Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damlaget: Brighton & Hove Albion - Manchester United 1-1
Nikita Parris satte stopp för Uniteds segersvit

Manchester United är inte längre hundraprocentiga säsongen 2024/25. Borta mot Brighton & Hove Albion fick vi nöja oss med 1-1, sedan den före detta Unitedspelaren Nikita Parris kvitterat.

Det var United som inledde matchen bäst och vi fick en tidig ledning, då Grace Clinton höll sig framme på Celin Bizets inlägg. United dominerade sedan tillställningen och hade flera bud på ett 2-0-mål.

Brighton kunde emellertid hålla sig kvar i matchen och efter dryga halvtimmen började de ta över spelet. Kort efter paus skulle de få utdelning efter ett par längre anfall, då Parris kunde styra in ett skottinlägg i nät.

Det är sedan Brighton som för spelet under stora delar av andra halvlek. Först i matchens slutskede lyckas United flytta upp positionerna. Då får vi ett stort tryck, men utan att kunna forcera in ett segermål.

Laget

Marc Skinner gjorde en förändring i laget jämfört med senast. Detta då Hinata Miyazawa ersatte Leah Galton rakt av. Den senare försvann helt från matchtruppen. Någon förklaring har inte framkommit men vi kan förutsätta att Galton av någon anledning var indisponibel.

På bänken noterade vi Geyse efter kort skadefrånvaro.

Vad hände?

United fick den första stora chansen i matchen. Detta sedan motståndarmålvakten Sophie Baggaley slagit bort en passning. Det gav Hinata Miyazawa chansen till vänster i straffområdet. Baggaley reparerade sitt misstag då hon räddade japanskans avslut.

Det tidiga ledningsmålet skulle istället komma några minuter senare. Vår vikarierande högerback Celin Bizet fick bollen till höger och gick på inlägg direkt. I straffområdet löpte Grace Clinton perfekt och hon kunde stöta in bollen i nät.

Grace Clinton befinner sig på rätt plats och öppnar målskyttet på Celin Bizets inlägg.

Kort därefter var det ytterst nära att United utökade ledningen. Först då Clinton drog ett avslut i ribbans underkant och på returen tvingade Miyazawa målvakten till en kvalificerad räddning.

Hemmalaget dominerade faktiskt bollinnehavet men det handlade mest om passningar på egen planhalva. United kunde tämligen bekvämt ligga i en hög press och invänta ett misstag hos motståndarna. Det var ytterst sällan som hemmalaget hade bollen under kontroll på offensiv planhalva.

Halva halvleken var spelad när Brighton fick något som kunde liknas vid en målchans. Detta då de var nära att få till en farlig kontring. Maya Le Tissier klev upp med en mycket viktig brytning vid mittlinjen.

Därefter lyckas Brighton flytta upp positionerna något och de kommer till ett par anfall, om än utan att kunna komma till avslut.

Brightons första avslut kommer i den 45:e matchminuten. Det är ett riktigt farligt sådant. Hemmalaget snor bollen av Le Tissier på offensiv planhalva och stormar mot mål. Det slutar med ett inspel till inhopparen Madison Haley (Pauline Bremer klev av skadad). Hon avslutar bra mot den vänstra stolpen. Ännu bättre är Uniteds målvakt Phallon Tullis-Joyce, som får fingertopparna på bollen och styr den till hörna.

Några minuter in på andra halvlek var det kvitterat. Brighton fick till ett par längre anfall där det hela tiden kändes småfarligt. Slutligen hittar ett skottinlägg fram till Nikita Parris, som med en språngnick styr bollen förbi Tullis-Joyce.

Nikita Parris är glad efter att ha kvitterat mot sin gamla klubb.

Det är sedan Brighton som för spelet, i en allt mer chansfattig match.

Marc Skinner gör ett dubbelbyte efter 73 minuter, då Aoife Mannion och Simi Awujo ersätter Miyazawa och Lisa Naalsund. Mannion tar plats som högerback, vilket ser Bizet flytta upp som högerytter.

Några minuter därefter är det nära att Clinton gör mål direkt på hörna, men målvakten kan rädda.

Det är nu United som ligger på för ett segermål, även om vi har svårt att skapa chanser. Ella Toone testar från distans, vilket inte vållar Baggaley något problem.

Tullis-Joyce är säker när det är Brighton, som på en kontring, testar från distans.

Kort därefter gör Baggaley en vass räddning när Bizets inlägg når fram till Elisabeth Terland.

United ligger i slutskedet på för ett segermål. Vi har ett gäng fasta situationer. Men det är för lite, för sent.

Varför gick det som det gick?

Första halvan av första halvlek var United det klart bästa laget. Vi fick tidig utdelning och borde ha utökat ledningen.

United kan emellertid inte hålla uppe kvaliteten i spelet och det är sedan Brighton som tar över matchen. När de kvitterar är det inte orättvist och det är sedan hemmalaget som är spelförande under stora delar av andra halvlek.

Först i matchens slutskede vaknar United till liv. Då är det för sent.

Känslan är att Uniteds lag är obalanserat. Vi har ingen egentlig ytter i offensiven och det blir väldigt trångt centralt. På kanterna fanns det stora ytor att utnyttja, något vi inte tog till vara på, förutom när Bizet hittade fram till Clinton för 1-0.

Sammantaget är det svårt att inte vara missnöjd den här dagen. United är periodvis bra men över 90 minuter har vi rätt att kräva bättre.

Utmärkte sig positivt

Celin Bizet imponerar ånyo som högerback. Även målskytten Grace Clinton ska framhållas för beröm.

I mål imponerar Phallon Tullis-Joyce, som vanligt.

Aoife Mannion, normalt sett mittback, imponerar som inhoppare, där hon överraskande är väldigt offensiv från sin ovana högerbacksposition.

Behöver höja sig

Uniteds mittfält bestående av Lisa Naalsund, Dominique Janssen och Ella Toone sviker. Även toppforward Elisabeth Terland står för en slätstruken insats.

Noterat

• Maya Le Tissier gjorde sin 100:e match frÃ¥n start i Women’s Super League. Detta vid 22 Ã¥r och 184 dagars Ã¥lder, vilket innebär att hon blev den yngsta spelaren nÃ¥gonsin att nÃ¥ den milstolpen. Tidigare rekordinnehavare var Lauren Hemp (23 Ã¥r, 124 dagar).
  • Detta var Le Tissiers 48:e ligamatch frÃ¥n start som Unitedspelare. Övriga 52 starter gjorde hon för Brighton & Hove Albion.
  • Le Tissier är inte ensam om att ha spelat för bÃ¥de United och Brighton. I Uniteds startelva är även Elisabeth Terland värvad frÃ¥n Brighton medan Sophie Baggaley, Nikita Parris och Maria Thorisdottir alla lämnade United för Brighton.
  • Phallon Tullis-Joyces nolla spräcktes efter 412 minuter (432 minuter om vi inkluderar förra säsongen).
  • Publiksiffran skrevs till 8369, ett nytt rekord för Brightons damlag.