Muss.se » Nyhetsarkiv » Damlaget

Damkollen
Hundraprocentig inledning, ändå inte utan anledning till oro

Manchester Uniteds damlag har inlett säsongen med två vinster på två försök och målvakten Phallon Tullis-Joyce har ännu inte släppt in något mål. Ändå går det inte direkt att påstå att allt är frid och fröjd.

Premiärsegern mot West Ham lovade förvisso gott. United var då bättre från avspark till slutsignal och trepoängaren var aldrig hotad.

Vi följd upp det med 1-0 borta mot Everton. Om det mesta var bra mot West Ham så var det tvärtom mot Everton. Väldigt lite stämde i Uniteds spel. Passningarna gick snett och chansmässigt var det ingen nämnvärd skillnad mellan lagen. Det som avgjorde var att Grace Clinton gjorde mål när hon bjöds på ett öppet läge medan Phallon Tullis-Joyce kunde rädda när Katja Snoeijs blev friställd efter Unitedslarv.

Marc Skinner skyllde efter matchen på att det var blåsigt på Walton Hall Park. Det var det. Givetvis påverkar det spelet. Men du måste också anpassa dig till de yttre omständigheterna och att mata långbollar är näppeligen rätt melodi när det blåser.

Att matchen mot Everton ger anledning till oro handlar framför allt om motståndets kvalitet. Everton var chanslösa i premiären mot Brighton. De är ett lag som United ska städa av utan problem.

Exakt var United står den här säsongen lär vi bli varse i sinom tid. Vi hade sett fram emot ett rejält test i helgen, med en bortamatch mot Chelsea. Den matchen flyttades emellertid fram (se nedan), så vårt första riktigt tuffa test blir först i november, då vi har hemmamatch mot Arsenal. Dessförinnan ska United avverka Liverpool (Ligacupen), Tottenham och Brighton. Det är betydligt tuffare uppgifter än de vi har stött på hittills. Men samtidigt är det matcher som United ska vinna.

Månadens matcher

Idioti flyttade Chelsea

United skulle ha spelat mot Chelsea nu på söndag (6 oktober). Mindre än en vecka före planerad avspark kom emellertid beskedet att matchen skjuts upp. Detta då Chelsea den 8 oktober ska spela Champions League.

Att matchen flyttas med så kort varsel är förstås oförsvarbart. Som vanligt är det supportrarna som drabbas. Det finns givetvis ett antal Unitedsupportrar som har bokat resa till London och kanske även boende. I många fall lär supportrarna förlora de pengarna.

Förklaringen till att matchen flyttades är att det anses vara olämpligt för Chelseas spelare att spela två matcher på så kort tid. Så är det förstås. Principiellt gäller att lagen ska ha minst två dagar mellan matcherna. Det är emellertid inte alltid som det går att lösa. Till exempel spelade Manchester Citys herrlag matcher söndag och tisdag i september.

I det här fallet är det problematiskt att Champions League lottas så sent som en och en halv vecka före den första gruppspelsmatchen. Men det var ingen hemlighet att så skulle ske. Uefas matcher har alltid företräde i kalendern. Så måste det vara, annars skulle det aldrig gå att schemalägga de europeiska matcherna.

Felet som gjordes här var att Chelseas ligamatch schemalades på söndagen, när det var 50 procents sannolikhet att Chelsea skulle Champions League på tisdagen.

I Premier League brukar de tidiga matcherna fastställas med asterisker, i händelse av Europaspel på fel dag. Det är jättedåligt, men där sker ändringarna ändå med betydligt större framförhållning än en vecka. Då har supportrarna åtminstone något att förhålla sig till.

En rimlig organisation hade schemalagt Chelseas match mot United på lördagen. Då hade problemet aldrig kunnat uppstå. Att så inte skedde visar att ligaorganisationen är inkompetent.

Månadens spelare: Grace Clinton

Grace Clinton blev Manchester United-spelare sommaren 2022. Höstsäsongen 2022 spelade hon inte en enda match för klubben. Därefter gick hon till Bristol City på lån under vårsäsongen 2023. Det följdes av ett säsongslångt lån hos Tottenham.

Därmed gjorde Clinton sin Uniteddebut när West Ham besegrades. Vi kan slå fast att det blev succé, då hon nickade in 3-0-målet. Även i spelet imponerade Clinton, som den mest offensiva pjäsen i en mittfältstrio.

Grace Clinton gjorde mål i Uniteddebuten.

Detta följdes upp med att Clinton gjorde matchens enda mål när Everton, hennes gamla klubb, besegrades i söndags.

Med den (riktiga) inledningen på Unitedkarriären är det självklart att utse Clinton till månadens spelare i september.

Främsta utmanare

  • Phallon Tullis-Joyce var Uniteds bästa spelare i segern mot Everton. Hon var också felfri mot West Ham, även om hon då var tämligen sysslolös.
Två matcher, två nollor är facit för Phallon Tullis-Joyce.

Behöver höja sig

  • Jag lämnar faktiskt denna tom den här gången. Många spelare underpresterade förvisso mot Everton men de klarar sig undan då de istället presterade bra mot West Ham.

De utlånade

Alyssa Aherne (Sheffield United)

Aherne har ännu inte varit involverad i någon match för Sheffield United. Detta beror på skada. Förhoppningsvis ska hon vara tillbaka i spel under oktober. Laget har inlett serien med fyra raka förluster och har bara gjort ett enda mål, så offensiv förstärkning kan behövas.

Kacey Bolton-Woollam (Huddersfield Town)

Bolton-Woollam vaktade målet mot Middlesbrough (förlust 2-0) och Barnsley (1-1) i ligaspelet. Hon fick emellertid inte spela i cupförlusten mot Hull. Vi gissar att hon helt enkelt vilades då. Laget ligger i mitten av tabellen.

Olivia Francis (Liverpool Feds)

Två inhopp (en halvlek och en halvtimme) och en match från start (utbytt efter 70 minuter) blev det för Francis i matcherna sedan senaste damkollen. Francis har fortfarande inte skrivit in sig i målprotokollet för Liverpool Feds. Laget ligger femma i tabellen, varken uppflyttning eller nedflyttning förefaller vara ett realistiskt utfall.

Mer information

Spelschema och resultat

Spelartruppen

Spelarstatistik

Res med oss till Manchester!