Damlaget: Manchester United - Tottenham Hotspur 3-0
Dubbelt norskt samarbete säkrade tre poäng

Manchester Uniteds felfria säsongsstart fortsätter. Idag besegrades Tottenham Hotspur med 3-0 i Women’s Super League. Elisabeth Terland gjorde tvÃ¥ mÃ¥l i slutet av första halvlek och kvarten efter paus fastställde Maya Le Tissier slutresultatet pÃ¥ straff.

Segern var ingalunda så övertygande som slutresultatet indikerar. Tottenham hade 55 procent av bollinnehavet och 18-12 i avslut. Under stora delar av första halvlek var det bortalaget som dominerade matchen.

Men Tottenham kunde inte göra mål. Det kunde United. Precis före paus måttade Celin Bizet inlägg till Terland två gånger om. Anfallaren nätade på båda chanserna, först på volley och sedan på nick.

Knappa kvarten efter paus utökades ledningen till 3-0, då lagkapten Le Tissier satte bollen i nät från elva meter.

Återstoden av matchen blev sedan en transportsträcka.

Laget

Jayde Riviere och Geyse var båda otillgängliga för United. Celin Bizet och Gabby George ersatte men det innebar samtidigt en rad förändringar i laget. Bizet och George klev in på ytterbackspositionerna. Det såg Leah Galton flytta upp som vänsterytter vilket flyttade ner Ella Toone på mittfältet medan Grace Clinton klev upp som högerytter.

Vad hände?

Phallon Tullis-Joyce tvingades till ett stort ingripande redan efter fyra minuter, då den före detta Unitedspelaren Martha Thomas vann en duell mot Maya Le Tissier i straffområdet och fick friläge från nära håll. Målvakten gjorde sig stor och kunde rädda.

Tottenham öppnade matchen klart bäst och några minuter efter Tullis-Joyces räddning var det ytterst nära att Tottenham gjorde mål efter en hörna. Den gången styrdes bollen utanför av en Unitedspelare. Kort därefter fick Bethany England chansen utan att kunna träffa mål och i nästa situation hotade Drew Spence med ett avslut från distans. De två senare chanserna uppstod sedan Tottenham vunnit bollen högt.

United fick sin första chans efter dryga kvarten, då Clinton tvingade målvakten till en stor räddning. På Galtons inspel från vänster fick Clinton ett bra läge för avslut.

Matchen satte sig sedan, med Tottenham som det spelförande laget. United tvingades mestadels försvara sig lågt och tanken på att spela upp från egen backlinje övergavs för hopplösa långbollar.

Det var ändå United som skulle ta ledningen. Le Tissier hittar Bizet på högerkanten med en välavvägd passning. Den norska yttern går på inlägg och centralt finns den norska toppforwarden Elisabeth Terland på plats. Terland trycker till på volley och även om avslutet går nära målvakten så är det så pass hårt att hon inte kan avvärja.

Elisabeth Terland avslutar på volley och gör sitt första mål som Unitedspelare.

Uniteds norska samarbete skulle ge utdelning ytterligare en gång före paus. Den här gången inleds anfallet av Uniteds tredje norska, mittfältaren Lisa Naalsund. Hon hittar Clinton i djupled och Clinton spelar sedan ut bollen till Bizet på högerkanten. Ånyo hittar Bizet fram till Terland med sitt inlägg. Den här gången går Terland på nick men utfallet blir samma, nämligen mål.

Kort efter paus är det nära att Terland fullbordar sitt hattrick. Clinton hittar anfallaren i djupled men målvakten får fingertopparna på bollen och kan styra den i stolpen.

Knappa timmen är spelad när United utökar till 3-0. Ashleigh Neville blockerar ett inlägg från Toone med handen och domaren pekar på straffpunkten. Jag hade inte protesterat nämnvärt om domaren hade vinkat avvärjande, då avståndet mellan Toone och Neville var kort. Överraskande är det lagkapten Le Tissier som kliver fram för att ta straffen. Hon gör inget misstag.

Maya Le Tissier fastställer slutresultatet på straff.

Med det är matchen definitivt avgjord. Toone och inhoppare Rachel Williams har bra chanser för United medan Clinton är nära att göra ett spektakulärt mål. Tottenham har fler avslut men det känns sällan farligt, även om Tullis-Joyce på tilläggstid fick göra ett par kvalificerade räddningar.

Höjdpunkter

Varför gick det som det gick?

