Manchester United gjorde upp mot Manchester City på söndagskvällen i vad som var en svängig tillställning och som till slut blev Ella Toones afton. 25-åringen stod för ett hattrick.
Laget
Huvudtränare Marc Skinner bjöd inte på några större överraskningar i kvällens derbyelva. Ganska väntat. Det som i så fall noteras är att Grace Clinton inledde på bänken. På mittfältet, där annars Clinton brukar husera, spelade Hinata Miayazawa.
Ella Toone, Leah Galton och Celine Bizet bildade en offensiv trea bakom den norska forwarden Elisabeth Terland.
Vad hände?
Det var United som startade matchen piggast och visade bra inställning från första minut. Aggressiviteten fanns där och ett recept för dagen skulle visa sig bli att sätta hög press på den ljusblå backlinjen.
Ella Toone var inblandad i mycket de första 20 minuterna och skulle också spräcka målnollan efter en knapp kvart. Det efter att ha blivit framspelad av Elisabeth Terland, som också hon hade några bra chanser inledningsvis. Norskan serverade Toone med vad som såg ut att vara ett misslyckat skott. Toone chippade bollen retfullt med yttersidan över Khiara Keatin i Citys mål.
Ledningsmålet gav United ytterligare energi och kort efter var Terland nära. Inget den gången men tvåan skulle komma snabbt därpå när Leah Galton höll sig framme på en hörna slagen av Toone. Efter lite kalabalik damp bollen till sist ner vid Galtons fötter, som kunde trycka in den i nät. Frågan är om hon egentligen var offside. Men det kunde så klart kvitta eftersom VAR inte finns att tillgå. Målet var hennes fjärde för säsongen.
Efter Uniteds dubbla mål fick City lite tag om bollen och spelet lugnade ner sig överlag. De rödklädda gav dock inte City mycket utrymme att göra något vettigt med bollen. Presspelet fungerade bra och känslan var att hemmalaget var lite överrumplade.
City skapade några halvchanser men inget som behövde sätta Phallon Tullis-Joyce på några större prov. Citys forward Aoba Fujino testade efter en halvtimme men japanskans avslut var tamt. Att City inte heller kom till så många chanser var också en följd av att Uniteds försvarsspel över hela planen både var synkat och uppoffrande.
Med tio minuter kvar av första halvlek fick Terland en gyllene chans att göra 3-0 men norskans avslut gick strax över. Bollen hann sedan knappt sättas i spel innan det faktiskt stod 3-0 på resultattavlan. Celine Bizet vann bollen efter slarv i City och kunde få fram den till Toone och hennes andra mål för kvällen. Visserligen helt horribelt spelat av City, samtidigt som det ska understrykas att United hade hittat rätt knappar att trycka på och kunde utnyttja motståndets svagheter.
Vivianne Miedema skulle dock ge City kontakt med drygt fem minuter kvar av första halvlek. Nederländskan tog tillvara på ett inlägg från högerkanten och slet sig fram för att nicka in bollen.
Reduceringsmålet gav hemmalaget märkbar energi i slutminuterna. Bland annat kom de i ett intressant tre mot tre-läge men Uniteds högerback Gabby George stod för en viktig brytning när de ljusblå skulle slå in bollen centralt mot straffområdet. Onödigt nog kom också ytterligare en reducering. City fick fram en hörna i den tredje stopptidsminuten, som Rebecca Knaak nickade in.
De första 45 minuterna var en minst sagt svängig historia. Det är svårt att komma ifrån själva underhållningsvärdet, men när spelet böljar fram och tillbaka brukar det också vara ett tecken på att kvaliteten brister i en del avseenden. Det gjorde den hos bägge lagen och kan därmed till viss del förklara resultatet. Måhända kostade den intensiva första halvtimmen en del koncentration i Unitedlägret? Att dessutom ha en tidig flermålsledning i fotboll finns många exemplen på att det inte alltid är till gagn.
Över till andra halvlek så hann den inte ens börja innan Toone hade säkrat sitt hattrick. Tio sekunder tog det innan Citys målvakt Khiara Keating hade gett bort Uniteds fjärde mål.
Trots att United fick det viktiga tidiga målet och drygade ut ledningen var det City som tog tag i spelet. United backade lite mer och såg istället ut att satsa på omställningar. Spelarna låg mestadels rätt i positionerna och jobbade tillsammans i försvarsspelet, vilket inte gav hemmalaget så värst mycket att jobba med. Mittbackarna Millie Turner och Maya Le Tissier stod ofta i vägen när City försökte komma igenom.
