Snackisar efter Manchester United - Real Betis 3-2
En sprakande första halvlek räckte till seger

Försäsongens fjärde träningsmatch är avverkad för Manchester United. Vi fick se en fartfylld första halvlek innehålla fyra mål och många positiva delar i spelet. I andra halvlek blev det en armada av byten och ett lite mer spretigt United.

Laget

Erik ten Hag gjorde några förändringar sedan senast mot Arsenal. Några tvingades han till, som att Victor Lindelöf klev in istället för Leny Yoro, som utgick skadad senast.

Likaså Rasmus Höjlund var indisponibel, vilket öppnade plats för Jadon Sancho till vänster och Marcus Rashford längst fram. Scott McTominay gick också in från start och dessa tre alternerade en hel del där framme. Inte sällan rörde sig Rashford ut till vänster.

Christian Eriksen klev in på mittfältet tillsammans med Casemiro. Där bör dansken vanligtvis inte spela, men med ett annat tempo så här på försäsongen fungerar det. Eriksens intåg förpassade därmed Toby Collyer till bänken.

På målvaktssidan fick Tom Heaton starta och också fullfölja matchen.

Vad hände?

United inledde piggt de första minuterna och hade redan efter fem minuters spel en boll i nät efter att Amad frispelat Jadon Sancho. Engelsmannen var emellertid offside med någon meter. Kort därefter var Amad på språng igen, då Christian Eriksen hittade fram med en fin passning. Amad mötte på ett tillslag till en mötande Scott McTominay i full fart, som var på väg att rinna igenom men blev upphakad, dock utan gehör från domaren,

Trots en pigg inledning från rött håll var det grönvitt som skulle ta ledningen. En långboll ut på högerkanten satte unge Harry Amass på prov, där 17-åringen blev lite för bolltittande och glömde bort sin bevakning. Det resulterade i att motståndarlagets Rodri kom till avslut i en snäv vinkel, som Heaton i målet visserligen släppte en märklig retur på. Rodri fick åter bollen och kunde servera en fristående Iker Losada.

Repliken kom dock omgÃ¥ende för United. Föga förvÃ¥nande orkestrerad av Amad. Ivorianen ryckte sig förbi pÃ¥ högerkanten, tog sig in i favoritläge i utkanten av straffomrÃ¥det… och föll. Domaren var säker pÃ¥ sin sak (det var han inte alltid…) och dömde straff. Marcus Rashford tog god tid pÃ¥ sig under ansatsen och skickade bollen säkert i mÃ¥l.

Den som hade pallrat sig upp tidigt och slagit på matchen behövde förmodligen inte kämpa för att hålla sig vaken. Det var sannerligen inget sömnpiller. I den 25 minuten hade United vänt på matchen och Amass hade spelat 1-1 med sig själv. Vänsterbacken har en förmåga att kunna ta sig fram längs kanten och med lite tur studsade bollen med honom. Amass fick till ett hårt inspel som till slut landade hos Amad. I favoritläge. Avslutet med vänsterfoten satt stenhårt i bortre hörnet och vi hade 2-1.

Amad har varit det stora utropstecknet så här långt. I nattens match blev ivorianen målskytt igen.

Slå av lite på takten? Icke. Fem minuter efter ledningsmålet var det dags för Casemiro att skriva in sig i målprotokollet.

Målet kom under en period då bollen studsade röd väg i nästan alla situationer, kändes det som. United var bra, intensiva, låg högt i presspelet, och malde ner Real Betis. Kvalitetsskillnaden blev bara mer och mer påtaglig i takt med att minuterna tickade iväg.

McTominay var i slutskedet av första halvlek nära att avsluta ett vackert anfall, där United sågat sig igenom det grönvita laget, men skottet täcktes.

Till andra halvlek gjorde Ten Hag två byten i mittförsvaret. Maguire och Lindelöf lämnade och in kom Jonny Evans och Will Fish. Inga märkvärdiga byten, då Maguire och Lindelöf nyligen har kommit tillbaka från skadeuppehåll.

Annars var det inte samma intensitet som första halvlek bjöd på. United hade fortsatt kontroll på grejerna, om än att spanjorerna stack upp på ett par hörnor.

Det var just i samband med en hörna som också reduceringsmålet skulle komma. De rödklädda inne i straffområdet tappade markeringen på en fristående Diego Llorrente, som ohotat kunde nicka in 3-2.

Precis innan målet ska det sägas att United blev blåsta på en straff, det efter att Rashford blivit stämplad. Engelsmannen tvingades kliva av, vilket också ledde till att Ten Hag bytte resten av laget. Den enda som fullföljde matchen var Heaton i målet.

Tom Heaton vaktade målet hela matchen.

Det blev en ganska annorlunda match efter alla byten, med lite lägre tempo och inte samma struktur som i första halvlek. Misstagen blev fler, en naturlig följd av att majoriteten av Uniteds lag bestod av ungdomar.

Närmast ett mål för United kom Mason Mount med ungefär en kvart kvar att spela. Engelsmannen tog emot bollen halvt felvänd och kom till ett snabbt avslut, men skottet smet precis över ribban.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid klev Antony av och ersattes av Sam Mather. Det var inga mungipor uppåt när brassen lämnade planen och försvann ner i spelartunneln. Högst troligt rör det sig om en skada.

Positivt och negativt

Stora delar av första halvlek var positiv, med mycket rörelse och kreativitet hos många spelare. Om det var många som var bra, så var Amad bäst. Den 22-årige högeryttern spelar med ett enormt självförtroende och en stor självklarhet i nästan allt han gör. Att han också tar defensivt ansvar i viktiga lägen ska inte underskattas.

Så mycket negativt finns egentligen inte att dra upp. Det är framför allt den första halvleken och inledningen av andra som bör tas i beaktning och visst märktes det lite skillnad när mittbacksparet Maguire och Lindelöf klev av, därefter följde många byten och det blev av förklarliga skäl ganska spretigt.

Av de inbytta spelarna tycker jag den centrala mittfältaren Toby Collyer återigen gör en bra insats. Mogen och bra i passningsspelet.

I den negativa kolumnen ska vi dock lägga in att det kan röra sig om en skada på Rashford, men vi får avvakta och se och hålla tummarna så länge.

Manchester United – Real Betis 3-2 (3-1)

Träningsmatch, 1 augusti

0-1 (15) Iker Losada

1-1 (18) Marcus Rashford

2-1 (25) Amad (Amass)

3-1 (31) Casemiro (Rashford)

3-2 (61) Diego Llorrente

Första halvlek: Heaton; Wan-Bissaka (Scanlon 63′), Lindelöf (Evans 46′), Maguire (Fish 46′), Amass (Murray 63′); Casemiro (Oyedele 63′), Eriksen (Collyer 63′); McTominay (Mount 63′), Amad (Antony 63′ ((Mather 86′)), Sancho (Wheatley 63′); Rashford (Hannibal 63′)