Manchester: Allt utom en strand

Manchester Town Hall. [© Stephen, CC BY]
Manchester har allt utom en strand,” sa Ian Brown. ”Staden är den bästa hittills,” förklarar Zlatan Ibrahimovic. ”What Manchester does today, the rest of the world does tomorrow,” lyder ett känt uttryck som fångar stadens karaktär. Vi kan bara hålla med! Manchester är en alldeles underbar stad.

Av Mikael Österdahl. Uppdaterad i juli 2022.

Introduktion

Manchester i nordvästra England är Storbritanniens andra stad. Manchester är också den tredje, fjärde, femte, sjätte… staden. Det beror på hur en räknar och britterna räknar på fasligt många sätt.

Själva staden Manchester uppskattades i mitten av 2014 ha 520 000 invånare. Som stad är Manchester sexa, efter Birmingham, Leeds, Sheffield, Cornwall och Bradford. Men alla rankingar av städer i Storbritannien som inte rankar London som etta är meningslösa (London består av 33 olika distrikt, där alla har fler än 150 000 invånare, ja förutom City of London som har sisådär 7000 invånare), så vi behöver ett bättre sätt att ranka.

Räknar vi istället storstadsområdet så är Greater Manchester tvåa eller trea bakom Greater London (där City of London inte ingår, because England…) och före eller efter West Midlands (Birminghamområdet). I runda slängar har Greater Manchester 2,7 miljoner invånare (mitten av 2014). Om en räknar på det sättet…

För att översätta det till svenska termer är Manchester simultant både mycket större och mycket mindre än Stockholm.

Nåväl, det är av mindre betydelse.

Manchester är en av 69 städer i Storbritannien som klassas som en ”city” (det har med monarkin att göra). Staden Manchester utgör tillsammans med Bolton, Bury, Oldham, Rochdale, Stockport, Tameside, Trafford, Wigan och Salford Greater Manchester metropolitan county. Salford är också en city medan de övriga får nöja sig med att vara en metropolitan borough.

Det händer att, framför allt svenska, Manchester City-supportrar gör sig lustiga och kallar United för Salford. Eftersom Old Trafford ligger i Salford. Vilket ju är sant, om vi bortser från att Old Trafford ligger i Trafford. Old Trafford är ett distrikt i staden Stretford (en ”town”) i Trafford.

Ja, det är komplicerat. Så vi släpper det.

Manchester har det mesta – ingen strand – och Manchester har genom världshistorien många gånger spelat en avgörande roll, både lokalt och globalt. Bland annat byggdes världens första dator i Manchester (typ, det är en definitionsfråga).

Staden Manchester är väldigt mycket. Framför allt är det fotboll och musik. Och kultur, nattliv, shopping… Av det är det så mycket att de får egna sidor i vår omfattande Manchesterguide. Här koncentrerar vi oss på själva staden och människorna.

De andra avsnitten kan du läsa här:

Idag är Manchester en modern och välmående multikulturell storstad (områden som Bury, Oldham och Rochdale är mindre välmående). Så har det inte alltid varit.

Manchesters historia

Manchester har en fascinerande historia och historiebeskrivningen förklarar också rivaliteten som finns mellan Manchester och Liverpool och mellan Manchester och Leeds. Textilhandeln, den industriella revolutionen, andra världskriget och IRA-bomben har format det Manchester som finns idag.

I tidernas begynnelse

Och på den sjätte dagen skapade gud Manchester. Betydelsen går delvis förlorad på svenska. ”…and on the sixth day, God created MANchester,” står det på väggmålningen utanför Afflecks (mer om Afflecks i vår shoppingguide).

Och på den sjätte dagen skapade gud Manchester. [© marcus_jb1973, CC BY]

Lite är känt om det förhistoriska Manchester. Det finns livstecken som härstammar till bronsåldern. Men i all väsentlighet var det romarna som grundade Manchester. Det romerska fortet Mamucium byggdes på 70-talet e.Kr. och upprättades strategiskt i korsningen mellan River Irwell och River Medlock. Det anses ha stått klart år 78. Fortet förstördes och byggdes upp igen (runt år 160). Området Castlefield (ungefär där Deansgate möter Bridgewater Canal) har fått sitt namn efter fortet.

En variant på Mamucium är Mancunium och därifrån kommer namnet Manchester. Namnet anses generellt komma från latinska mamm (som betyder bröst och även finns på irländska som mams) eller mamma (som betyder mamma och finns på walesiska som mama), antingen som referens till en bröstliknande kulle eller en flodgudinna.