I den 65:e minuten gjorde Skinner matchens första och andra byte, och då blev det svenskt på planen. Vänsterbacken Anna Sandberg bytte med George, som för övrigt stod på ett gult kort. In kom även Melvine Malard istället för Terland.
Med mindre än 20 minuter kvar började United kliva in ett läge där det handlade om att bevaka, vilket man gjorde bra trots att City låg på för en reducering. Tullis-Joyce agerade med pondus när hon behövde ingripa, bland annat på några hörnor och höjdbollar. Den allra svettigaste räddningen stod amerikanskan för när hon fick fingertopparna på Mary Fowlers avslut och kunde avstyra ett nästan givet mål.
Grace Clinton blev med knappt tio minuter kvar den tredje spelaren att bytas in. Ut gick hattrickskytten Toone, som efteråt kommer få ta med sig matchbollen hem. En alldeles fantastisk utdelning för 25-åringen, som spelade sitt tionde derby mot City.
Den där riktiga anstormningen uteblev från hemmalaget, vilket till stor del förklaras av att United inte tummade på någonting i andra halvlek. Som tur var kostade inte de avslutande minuterna i första halvlek mer än vad de kunde ha gjort. City fick aldrig matchen dit de ville och det märktes att United hade kontroll på grejerna. Det blev aldrig någon stress, vilket annars kan smyga sig på i takt med att klocka tickar. Det var faktiskt United som skapade ett par lägen i slutskedet, där bland annat inbytta Clinton hade bra lägen. Det sista som hände var att City fick en hörna men United försvarade den utan problem.
Målen
1-0
So happy for Tooney 🫶🏼✨ pic.twitter.com/hFHsYAogmC
— wosoarmy (@wosoarmy) January 19, 2025
2-0
Leah Galt⚽️n but you can call her The Goat 🐐 pic.twitter.com/JT72I4hAWS
— wosoarmy (@wosoarmy) January 19, 2025
3-0
T⚽️⚽️ney Brace ✌🏼🥲 pic.twitter.com/yupTJLpuv3
— wosoarmy (@wosoarmy) January 19, 2025
4-2
Toon3️⃣y Hattrick ✨ pic.twitter.com/HPpwnNK3Xk
— wosoarmy (@wosoarmy) January 19, 2025
Varför gick det som det gick?
Effektiviteten är så klart en faktor som inte går att bortse från här. Grunden till den låg också i att United fick till presspelet på ett bra sätt, vilket leder till att City för den delen slarvar ganska betänkligt i utsatta lägen. Inte minst lyckades man utnyttja svagheten hos Keating i Citys mål, som varken utstrålade pondus eller säkerhet till sitt lag. Annat var det på motsatt sida, där Uniteds backlinje tillsammans med Tullis-Joyce i målet hade full koll (förutom i slutet av första halvlek).
Så klart gick det också som det gick för att United har Ella Toone. Det har inte City.
Utmärkte sig positivt
Hela laget ska givetvis hyllas. En fin kollektiv insats, där Toone självklart sticker ut med sitt hattrick. I backlinjen tycker jag att Turner sticker ut genom att hålla ihop defensiven och också spela uppoffrande.
Tullis-Joyce gör också en bra match och går från klarhet till klarhet i målet.
Behöver höja sig
Svårt att peka ut någon på rak arm efter en derbyseger på bortaplan.
Noterat
- Kvällens seger var den första någonsin i tävlingssammanhang borta mot City.
- Toone blev första hattrickskytten i ett Manchesterderby.
- Kvällens seger innebär att United är på tredje plats i tabellen, med samma poäng som Arsenal. Londonlaget har emellertid bättre målskillnad.
Härnäst
Väntar faktiskt City igen. På onsdag möts lagen i Ligacupen, då med United som hemmalag.
Manchester City – Manchester United 2-4 (2-3)
Women’s Super League, 19 januari
0-1 (14) Ella Toone (Terland)
0-2 (21) Leah Galton (Terland)
0-3 (36) Ella Toone
1-3 (40) Vivianne Miedema
2-3 (45+3) Rebecca Knaak
2-4 (46) Ella Toone (Terland)
Uniteds lag: Tullis-Joyce; Riviere, Le Tissier, Turner, George (Sandberg 65′); Miyazawa, Janssen, Toone (Clinton 78′); Galton, Terland (Malard 65′), Bizet (Williams 85′)