Dagen efter: Southampton - Manchester United 0-3
En värdefull seger, men gjorde den oss så mycket klokare?

Manchester United och Southampton var båda i poängbehov i lördagens tidiga match. I slutänden var det inget snack om att United vann övertygande och rättvist. Första halvlek var jämn men i andra halvlek demonstrerades klasskillnaden lagen emellan.

Inledningen i Premier League har var hackig för Manchester United. Landslagsuppehållet som nyligen var verkade i alla fall ha kommit lägligt. Det är alltid efteråt som det går att utvärdera.

3-0 borta mot Southampton är så klart ett väldigt bra resultat för United och det ger förmodligen Erik ten Hag lite andrum.

Det såg dock svajigt ut under delar av första halvlek. Om något positivt ska sägas om Southampton så spelar de ändå hyfsad fotboll, eller åtminstone vill spela fotboll. Problemet för deras del är att matcherna avgörs i straffområdena och där har man haft problem.

Igår tryckte ändå hemmalaget på mot ett United som såg sega ut. Efter en halvtimme tappade Diogo Dalot huvudet och drog på sig en straff, men symtomatiskt nog för Southampton gick den inte i mål. André Onana gick åt rätt håll och räddade. En viktig sekvens för kameruniern, som jag för övrigt tycker ger ett avsevärt mycket tryggare intryck den här säsongen jämfört med den föregående.

André Onana får också ses som en matchvinnare igår efter sin straffräddning.

Bara några minuter senare låg bollen i hemmalagets nät efter att Matthijs de Ligt knoppat in sitt första i den röda tröjan. Nederländaren gjorde sin andra start för United och ser ut att växa in i kostymen bra. Han spelade förvisso nästa hela matchen, men jag ställer mig ändå frågandes till varför han ännu inte har fått 90 minuter. Mittbackar ska generellt sett inte behöva bytas ut.

Kort därpå satte Marucs Rashford ett oerhört förlösande mål. Det första sedan mars faktiskt. Det intressanta blir att se hur det påverkar honom framgent. Engelsmannens insats var okej, men helheten höjs så klart lite av målet.

Trots en guppig första halvlek var det där matchen avgjordes. Det säger något om nivån mellan lagen. United behövde inte vara helt påkopplade och kunde slarva emellanåt, men det straffade sig inte.

En slutats av det, om än att den är ganska anspråkslös, är att United nog ändå kommer behöva höja sig ett hack till, eller åtminstone ligga kvar på nivån som hölls i andra halvlek. Gårdagens seger tycker jag inte indikerade något särskilt. Southampton borde förmodligen spela en division under Premier League. Det var en match som skulle vinnas på ren kvalitet, på att Uniteds spelare är mer utslagsgivande på varje position.

Det centrala mittfältet i United har varit, och är, ett utsatt område men igår kunde Ten Hag kosta på sig att spela ett ganska obalanserat mittfält och ändå få resultat. Kobbie Mainoo och Christian Eriksen bör egentligen inte spela bredvid varandra, men igår fungerade det. Jag tycker till och med att Eriksen var en av de bästa spelarna igår, men frågan är om det säger mer om dansken eller om motståndet.

Christian Eriksen och Kobbie Mainoo bildade centralt mittfält igår.

I andra halvlek var det ett överlägset United som bara kunde spela av matchen i princip. Alejandro Garnacho såg till att öka på ledningen till 3-0 i vad som nästa var matchens sista spark. Siffrorna borde kanske ha blivit större, men samtidigt var det här ganska mycket i linje av vad vi kunde förvänta oss.

Crystal Palace på Selhurst Park väntar nästa helg. Det tror jag kommer att bli betydligt tuffare, trots deras svaga inledning.

Höjdpunkter

Ten Hags presskonferens

• Inleder med att hylla De Ligt och understryker hans styrkor som ledare samt hans förmågor i offensivt straffområdet.
  • Straffräddningen av Onana var lite av en vändpunkt i matchen. Det visar hur små marginalerna är. Efter straffen var det Uniteds match.
  • Amad har startat i de flesta matcherna i inledningen. Han har utvecklats bra och ger laget mycket. Han är smart både med och utan boll.
  • Många byten i andra halvlek till följd av landslagsspel på många.
  • Ett lag och en grupp som fortfarande växer och utvecklas. Det tar tid men vi utvecklas efter varje match, menar Ten Hag.
  • Jätteviktigt för Rashford att få göra mål. Mycket snack runtomkring. Han förtjänade det där målet, men det gället att fortsätta bygga på det här, skapa ett momentum, då kommer fler mål.
  • Matchtiderna är lite speciella. Emellanåt tidigt, andra gånger sent. Det är svårt för supportrarna, men de är alltid där och stöttar laget, oavsett vad som händer. Men Premier League borde se över schemaläggning och tider för att underlätta för supportrar, tycker Ten Hag.