Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda inför säsongen 2024/25: del 1
Inga maxade förväntningar, men kanske något spännande på gång?

Ligapremiären är snart här och en ny säsong ligger framför oss. Som vanligt några dagar inför att det drar igång går vi igenom våra tankar om säsongen i stort. 

Väntan är snart över. Premier League drar igång till helgen och redan på fredag kväll får vi se Manchester United spela fotboll mot Fulham! Hur spänd är du på säsongen som stundar?

Mikael Österdahl: Alltid spännande på förhand. Försäsongen gav oss inte så värst många ledtrådar, allra helst som så många var frånvarande.

David Grgic Levin: Alltid optimistisk och aldrig orolig när augusti nalkas. Det kan knappast bli sämre än förra året, och bara det gör så att det kittlas i fotbollsnerverna.

Axel Klöfwer: Man är alltid lika förväntansfull på en ny säsong. Längtar!

Peter A Lilja: Det är alltid lite extra känslor när det väl drar igång. Det lär vara nervöst då vi kräver en bättre premiär i år.

Elias Hallström: Som vanligt vid den här tiden på året byggs förväntningar upp, om än att de är förhållandevis anspråkslösa vad gäller Uniteds förehavanden. Jag tycker det är ganska skönt att sommaren snart är över och att vi återgår till rutiner och normalitet, vilket också gäller för livet i allmänhet.

Vad har du för förväntningar på United?

Mikael Österdahl: Ska jag vara helt ärlig så förväntar jag mig nog att laget inte kommer att uppnå de krav jag ställer på en godkänd säsong (ett par frågor längre ner). Det kan förstås snabbt ändras, beroende på vad som sker under avslutningen på transferfönstret.

David Grgic Levin: Aldrig trott på det där med att man ska ha noll förväntningar inför en säsong. Ingångsvärdet ska alltid vara högt!

Axel Klöfwer: Jag förväntar mig inga större underverk men att vi ska vara med och slåss om topp fyra ska vi väl ändå fixa? Sen så hoppas jag se oss utmana och ta oss långt i alla turneringar.

Peter A Lilja: I ligaspelt måste vi kräva betydligt mer än förra säsongen, en topp-3 placering och såklart en mycket bättre målskillnad.

Elias Hallström: Som jag nämnde, ganska blygsamma. Om jag ska grunda mina förväntningar på något, så tycker jag det finns två konkreta aspekter: truppen och försäsongen. Vad gäller truppen känns den försvagad snarare än förstärkt. Men det finns ju fortfarande tid att åtgärda. Vidare till försäsongen så kändes den bara spretig och oklar. Den gav få, om ens några, svar. Många ordinarie spelare saknades ju. I övrigt har personal bytts ut och mycket har hänt inom organisationen i stort. Det är kanske till och med så att de enda rimliga förväntningarna att ha just nu är inga alls, hur trist det än må låta.

Duger truppen till att utmana om titeln?

Mikael Österdahl: Nej, rimligen gör den inte det. Den enda möjligheten jag kan se är ifall de senaste säsongernas topplag plötsligt börjar tappa många fler poäng än de har gjort de senaste åren.

David Grgic Levin: Det är glädjande att United beter sig som en fotbollsklubb på transfermarknaden för första gången på mycket länge. Jag väljer också att luta mig mot vad den nya ledningen har sagt, nämligen att det är ett projekt som kommer ta tid. United bygger något lovande, men det går ännu inte att flytta in. Med andra ord: inte än.

Axel Klöfwer: Absolut inte. Vi är fortfarande långt från den nivån.

Peter A Lilja: Det är tveksamt. Med några fler värvningar är själva truppen i sig ganska konkurrenskraftig men helheten räcker nog inte till.

Elias Hallström: Det korta och enkla svaret är nej.

Vad utgör en godkänd säsong, enligt dig?

Mikael Österdahl: Topp 4 och en titel är de lägsta kraven vi kan ställa på Manchester United, tycker jag.

David Grgic Levin: Topp 4 och en titel.

Axel Klöfwer: Topp fyra och valfri cupvinst.

Peter A Lilja: Topp-3 i ligan

Elias Hallström: Svårt att säga med tanke på mina ej existerande förväntningar just nu. Men så här på uppstuds en placering bland de fem bästa och möjligen en cuptitel.

Erik ten Hag går in på sin tredje säsong i United, trots att hans position var ifrågasatt stora delar av förra säsongen. Hur ställer du dig till att nederländaren fortsatt leder laget?

Mikael Österdahl: Jag tycker att det är mycket märkligt. Visst, vi var oerhört skadedrabbade förra säsongen. Men jag tycker inte att det ursäktar hur spelet långa stunder såg ut. Vi såg genomgående ut som ett väldigt korkat lag. Och det finns väl en hel del som pekar på att Ten Hags metoder bidrog till att vi hade så många skador. Jag är mycket skeptisk till hans förmåga att göra United till vinnare igen. På två säsonger har vi sett betydligt mer som pekar på att han inte har det som krävs än tvärtom.

David Grgic Levin: Jag har landat i att det var rätt beslut, och det mesta tyder på att den nya ledningen verkligen utvärderat alla alternativ innan de kom fram till en fortsättning. Men nu måste verkligen laget leverera. Annars tror jag inte Ten Hag har ett jobb i januari.

Axel Klöfwer: Jag är väldigt glad att Erik ten Hag fortsätter som huvudtränare för klubben in i en tredje säsong. Det är första gången sedan Sir Alex vi gett en tränare chansen att på riktigt sätta sin prägel på klubben och jag hoppas att det lönar sig i längden.

