Ungdomskollen: Juniorerna öser på men tomt i reservernas straffområde

Vill du se mål ska du kolla på Manchester Uniteds juniorer. Så var det förra säsongen och så är det av allt att döma också den här säsongen. Liverpool och Stoke städades av med totalt 8-2 och laget har tagit en tidig serieledning.

För reserverna är vägen till seger inte lika spikrak. Det blev förvisso vinst mot Aston Villa men mot Southampton blev det bara oavgjort.

Dubbla vinster för juniorerna

Efter 3-3 mot Derby i ligapremiären Ã¥kte Uniteds juniorer till Liverpool och hämtade säsongens första trepoängare. Det var mÃ¥llöst efter första halvlek men Di’Shon Bernard, pÃ¥ hörna, och Mason Greenwood, efter ett briljant anfall, skaffade United en tvÃ¥mÃ¥lsledning tidigt i andra halvlek.

Liverpool tilläts dock komma in i matchen och reducerade mitt i halvleken. Plötsligt var hemmalaget fullständigt dominanta i ett par minuter. Uniteds räddning kom då Liverpools Sharif drog på sig sin andra varning efter en korkad tackling i offensivt straffområde.

Trots att United spelade med en man mer så kändes inte helt tryggt förrän James Garner satte 3-1 på straff i den sjätte tilläggsminuten. Då hade United också reducerats till tio spelare, till följd av att lagkapten Brandon Williams blivit utvisad.

I hemmamatchen mot Stoke blev det en bekvämare seger. Charlie McCann slog till med ett tidigt mål och när halvtimmen var spelade bjöd Stoke på 2-0 med ett dråpligt självmål. Då hade Mason Greenwood bränt en straff och United missade målchanser på löpande band.

Stoke fick till en tidig reducering i andra halvlek och en hann tänka att chanssumpandet skulle bli kostsamt. McCann hade dock andra planer och sköt sitt andra mål för dagen. Greenwood ökade sedan på till 4-1 innan Mark Helm fastställde slutresultatet till 5-1.

Seger hemma, oavgjort borta för reserverna

Reservlaget tog säsongens första seger när Aston Villa besegrades med 3-1 på Leigh Sports Village. DJ Buffonge gav United en tidig ledning som omedelbart kvitterades och sedan blev det inga fler mål i första halvlek.

United tog ledningen på nytt kort efter paus, då Angel Gomes rullade in en straff. Den här gången ingen kvittering och Nishan Burkart kunde fastställa slutresultatet efter fint förarbete av George Tanner.

Sedan väntade en tuff bortamatch mot Southampton, ett lag som sannolikt kommer att vara en av Uniteds huvudkonkurrenter om förstaplatsen i serien. Om det på pappret var en förmodad toppmatch så var det inget som syntes i spelet. Första halvlek spelades av i lågt tempo, med få målchanser och inga mål.

Mer dramatiskt var det efter paus. Buffonge gav United ledningen på straff, en straff som var en gigantisk gåva från försvararen. United bjöd dock tillbaka genom att inte markera på hörna och så var det 1-1. Givmildheten fortsatte från Southampton med vansinnigt korkad utvisning mitt i halvleken. Några fler mål blev det dock inte, då United inte förmådde utnyttja övertaget mer än för att skapa en illusion av tryck.

Båda lagen kan känna sig ganska besvikna på resultatet. United utnyttjade inte det numerära övertaget medan Southamptons anfallare obegripligt missade ett par öppna lägen.

Stäng matcherna, pojkar

Ett gemensamt problem för Uniteds båda ungdomslag är att de har förtvivlat svårt att stänga matcherna. Juniorerna tappade ledningen tre gånger mot Derby. Nu blev det vinster mot Liverpool och Stoke men båda gångerna bjöds motståndaren onödigt in i matchen när United hade gått ifrån till 2-0.

För reserverna är det om möjligt ännu värre. Laget har tagit ledningen fem gånger på tre matcher men har trots det bara fått med sig en vinst och två oavgjorda. Bara mot Villa klarade laget av att spela av matchen.

Kapten Poole, kapten Williams

Regan Poole har burit kaptensbindeln i de tre första reservlagsmatcherna. Om han inte lämnar på lån innan transferfönstret stänger finns det ingen anledning att tro att det ska förändras.

I juniorlaget är det Brandon Williams som har tagit hand om kaptensbindeln. Om än inte mot Stoke, för då var han avstängd.

