Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask om Joshua Zirkzee
Ett ganska okänt namn, men likväl spännande

Den nederländske forwarden Joshua Zirkzee blev i veckan klar för Manchester United. Här går vi igenom våra tankar om nytillskottet. 

Den nederländske forwarden Joshua Zirkzee blev Uniteds första nyförvärv den här sommaren efter att ha köpts loss från Bologna. Dina tankar om detta?

Mikael Österdahl: Känner mig ganska nollställd. Intressant namn för framtiden men sannolikt ingen spelare som gör verklig skillnad här och nu.

Elias Hallström: Spännande och framför allt viktigt med ett ytterligare namn till forwardsuppsättningen. Trevligt att United också visar att man är kapabla att ro i hamn en hyfsat stor affär under första veckorna av fönstret.

Peter A Lilja: Spontant känns det bra med spelare som åtminstone teoretiskt ska bidra med mål i först hand, det har varit lite av den varan ett tag.

David Grgic Levin: Verkar vara en lovande spelare. Att det är Ten Hags landsman och att vi numer har en övervägande holländsk tränarkår tror jag kommer underlätta hans anpassning.

Zirkzee har skrivit på ett femårskontrakt med option på ytterligare ett år. Vidare uppges övergångssumman landa på 36 miljoner pund. Tankar?

Mikael Österdahl: Inte mycket att orda om, kan jag tycka.

Elias Hallström: Inget som sticker ut direkt. Ska erkänna att jag inte har stenkoll på Zirkzee och om hans värde är rimligt. Men samtidigt, Det är inte mycket som är rimligt idag, så det är väl lite strunt samma.

Peter A Lilja: Det känns fullt rimligt för en spelare i rätt ålder som visat fina egenskaper.

David Grgic Levin: 36 miljoner pund är ju billigt i dagens fotboll, särskilt för en lovande 23-åring. Kontraktsupplägget med en längre avbetalning är mer eller mindre praxis nuförtiden. Inte så värst uppseendeväckande.

23-åringen fick sitt genombrott i Bayern München som ung, men etablerade sig aldrig i den tyska storklubben. 2022 skrev han på för Bologna och under sin tid i Italien gjorde han 13 mål på 53 ligamatcher. Hur bra koll har du på nyförvärvet?

Mikael Österdahl: Ingen koll alls innan ryktesspridningen började. Sett till ålder och vad han har uträttat hittills i karriären ser det inte ut som en naturlig värvning för en klubb som United. Men om klubben har scoutat rätt kommer det se väldigt smart ut i efterhand.

Elias Hallström: Ingen vidare koll, men av det lilla jag tagit del av känns han ganska avig och lite oförutsägbar. Han kan nog röra om lite där framme och erbjuda något annat än Höjlunds fart och kraft.

Peter A Lilja: Egentligen har jag inte särskilt stor koll alls mer än att han verkar vara lite av en Höjlund-typ. Tycks ha liknande breda egenskaper att bidra på flera sätt. Men bättre huvudspelare och ser också mer teknisk ut än nämnde dansk.

David Grgic Levin: Känner till namnet sedan han spelade i Bayern, men ska inte ljuga och säga att jag har stenkoll. En YouTube-kompilering på 10 minuter säger ju långt ifrån allt. Men statistik och lovord från människor som vet mer om fotboll än vad jag gör bådar gott.

I och med Zirkzees intåg får Rasmus Höjlund en kamrat längst fram, men också en konkurrent. Tror du han kommer att konkurrera rakt av med Höjlund eller kommer Ten Hag hitta en annan roll för honom?

Mikael Österdahl: Sett löst snack om att United ser honom som en potentiell ytter. Men här och nu är väl varken Hojlund eller Zirkzee redo att ensam bära anfallet, så bra att de har någon att växeldra med.

Elias Hallström: Det känns som att Zirkzee är lite mer anpassningsbar på andra offensiva positioner. Jag tror inte att de båda kommer konkurrera mot varandra primärt. Höjlund kommer nog vara ganska cementerad längst fram till en början, med Zirkzee lite flytande runtomkring. Det kommer nog roteras ganska mycket.

Peter A Lilja: Känns som de kommer konkurrera spontant.

David Grgic Levin: Jag har svårt att se Zirkzee ta någon startplats i laget utöver nummer nio. Förmodligen är han tänkt som avlastning för Höjlund, då jag inte tror att Ten Hag vill spela med två strikers. Men utöver det har jag förstått att Zirkzee kan spela lite överallt i anfallslinjen, så det öppnar för andra lösningar.

Vad har du för förväntningar på Zirkzee i United?

Mikael Österdahl: Sett till prislapp och meritlista skulle jag nog säga att han når upp till godkänt om han snittar 15-20 poäng per säsong. Förhoppningsvis kan han överträffa det med råge.

Elias Hallström: Jag drar till med något väldigt konkret nu: Att han gör minst tolv mål första säsongen.

Peter A Lilja: Vi måste ha förväntningar på de där 13 målen även i PL för att det ska kännas riktigt bra.

David Grgic Levin: Att han bidrar med bra konkurrens för Höjlund, och att intrycket är mer positivt än negativt.

Res med oss till Manchester!