Oh Manchester, is wonderful,
Oh Manchester is wonderful,
It’s full of tits, fanny and United,
Oh Manchester is wonderful.

Se… sången är historiskt korrekt!

Efterledet chester kommer från det fornengelska ordet ceaster, som betyder fort eller befästning.

Det finns bevis på att kristendomen tog fäste den här tiden, ett av de första bevisen på kristendom i Storbritannien. Även andra religiösa kulturer ska ha varit i bruk. I slutet på 300-talet hade romarna gett upp Mamucium.

Senare var Manchester en splittrad stad, med britter i nordväst, angler centralt och … danskar i sydväst (Cheadle Hulme, Davyhulme, Hulme och Levenshulme). Se, det är fullt naturligt för skandinaver att älska Manchester!

Så kom vikingarna. Danskarna ska ha plundrat Manchester år 870. Som skydd grävdes det en mil långa diket Nico Ditch, som sträcker sig från Ashton-under-Lyne till Stretford. Fortfarande är delar av diket synligt, till exempel vid golfbanan Denton. Legenden säger att diket grävdes på en dag. Hur det är med den saken är det ingen som vet säkert och det konstateras tvärsäkert att diket grävdes någon gång mellan år 500 och år 1100.

Så kom normanderna. Manchesters slott byggdes. Det saknade militär och politisk betydelse och finns inte kvar. På 1500-talet byggdes puben Old Wellington (mer i vår pubguide), den finns kvar idag (på sätt och vis).

Rosornas krig

Vi stannar till vid Rosornas krig (Wars of the Roses på engelska) på 1400-talet. Det tangerar bara staden Manchesters historia men det har betydelse i rivaliteten mellan Manchester United och Leeds United.

I krigen stod Englands tron på spel och krigen utkämpades mellan husen Lancaster och York. Namnet kommer sig av att huset Lancaster har en röd ros som symbol medan York har en vit ros (fortfarande i bruk när Lancashire och Yorkshire kämpar om ära och berömmelse i cricket). Rosornas krig är måhända inte så känt i Sverige men leken röda-vita rosen härstammar härifrån.

York vann den första striden och styrde i 20 år men i slutändan var det den röda rosen som segrade.

Betydelse idag? Ja, Manchester ligger historiskt i Lancashire och Leeds är en del av Yorkshire. Senare byggdes rivaliteten på under industriella revolutionen men på fotbollsplanen var det först under 1960-talet som rivaliteten tog fart på allvar.

Textilindustrin tar över

På 1300-talet bosatte sig en grupp flamländska vävare i Manchester. Det ska ha startat en textiltradition i staden. Det tog några hundra år och fler inflyttade flamländare men på 1600-talet levde Manchester upp tack vare textilindustrin.

Utvecklingen av textilindustrin skapade kopplingar till London. Manchester blev ett känt puritanskt näste och staden ställde sig på parlamentets sida i kampen mot kungen. Det kan sägas att det engelska inbördeskriget startade i Manchester.

Politiskt gick det inte så värst bra för Manchester. Staden fick sin första MP (Member of parliament, parlamentsledamot), Charles Worsley, på 1600-talet men han satt inte länge och sedan var inte Manchester representerat i parlamentet förrän 1832.

Men politiska missöden till trots så fortsatte staden att froda.

Industriella revolutionen

Fortfarande var Manchester en liten köpstad. Det skulle förändras under den industriella revolutionen, som inleddes 1764. James Hargreaves, från Lancashire, uppfann spinning jenny (jenny förmodas vara en förkortning av engine), spinnmaskinen. De små dalarna och det fuktiga klimatet i området var idealt för bomullsfabrikerna.

Manchester hade emellertid problem med sanitet och tillgång till rent vatten. Någon gång sades det att Manchester utmärkte sig för sin smutsighet.

Manchester excelled in filthiness.

Det var när bomull i slutet på 1700-talet började importeras i stor skala till staden som textilindustrin verkligen revolutionerades. Bomullen importerades via hamnen i Liverpool och Bridgewater Canal (på den tiden Duke’s Canal) som hade öppnat 1761.

I mitten på 1800-talet växte Manchester och blev centrum för bomullsindustrin. Staden fick smeknamnet Cottonopolis. Folkmängden exploderade, framför allt med många invandrande irländare. Idag sägs en tredjedel av invånarna i Manchester och Salford ha åtminstone någon irländsk anknytning. Invandrare, framför allt judar, kom också från Central- och Östeuropa. Den mångkulturella befolkningen stimulerade intellektuellt och artistiskt liv.

