Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Glasgow Rangers - Manchester United 0-2
Ett spelsuget United städade av Rangers utan bekymmer

Efter resan till Norge åkte Manchester United tillbaka till de brittiska öarna igen och tog emot Glasgow Rangers i Edinburgh. Det blev en klar 2-0-seger för United, som var tämligen överlägsna från start till slut. Amad var planens gigant i första halvlek och de avslutande 45 minuterna såg ungdomarna till att spela av.   

United var betydligt mer påkopplade i dagens match än i den förra mot Rosenborg. Skillnaden kan också haft att göra med att norrmännen är mitt uppe i säsong, medan både United och Rangers har påbörjat försäsongen. Kvaliteten lagen emellan skiljde sig åt ganska betänkligt, framför allt i första halvlek.

Laget

Erik ten Hag ställde ut en betydligt mer seniorbetonad startelva idag, där bland annat André Onana, Jonny Evans och Jadon Sancho tog plats. Även nyförvärvet Leny Yoro spelade från start på mittbackspositionen och trots att han endast är 18 år gammal får fransmannen nog också ses som en hyfsat etablerad spelare, om än grön i United. Sam Murray höll även denna gång Harry Amass på bänken. Nu säger två träningsmatcher inte mycket, men nog hade man kunnat tänka sig åtminstone en match från start för Amass. Han spelade dock andra halvlek, precis som mot Rosenborg.

På mittfältet startade Toby Collyer och Casemiro bredvid varandra, med Mason Mount framför.

Offensivt var Jadon Sancho tillbaka i den röda tröjan igen efter att ha spenderat det gångna halvåret i Borussia Dortmund. Spänningarna mellan 24-åringen och Ten Hag verkar ha lättat, så kanske blir det här lite av en nystart? På högerkanten startade Amad och gjorde ingen besviken.

Ethan Wheatley fick nytt förtroende från start längst fram.

Vad hände?

Lagen kändes ganska jämna inledningsvis men allteftersom tog United över initiativet. United flyttade boll snabbare än Rangers och gav sig själva tid med bollen. Fokus i passningsspelet och rörelse var nycklarna. Mount rör sig smart på mittfältet och kantspringarna i Sancho och Amad var nästan alltid spelbara. Att de också är väldigt skickliga på att hålla i bollen gör att ytterbackarna ges möjlighet att fylla på.

United skapade visserligen inte jättemånga farliga chanser, men på sättet man malde ner Rangers hängde ändå ett mål i luften.

Tio minuter in i matchen fick hursomhelst Yoro presentera sig med sin första försvarsaktion. Detta efter att Rangers slagit en djupledsboll in i straffområdet, men Yoro låg tätt på sin motståndare och kunde avvärja med en glidtackling som slutade med hörnspark.

Uniteds bästa chans kom en stund senare efter att Yoro skickat upp en långboll som Wheatley skarvade vidare till Amad. Ivorianen fick mycket tid och yta på högerkanten och spelade snett inåt bakåt till Wheatley, som hade fullföljt sin löpning in i straffområdet, och avslutade med vänsterfoten, dock inte bättre än att skottet räddades av en blåklädd. Ett liknande läge skulle även Sancho få, också efter förarbete av Amad, men engelsmannens avslut gick över.

Det var alltså runt Amad det mesta hände i första halvlek. 22-åringen har en fantastiskt förmåga att få med sig bollen och ofta vända bort sin motståndare tack var sin låga tyngdpunkt. Han tar även genomtänkta beslut, vilket är lovande att se för en relativt ung spelare.

Amad gjorde lite som han ville i första halvlek.

Målet strax innan halvtid osar klass, när han kommer i sitt favoritläge vid hörnet precis utanför straffområdet och kan vika inåt. Här ska inte dras några paralleller i övrigt, men en adekvat spelarliknelse är Arjen Robben. Liksom, alla vet att han kommer driva inåt, vänta på det rätta läget, och sedan klippa till i bortre hörnet. Förutsägbart men ostoppbart.

Till andra halvlek var det seden ett helt nytt lag på planen, bortsett från Onana, som stannade kvar mellan stolparna. De resterande tio var egentligen bara ungdomsspelare, med mest seniorerfarenhet hos Will Fish i mittförsvaret samt Hannibal på mitten.

Känslan var att regnet tilltog ytterligare och det blev mer kamp än skönspel ute på Murrayfield Stadium. Det var ändå ett United som fortsatte på inslagen väg och kontrollerade tillställningen.

Halvlekens höjdpunkt var 2-0-målet, som Joe Hugill bombade in via ribban. Den före detta Unitedmålvakten Jack Butland var helt utan chans. Målet föranleddes av ett fint förarbete signerat Maxi Oyedele, som vann bollen på mittplan, avancerade och hittade Hugill i djupet.

Rangers hade några ströanfall mot slutet och ett halvfarligt avslut som tvingade Onana att agera, men annars var det en match som mestadels spelades av, lugnt och kontrollerat.

Nu väntar förberedelser inför USA-resan, där nästa match är mot Arsenal den 28 juli.

Positivt och negativt

Leny Yoro presenterades för United i torsdags. Idag spelade 18-åringen från start och satte inte en fot fel.

Vi lägger nästan allt till den positiva kolumnen efter den här matchen.

  • Uppskruvat tempo, bra passningsspel och bra beslutsfattande.
  • Amad var bäst pÃ¥ planen.
  • Yoro sÃ¥g lovande ut och lär anpassa sig snabbt. Tryggt helhetsintryck och bra med bollen.
  • Sancho sÃ¥g spelsugen ut.
  • För att bara vara 17 Ã¥r ger Harry Amass ett väldigt moget intryck. Fint inhopp av engelsmannen!

Glasgow Rangers – Manchester United 0-2 (0-1)

Träningsmatch, 20 juli


0-1 (39) Amad (Mount)

0-2 (70) Joe Hugill (Oyedele) 


Första halvlek: Onana; Wan-Bissaka, Yoro, Evans, Murray; Casemiro, Collyer; Mount, Amad, Sancho; Wheatley
Andra halvlek: Onana; Ogunneye, Fish, Bennett, Amass; Oyedele, J Fletcher; Hannibal, Ennis, Mather; Hugill

Res med oss till Manchester!