Peter A Lilja: Finns inte några direkta alternativ. Jag är positiv till att han får en chans att fortsätta och förhoppningsvis får han ha fler spelare tillgängliga. På så vis kan vi utvärdera honom mer ordentligt.

Elias Hallström: Kritiken var så klart berättigad under förra säsongen, men att han fick vara kvar ser jag på något sätt som ett sundhetstecken från klubbens sida. Hans första säsong var lovande, den andra rejält hackig, den stundande tredje blir rättvis att faktiskt utvärdera efter. Med det sagt finns ju inga garantier för att han får hela säsongen på sig.

I skrivande stund har United förstärkt med forwarden Joshua Zirkzee och mittbacken Leny Yoro. Utöver det finns många andra starka namn i truppen. Vem, eller vilka, ser du som nyckelspelare under säsongen?

Mikael Österdahl: Om Martínez och Shaw kan hålla sig skadefria är de att betrakta som nyförvärv. Med de båda på planen blir vår backlinje flera resor bättre. Den stora nyckeln är ändå hur det enorma hålet på mittfältet ska fyllas. Offensivt är Bruno som alltid den stora nyckeln och sen gäller det att Rashford börjar spurta in mål igen. Rashford kan göra 30 mål på en bra säsong, det har han bevisat. Jag ser inte att någon annan anfallare i truppen har den nivån i sig (åtminstone inte ännu).

David Grgic Levin: Kobbie Mainoo och Bruno Fernandes är de första jag tänker på. Att ha en frisk Martínez kan också bli avgörande.

Axel Klöfwer: Bruno Fernandes är som varje annan säsong det självklara svaret nuförtiden. Sen så tror jag att den unga trion Mainoo, Højlund och Garnacho kommer att ta ytterligare stora kliv.

Peter A Lilja: En nyckel är hur Onana håller. Tar han ett steg framåt eller fortsätter han att göra en del svajiga framträdanden från och till. Det förstnämnda krävs nog för en bra säsong. I övrigt är det Fernandes, Martínez och sedan behöver nog Rashford börja göra mål.

Elias Hallström: Bruno Fernandes är Uniteds självklara nyckelspelare. Portugisen är navet i offensiven, en evighetsmaskin och en ledarfigur. Det måste stämma för honom om United ska vara bra över tid. Sedan vill jag slänga in Lisandro Martinez som kanske den enskilt viktigaste spelaren i backlinjen.

Önskar du mer av klubben på transfermarknaden, såsom fler nyförvärv eller försäljningar?

Mikael Österdahl: Behovet av minst en mittfältare in är enormt. Sen skulle jag vilja se en hel del utöver det, men marknaden ser trög ut. Utåt skulle jag jubla högt ifall vi på något obegripligt sätt lyckas bli av med Antony. Att Casemiro och Eriksen är kvar i truppen begriper jag inte. Det finns många fler jag tycker att vi kan göra oss av med, men några spelare måste vi förstås ha kvar och vi kan givetvis inte värva ett dussin spelare.

David Grgic Levin: Med De Ligt och Mazraoui förhoppningsvis helt officiella när den här frågeasken kommer ut, så hoppas jag bara på en mittfältare så är det ett mycket lyckat fönster. Om vi inte får en mittfältare finns det fog för oro. Om vi inte avlastar fler spelare finns det också fog för oro.

Axel Klöfwer: Nu ser det ju ut som att vi får in lite ytterligare förstärkningar i backlinjen i form av De Ligt och Mazraoui så vi bör klara oss i backlinjen. Jag hoppas fortfarande på fler försäljningar på spelare som Casemiro, McTominay och Lindelöf så att vi kan ta in en ny riktigt bra sexa brevid Mainoo.

Peter A Lilja: Som alltid vore det nödvändigt med en defensiv mittfältare, särskilt om skador kryper på. Bredden finns inte där.

Elias Hallström: Nyförvärv till backlinjen bör väl ha ganska hög prioritet, men det verkar ju vara på gång. Jag skulle också gärna se något mer till det centrala mittfältet, för där finns liksom inga garantier längre. Om Casemiro var bra i 80 procent av matcherna hans första säsong, så är han kanske bra i 20 procent av kommande säsong. Mainoo är, trots den enorma kapaciteten, bara 19 år gammal. Sedan finns inte så värst mycket mer där bakom.

Tror du att någon ungdomsspelare kommer slå igenom under säsongen?

Mikael Österdahl: Jag tror att Toby Collyer är den som är närmast att vara redo men Harry Amass har nog större chans att slå sig in redan nu. Det är helt enkelt enklare att slå sig in på vänsterbacken än på mittfältet. Vi vet att Shaw gärna missar ett stort antal matcher och bakom honom finns egentligen ingenting. Så då är det ju väldigt öppet för Amass. Att slå sig in på mittfältet är betydligt svårare. Collyers brist på erfarenhet blir dessutom extra notabel då han rimligen skulle paras ihop med unge Mainoo.

David Grgic Levin: Toby Collyer kommer visa sig hålla måttet för Premier League. Han kommer inte slå igenom som Mainoo, men han kommer bli en habil truppspelare.

Axel Klöfwer: Jag tror ändå att Toby Collyer kommer att få en del minuter på mittfältet, han ser väldigt spännande ut.

Peter A Lilja: Amad får sitt stora genombrott även om han inte är ungdom längre. I övrigt tror jag det kan bli svårt för någon att etablera sig på allvar. Collyer är där och nosar.

Elias Hallström: Harry Amass och Toby Collyer är självklara kandidater, men så är det också skillnad på att få några hundra minuter och faktiskt slå igenom. Om någon ska slå igenom snackar vi liknande det Mainoo gjorde förra säsongen, och det behöver du inte vara kvantfysiker för att förstå att det inte kommer hända.

Res med oss till Manchester!