Sisådär halva säsongen är spelad och därmed har det blivit dags för våra halvtidsbetyg. Efter målvakter, försvarare och managers idag är det nu mittfältarna och anfallarna som ska granskas.
I våra halvtidsbetyg har vi valt en binär skala, tumme upp eller tumme ner. Spelarna har delats upp bland redaktionsmedlemmarna, där var och en satte sina kriterier för positivt eller negativt omdöme.
(Vi delar ut halvtidsbetyg till samtliga managers. Bland spelarna blir det däremot inga betyg till yngre förmågor som bara fått sporadisk speltid och även de som lämnade i början av säsongen blir utan betyg.)
Förra säsongen hade vi i fyra upptummar och tolv nedtummar i motsvarande artikel.
Bruno Fernandes: 👎
Lagkaptenen är Uniteds statistiketta. Flest poäng, flest skott, flest skapade chanser, flest vunna frisparkar. Allt som vanligt, så långt. Men kraven och förväntningarna vi har på Bruno är mycket större än så. Det bidrar till att jag vänder tummen nedåt för prestationer som hade räckt till en uppåttumme för andra spelare. Bruno ska vara lagets pådrivare men när det går emot, och det går emot mest hela tiden just nu, blir han snarare en belastning. Utvisningen mot Wolves är kanske det tydligaste exemplet på det. Samtidigt är det odiskutabelt så att United är ett bättre lag med Bruno än utan. Han kan dock mycket bättre.
Mikael Österdahl
Amad: 👍
En av säsongens få glädjeämnen heter Amad Diallo. Ivorianen har länge visat potential men det är först den här säsongen han har visat att han är i fotbollens toppskikt för att stanna. Ett tränarbyte gjorde susen visade det sig. Ända sedan Rúben Amorim grävde fram Amad ur botten av Erik ten Hags frysbox har han varit Uniteds stora ledstjärna. En spelare att bygga framtidens United runt.
David Grgic Levin
Casemiro: 👎
Nej, detta är inget kul längre. En av de viktiga pjäserna under säsongen 22/23 och åtminstone delar av förra året verkar nu ha loggat ut helt. Det känns verkligen avslaget när han spelar och motståndarna med mer pigga ben springer ganska lätt ifrån ikonen nu för tiden. Han känns också mer otajmad i brytningar och står istället för farliga passningar och individuellt slarv som vi såg bland annat mot Liverpool under hösten när brassen kostade oss två mål. Är det något Casemiro fortfarande kan hyfsat är det att vara med och skapa chanser med huvudet från och till. Tyvärr är nog det bästa för alla att Casemiro lämnar laget till nästa år.
Peter A Lilja
Manuel Ugarte: 👍
Manuel Ugarte kommer nog att gå ner som sommarens absolut bästa nyförvärv efter ankomsten från PSG i somras. Efter en långsam början så har uruguayanen nu utvecklats till Amorims kanske viktigaste kugge på mittfältet. Spelarens tacklingsförmåga och intensitet är någonting som har saknats länge i klubben och då ska vi inte heller glömma bort 23 åringens fina bolltrygghet och passningskvalite. Efter en något misslyckad sejour i den franska huvudstaden så visste vi inte riktigt vilken Ugarte vi skulle få se i Manchester, men inledningen har tytt på att vi nog kan få se den bästa versionen av honom.
Axel Klöfwer
Christian Eriksen: 👎
Det finns naturligtvis ingen plats för Eriksen på lång sikt i United. Har den här säsongen fått agera städgumma och hoppat när det behövts på mittfältet. Har å ena sidan skrapat ihop några mål och framspelningar i cuperna, men det är å andra sidan inte mot lag som Barnsley ribban ligger. När nivån på motståndet skruvas upp hänger Eriksen inte alls med i tempot. Vi kan ta Newcastle som senaste exempel.
Elias Hallström
Kobbie Mainoo: 👍
Här har det varit upp och ner och ganska mycket mittemellan. Att Mainoo skulle återupprepa succén från förra säsongen hoppas jag inte att folk förväntade sig. Att komma in som ett oskrivet blad i mitten av en säsong och ta alla med storm är sannolikt enklare än att leva upp till förväntningarna som ställs på en efter det. Det är inte på något sätt rimligt att en 19-åring ska kunna bära ett Unitedmittfält på sin rygg, därutöver vara ett slags affischnamn för hela klubben. Förmodligen kommer han att börja matchas mer och mer, efter att ha varit skadad under hösten, men det gäller att Amorim spelar sina kort rätt med Mainoo. I vissa fall kan det vara viktigare att se till en enskild spelares bästa, snarare än lagets bästa. Där tror jag att vi är med Mainoo just nu.