Garner ser ut att vara reservlagsspelare

Jag var annars rätt säker på att James Garner skulle vara juniorlagets kapten den här säsongen. Han bar trots allt kaptensbindeln då och då i våras och han var dessutom lagkapten för U17-landslaget förra säsongen.

Förklaringen är nog att Garner numer är att betrakta som reservlagsspelare. Han klev förvisso ner till juniorerna för matchen mot Liverpool – dÃ¥ han i mitt tycke var bäst pÃ¥ planen – men var sedan tillbaka i reservlaget mot Southampton. Alldeles säkert fÃ¥r vi se Garner kliva ner när United vill toppa juniorlaget (som mot Liverpool) men till vardags umgÃ¥s han nog med reserverna.

Korten haglar

I den engelska ungdomsfotbollen har det i många år varit närmast omöjligt att bli utvisad och även varningar har varit väldigt sällsynta. Av säsongsinledningen att döma har domarna nu bestämt sig för att ändra på det. De gula korten plockas upp frekvent och på de sex matcherna som har spelats har vi redan fått se tre röda kort.

Jag tycker att det är uppfriskande. Spelarna måste lära sig att spela efter reglerna.

Reserverna saknar anfallare

Fem poäng på tre matcher och sex gjorda mål för reserverna är väl ändå okej. Men jag tycker att vi kan begära mer av det här laget. Med spelare som Tahith Chong och Angel Gomes ska laget kunna uträtta mycket mer offensivt.

Vi ska emellertid inte lägga all skuld pÃ¥ spelfördelarna. När de tar sig fram offensivt sÃ¥ är det ont om passningsalternativ. Joshua Bohui har inlett säsongen som förstaval pÃ¥ centerpositionen och han lyckas sällan uträtta sÃ¥ värst mycket. Det sÃ¥ bättre ut när Nishan Burkart kom in mot Villa men Burkart var därefter inte ens med i truppen mot Southampton.

Ofta är det väldigt tomt i offensivt straffomrÃ¥de. Bohui springer omkring därinne utan att hitta luckor. DJ Buffonge letar sig in i straffomrÃ¥det nÃ¥gon gÃ¥ng ibland. Chong och Gomes hÃ¥ller hellre till utanför boxen, redo att slÃ¥ de öppnande passningarna. Det har de inte sÃ¥ mycket för när offensivt straffomrÃ¥de närmast ter sig som fredad zon för Uniteds spelare.

NÃ¥gra korta

• Charlie McCann slog till med tvÃ¥ mÃ¥l mot Stoke när han för första gÃ¥ngen fick chansen frÃ¥n start i juniorlaget (inhoppare i de tvÃ¥ första matcherna).
  • Reece Devine, Connor Stanley och Mark Helm gjorde alla juniorlagsdebut som inhoppare mot Stoke. Helm passade dessutom pÃ¥ att bli mÃ¥lskytt.
  • Demetri Mitchell har inte medverkat i nÃ¥gon reservmatch. MÃ¥nne är han, efter turnén med a-laget, skadad. Eller sÃ¥ har han stÃ¥tt över för att han ska gÃ¥ pÃ¥ lÃ¥n.
  • Callum Gribbin har vi heller inte skymtat. Det har viskats om skada men vi har sett honom pÃ¥ träningsbilder.
  • Arnau Puigmal fortsätter som högerback. Han stod för en riktigt fin insats mot Liverpool och han lÃ¥g bakom 5-1-mÃ¥let mot Stoke.
  • Aliou Traore hade en stökig debutsäsong i juniorlaget. Nu har han inlett väldigt positivt och han bidrog dessutom med en assist mot Liverpool och tvÃ¥ mot Stoke.
  • Mason Greenwood mÃ¥ste givetvis nämnas. Anfallaren har bränt tvÃ¥ straffar och otaliga mÃ¥lchanser. ÄndÃ¥ är hans facit efter tre matcher fyra mÃ¥l och en assist.
  • Tahith Chong är med i bruttotruppen pÃ¥ 30 spelare som Hollands U20-landslag har nominerat inför en träningsmatch mot Portugal. Dylan Levitt är uttagen till Wales U19-landslag inför ett par träningslandskamper i september. Oliver Denham (som ännu inte har debuterat i juniorlaget) och U16-lagets Iestyn Hughes ska pÃ¥ träningsläger med Wales U17-landslag. Denham och Hughes debuterade i U17-landslaget under en cup tidigare i augusti.