Det som avgör den här matchen är Uniteds spetskvalitet. Tottenham är det klart bättre laget i 39 minuter. De lyckas emellertid inte ta vara på chanserna de får. Till slut får United offensiv yta på ett par kontringar och plötsligt är det 2-0, sedan Celin Bizet hittat fram till landsmaninnan Elisabeth Terland två gånger om.

I början hade United stora problem med Tottenhams höga press, så till den grad att vi gav upp tanken på kortpassningsspel i egen backlinje. Istället började vi mata långa bollar. Även om vi vinner matchen så är det oroande att vi tvingas ge upp vårt föredragna sätt att spela, i en hemmamatch mot ett förmodat mittenlag.

Tottenhams tränare Robert Vilahamn vinner den taktiska kampen mot Marc Skinner. United vinner matchen tack vare att vi har bättre spelare, egentligen över hela planen.

Utmärkte sig positivt

Celin Bizet hade knappast tänkt sig att hennes första ligamatch från start som Unitedspelare skulle komma som högerback. Men så blev det. Hon fick stora ytor offensivt och utnyttjade det med två precisa inlägg till Terland.

Celin Bizet assisterade till de två första målen.

Toppforward Elisabeth Terland måste vi givetvis också framhålla. Bizets inlägg må vara bra men det är inga enkla avslut för Terland. Det är enkelt att föreställa sig att resultatet i matchen hade blivit det omvända ifall lagen hade bytt toppforward.

Allra bäst i United var kanske ändå målvakten Phallon Tullis-Joyce. Hon har ännu inte tvingats hämta bollen ur eget nät en enda gång den här säsongen. Idag gjorde målvakten sju räddningar men det som imponerar allra mest är nog hennes spel i luftrummet. Där är hon en klar uppgradering jämfört med Mary Earps.

Phallon Tullis-Joyce gjorde sju räddningar och var som vanligt stark i luftrummet.

Grace Clinton, Maya Le Tissier och Gabby George förtjänar också beröm.

Behöver höja sig

I mångt och mycket tycker jag att Uniteds problem handlar om taktiken. Dominique Janssen gör ett okej arbete men för mig är det tydligt att hon inte hör hemma på mittfältet. Det är märkligt att värva en etablerad toppspelare som Janssen och sedan spela henne på en position hon egentligen inte har spelat på i flera år.

Offensivt har vi rätt att förvänta oss mer av Leah Galton och Ella Toone.

Noterat

• Ella Toone spelade sin 93:e raka ligamatch för United. Det är den längsta sviten av matcher i rad i Women’s Super League för en utespelare för en och samma klubb. Senaste ligamatchen hon missade var mot Reading i februari 2020, dÃ¥ hon var avstängd. Det är faktiskt den enda ligamatchen, Championshipsäsongen 2018/19 inkluderad, som Toone inte har spelat för United.
  • Flest WSL-matcher i rad för en och samma klubb har den före detta UnitedmÃ¥lvakten Mary Earps. Hon spelade samtliga 102 ligamatcher under sin tid i klubben.
  • Elisabeth Terland gjorde sina första mÃ¥l som Unitedspelare.
  • Emma Watson, som missade hela sin debutsäsong i klubben pÃ¥ grund av en korsbandsskada, var med i Uniteds matchtrupp för första gÃ¥ngen. Hon blev kvar pÃ¥ bänken hela matchen.
  • Jess Simpson var ocksÃ¥ oanvänd avbytare. Första gÃ¥ngen för säsongen pÃ¥ bänken för henne (hon satt pÃ¥ bänken ett par gÃ¥nger säsongen 2022/23). Precis som Watson är Simpson tillbaka efter korsbandsskada.
  • Phallon Tullis-Joyce har inlett säsongen med fyra raka nollor i ligan och cupen. Uniteds rekord är sju raka nollor, runt Ã¥rsskiftet 2021/2022.

Härnäst

Dagens seger var Uniteds tredje raka i ligaspelet. Därmed kliver vi upp som tabelltvåa, på samma poäng som Chelsea. Förmodligen kommer lagen att petas ner varsin placering senare idag, då Manchester City normalt sett ska vinna mot Liverpool. Men United och Chelsea har (efter idag) en match till godo på City.

United har bortamatch mot Brighton på lördag. Därefter följer ett landslagsuppehåll.

Manchester United – Tottenham Hotspur 3-0 (2-0)