Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United - Brentford
Enkelt eller svårt för Ten Hag att välja startelva?

Ännu ett landslagsuppehåll är till ända och det är dags för klubblagsfotboll igen. Manchester United tar emot Brentford hemma på lördagseftermiddagen och det lär inte bli helt enkelt för Erik ten Hag att pussla ihop startelvan då både skador och sjukdomar finns bland spelarna. 

Manchester United

För ungefär en månad sedan var landslagsuppehållet välkommet för Manchester United. Detsamma kan nog sägas om oktobers uppehåll. Faktum är att United inte har vunnit en ligamatch sedan den 14 september. Den gången borta mot Southampton. Sedan dess är det framför allt kryssen som har radats upp, toppat av en fruktansvärd 3-0-förlust hemma mot Tottenham.

United är med andra ord inte ett lag i harmoni. Det är i alla fall bilden vi har utifrån, och hur gärna den än inte vill bekräftas inifrån har vi trots allt svart på vitt; United har, sju matcher in, stått för klubbens sämsta säsongsinledning i Premier Leagues historia. Det säger något om något.

Imorgon är ett lägligt tillfälle att vända på den negativa trenden. Brentford har visserligen varit ganska oförutsägbara så här långt, men kvalitetsskillnaden lagen emellan är trots allt en faktor att väga in.

Det är emellertid inte en helt enkel uppgift som ligger framför Erik ten Hag när han ska välja tio utespelare att ställa på planen. Det finns både skador och sjukdomar som gäckar, vilket å andra sidan minskar de tillgängliga alternativen. Oavsett är Ten Hag begränsad.

I backlinjen saknas framför allt ytterbackar. Diogo Dalot är den enda renodlade och etablerade som finns tillgänglig. Luke Shaw och Tyrell Malacia är fortsatt skadade och Noussair Mazraoui drabbades för ett par veckor sedan av hjärtbesvär. Marockanen är i skrivande stund osäker.

Vänsterbacksproblematiken löser Ten Hag sannolikt genom att spela Jonny Evans på kanten. Mer spännande hade det så klart varit att se 17-årige Harry Amass kastas in där. Men givet att Amass inte har spelat en minut a-lagsfotboll den här säsongen är det knappast aktuellt.

Jag tror att Ten Hag hade haft ryggen mer fri om han valde Amass, av anledningen att det är vad den breda massan vill se. Men att välja Evans är i grund botten det säkraste valet, vilket Ten Hag nog måste se till i dagsläget.

Det blir sannolikt ingen startelva för Harry Amass imorgon, men 17-åringen kan mycket väl ta en plats på bänken.

På mittfältet blir det ingen Kobbie Mainoo. Även där rör det sig om en muskelskada och en prognos som säger att 19-åringen kan vara tillbaka någon gång i november. Vidare är också Manuel Ugarte tveksam till spel. Det ger oss sannolikt ett mittfält bestående av Casemiro, Christian Eriksen och Bruno Fernandes. Med tanke på Eriksens fina landslagsform den senaste veckan lär Ten Hag inte tveka på att använda honom.

Framåt har jag svårt att se några drastiska förändringar. Amad skulle kunna gå före Alejandro Garnacho men det känns lite hugget som stucket mellan de två i dagsläget.

Möjlig startelva:

Brentford

Morgondagens gäster från Londons utkant har inlett Premier League-säsongen ungefär i linje med vad som kan förväntas av dem. Tre vinster, lika många förluster, och en oavgjord är Brentfords facit inför besöket till Old Trafford. Det gör att man placerar sig på elfte plats för tillfället.

Det som annars har stuckit ut hos gästerna under säsongsinledningen har varit deras förmåga att göra tidiga mål i matcherna. Väldigt tidiga mål. Under tre raka ligamatcher i september gjorde Brentford mål i den första minuten. Sviten bröts i den senaste matchen mot Wolves. I det mötet gjorde Brentford mål i den andra minuten…

Det är naturligtvis något som är extremt slumpartat mer än något annat och därav inget att lägga större vikt vid. Resultaten i dessa fyra matcherna blev två vinster, en oavgjord, och en förlust. Ett så pass tidigt ledningsmål behöver liksom inte vara till gagn alltid.

Med 13 gjorde mål och lika många insläppta på sju matcher är Brentford det enda laget i ligan med en utjämnad målskillnad. Bästa målskytt i laget är den kamerunske forwarden Bryan Mbeumo med sex mål, han har alltså nästan gjort hälften av alla mål.

Bryan Mbeumo har gjort sex ligamål för Brentford under inledningen av säsongen.

