade 2-2. Då öppnade Elisabeth Terland målskyttet för Brighton. United kunde kvittera genom Ella Toone efter 78 minuter. När vi väntade på att United skulle ta hem trepoängaren var det istället Guro Bergsvand som gav Brighton ledningen. Men United fick sista ordet då Rachel Williams kvitterade i den åttonde tilläggsminuten.

Brighton & Hove Albion – Manchester United

Turnering: Women’s Super League
Datum: 19 oktober
Avspark: 13.30
Teve: ingen svensk sändning (gratis på Youtube i stora delar av världen)


SPELSCHEMA TRUPPEN SPELARSTATISTIK

Res med oss till Manchester!