Elias Hallström
Mason Mount: 👎
Man var redan tveksam när Mason Mount värvades från ligarivalen Chelsea för dryga 70 miljoner pund, detta efter att den förra stortalangen haft en jobbig säsong på i den blåa sidan av London. Den första säsongen förstördes av skador och inför denna säsong så kändes Mount nästan som lite av ett nyförvärv. Mittfältarens andra säsong har dock mött samma öde som den första. Skadorna har fortsatt och prestationerna när han väl har spelat har varit som bäst medelmåttiga. Mount kommer med största sannolikhet gå ner som en i det långa ledet av Manchester United spelare som inte klarat av att bära den tunga nummer sju tröjan under de senaste tio åren.
Axel Klöfwer
Marcus Rashford: 👎
Efter att Jadon Sancho och Mason Greenwood lämnat klubben har det blivit ett hårt tryck på Marcus Rashford att återfinna sin form och känsla för att göra kliniska mål. Istället har det tyvärr blivit tvärtom. Hemmasonen har delat klubbens fans och orden om att han inte verkar vilja arbeta tillräckligt hårt för framgång har blivit dominerande. Det går inte att komma bort ifrån att det ofta har sett lojt ut, det här med att springa som Amorim betonat som nummer ett verkar inte vara prio ett för Rashford. De klassiska rycken förbi motståndare är frånvarande och tajmingen i avslut borta. Vad som är vad i historien om Rashford är svårt att genomskåda men klart är att det gått så långt så att Amorim lämnat honom utanför truppen återkommande. Det känns som en återvändsgränd där Rashford nu måste lämna för sin egen och Uniteds skull. Trist nog verkar han ha dragit med sig Alejandro Garnacho ned i formsvackan.
Peter A Lilja
Alejandro Garnacho: 👍
När det gäller Garnacho tycker jag att man ska ha flera tankar i huvudet när man ser min uppåttumme, som jag delar ut med en viss tvekan. För det första är Garnacho bara 20 år gammal, något man lätt glömmer bort eftersom vi förväntar oss så mycket av honom redan. För det andra hade Garnacho en väldigt stark inledning på säsongen. Fram till oktober var han en av Uniteds bästa spelare. Sedan dess har formen svalnat, men det är också helt naturligt för en ung spelare som han själv. Kanske har det gått för fort. Han kanske inte är tillräckligt mogen för att axla det enorma ansvar han har fått i offensiven. Men med tid är jag övertygad att Garnacho kommer vara en bärande spelare även framöver, det gäller bara att ha tålamod.
David Grgic Levin
Rasmus Højlund: 👎
Rasmus Højlund är världsbäst i kategorin mål per skott. Det är ingen överdrift utan ren fakta. Bra fakta att ha förstås. Men Højlund kommer samtidigt till extremt få avslut. Dålig fakta att ha. Hans lagkamrater har förstås en del i det. United behöver bli bättre på att skapa chanser för den danska anfallaren. Men Højlund själv är givetvis inte utan ansvar. Han har inte förmågan att befinna sig där bollen hamnar. Den förmågan har de bästa anfallarna och min magkänsla säger att just den förmågan är svår att lära, antingen har du den eller så har du den inte. Samtidigt är han fortfarande ung och utvecklingsbar. Det finns något där. Men något är inte tillräckligt för den som ska vara Manchester Uniteds ledande anfallare.
Mikael Österdahl
Joshua Zirkzee: 👎
Det började så bra. I Uniteddebuten blev Zirkzee matchvinnare efter en halv halvlek på planen. Sedan blev det egentligen bara sämre, så till den grad att vår huvudtränare bytte ut honom efter en halvtimme mot Newcastle. Han ser för all del funktionell ut i kombinationsspelet. Bland anfallare är hans passningsstatistik bra. Men det lilla räcker inte. Zirkzee måste förbättra sig enormt om han ska ha någon framtid i United. Hittills går det inte att förstå vad vi såg som gjorde att vi ville värva honom. Vad är han ens? Knappast en toppforward. Ingalunda en tia. Näppeligen en ytter.
Mikael Österdahl
Antony: 👎
Miljardmannen Antony hade knappast en debutsäsong att minnas, men att brassen skulle få så lite speltid i höst hade åtminstone inte jag räknat med. Från augusti till början av december hade Antony bara gjort 27 minuter i ligan. Under Amorim har Antony fått lite mer förtroende som inhoppare, men att ta en tröja i en startelva verkar vara långt borta. Att Antonys enda riktiga höjdpunkter kom mot Barnsley säger egentligen allt om hans fotbollsgärning den här säsongen. Det kommer kräva mycket från Antony för att förtjäna en plats framöver, och frågar du mig tror jag inte att han har det i sig.
David Grgic Levin
Res med oss till Manchester!