Mbeumo är tillsammans med forwardskollegan Yoanne Wissa ett annat hot för United att hålla koll på. Wissa har emellertid dragits med en skada och är fortsatt osäker till spel.

På mittfältet finns det framför allt en del danska namn att välja mellan för huvudtränare Thomas Frank, som ska tilläggas också är dansk… Där finns Mads Norgaard och Mikkel Damsgaard, som mycket väl kan figurera centralt på mitten. Frank bekräftar dock att Mathias Jensen inte är aktuell för spel, det till följd av skada.

På presskonferensen vill Frank inte lägga för mycket vikt på Uniteds tröga säsongsstart utan vill istället rikta mer fokus åt vad hans lag kan göra. Han kommer dock inte undan ämnet helt och hållet, och pratar bland annat om pressen på Erik ten Hag och att han förstår hur jobbig den måste vara. Frank menar att kritiken är väl hård och att Ten Hag tidigare har visat att han är en kompetent tränare.

Huruvida Franks utläggning om Ten Hag är genuin eller bara en del av det mentala spelet lär vi inte få veta, men rimligtvis har Frank inte något emot att sätta ytterligare lite press på Unitedmanagern.

Möjligt startelva:

Historik

Genom historien har Manchester United och Brentford mötts relativt få gånger. Endast 19 gånger har klubbarna gjort upp mot varandra, och trots övertag för United är statistiken inte helt förkrossande. United har gått segrande tio gånger mot Brentfords sex.

Det är emellertid 2020-talet som är mest relevant. Sedan 2022 har man mötts sex gånger, samtliga i Premier League, och av dessa har United vunnit fyra.

Det senaste mötet var på bortaplan i slutet av mars. Då slutade matchen 1-1 efter en pärs utspelat sig på stopptid. Mason Mount gjorde 1-0 till United i den 96 minuten men Brentford kvitterade tre minuter senare.

Händelserikt var det även när lagen möttes på Old Trafford förra hösten. Brentford ledde med 1-0 fram till den 93 minuten. Fyra minuter senare blåstes matchen av och United hade vänt till 2-1 tack vare dubbla mål av Scott McTominay.

Visste ni att…

  • Brentford kallas ”The Bees”? Smeknamnet myntades redan säsongen 1894-95.
  • Basisten i rockbandet Status Quo, John Edwards är en stor Brentford-supporter?

Matchinformation

Manchester United
Brentford
Turnering: Premier League, omgång 8
Tid: Lördagen den 19 oktober 2024, 16.00
Plats: Old Trafford, Trafford, Manchester
Domare: Sam Barrott
Teve: Viaplay

Manchester United

Skador och avstängningar:

  • Maguire (muskelskada, november)
  • Mainoo (muskelskada, november)
  • Malacia (knä, slutet oktober)
  • Shaw (vadskada, inget datum)
  • Yoro (fot, tidigast slutet oktober)
Tveksamma:

  • Amad (sjuk, stor chans)
  • Garnacho (knä, stor chans)
  • Mazraoui (hjärtklappning, stor chans)
  • Mount (huvud, liten chans)
  • Ugarte (skadad, liten chans)
  • Gore (oklar status, liten chans)
  • Wheatley (skadad, liten chans)
FORM
V17/9BarnsleyHLC7-0
O21/9C PalaceBPL0-0
O25/9FC TwenteHEL1-1
F29/9TottenhamHPL0-3
O3/10PortoBEL3-3
O6/10Aston VillaBPL0-0

Brentford

Skador och avstängningar:

  • Thiago (knä, december)
  • DAsilva (knä, slutet november)
  • Henry (knä, slutet oktober)
  • Jensen (vad, slutet november)
  • Hickey (lår, inget datum)
  • Gustavo Nunes (rygg, inget datum)
Tveksamma:

  • Damsgaard (matchform)
  • Norgaard (matchform)
  • Wissa (fot)
FORM
V31/8SouthamptonHPL3-1
F14/9Man CityBPL1-2
V17/9Leyton OrientHLC3-1
F21/9TottenhamBPL1-3
O28/9West HamHPL1-1
V5/10WolvesHPL5-3

United mot Brentford

Totalt:1910-3-638-30
Hemma:107-1-224-10
Premier League:64-1-110-7
SENASTE MÖTENA
F2022-08-13BPL0-4
V2023-04-05HPL1-0
V2023-10-07HPL2-1
O2024-03-30BPL1-1
SENASTE HEMMAMATCHER
V1975-09-10HLC2-1
V2022-05-02HPL3-0
V2023-04-05HPL1-0
V2023-10-07HPL2-1
Res med oss till Manchester!