Under andra halvan av 1800-talet fick Manchester, som en av de första städerna i Europa och kanske den första i Storbritannien, telefon. Staden kom att spela en stor roll i telefonins utveckling.

Manchester hade också varit i utvecklingens framkant 1830 då Liverpool and Manchester Railway invigdes. Det var den första järnvägen i världen där tågen helt och hållet drevs av ånga.

Trafford Park, som finns än idag, blev världens första industriområde.

Men allt var inte frid och fröjd. Emellanåt var det lågkonjunktur. I jakt på mat blev det kravaller. Manchester representerades inte politiskt i Westminster, vilket vållade stora protester. Den 16 augusti 1891 samlades uppskattningsvis 60.000 människor i en fredlig demonstration på St. Peter’s Fields (idag St. Peter’s Square), för att kräva reform. Demonstranterna angreps av kavallerister och utfallet blev blodigt. I det som idag kallas Peterloo Massacre (Peterloomassakern) omkom 18 personer medan 400-700 skadades. Manchester Guardian (som idag bara är Guardian) grundades 1821 med en radikal agenda, som en direkt följd av Peterloomassakern. Politisk reform följde 1832 och Peterloomassakern anses ha varit mycket betydelsefull i kampen för vanliga människors rättigheter.

Peterloo Memorial. [© Gerald England, CC BY-SA 2.0]

Ett minnesmärke för Peterloomassakern restes utanför Manchester Central år 2019.

Manchester Ship Canal

Som mest fanns det i mitten på 1850-talet 108 bomullsfabriker i Manchester. I tiderna då ekonomin var bra etablerades åtskilliga institutioner och universitet.

Problem uppstod i samband med det amerikanska inbördeskriget. Bomullen tog slut och staden var deprimerad. Den första fackliga kongressen hölls i Manchester 1868.

I slutet på 1800-talet gick det bättre igen. Ett problem var emellertid att hamnen i Liverpool tog hutlösa avgifter. Lösningen? Manchester skickade ett av tidernas största långfinger i riktning Liverpool. Och städerna har i någon mening hatat varandra sedan dess.

Manchester Ship Canal, som fortfarande är i bruk, byggdes och invigdes den 1 januari 1894. Manchester fick direktkontakt med havet. Handeln i Manchester kunde således fortgå utan att passera Liverpool. Manchester ligger 64 kilometer från havet men blev ändå Storbritanniens tredje största hamnstad.

Ungefär samtidigt hade Manchester planer på att bygga en lång rörledning för att dumpa allt sitt avloppsvatten i floden Mersey. Detta uppskattades inte av Liverpool.

Oh Merseyside, is full of shit,
Oh Merseyside is full of shit,
It’s full of shit, shit and more shit,
Oh Merseyside is full of shit.

År 1900 var Manchester världens nionde största stad räknat i folkmängd. Manchester var en etablerad industristad. Staden hade 1931 sitt högsta invånarantal någonsin: 766 311. Under den stora depressionen på 1930-talet såg Manchester ett kontinuerligt tapp antal invånare.

Andra världskriget och framåt

Under andra världskriget spelade Manchester en nyckelroll. I staden byggdes åtskilliga krigsflygplan. Det kändaste var Avro Lancaster, ett bombflygplan som bar RAF:s allra största bomber.

Manchesters position som tillverkare av krigsflygplan resulterade också i att staden attackerades under blitzen (en serie tyska bombanfall mot Storbritannien). Många viktiga byggnader skadades under Christmas Blitz (även känd som Manchester Blitz) 1940.

Manchester Uniteds arena Old Trafford bombades i mars 1941 och kunde tas i bruk igen första 1949.

Efter kriget var det mycket fotboll. Och sedan kultur. Först teve genom innovativa och socialt radikala Granada Television, senare musiken (se vår musikguide).

Staden återuppbyggdes efter kriget. Manchester blev ett center för forskning och utveckling. Alan Turing, som beskrivs som den moderna datorns fader, var verksam på Manchester University. På 1950-talet var Manchester också testplats för den nya telefonin, det vi idag känner som mobiltelefonin.

Samtidigt fortsatte avfolkningen av stadskärnan. Många valde att bosätta sig utanför staden. Manchester splittrades från Lancashire då Metropolitan Borough of Manchester skapades 1974.

IRA-bomben och nutidshistorien

Manchester och många andra städer i norra England led under Thatchers styre på 1980-talet. Samtidigt föddes Madchester. Under 1990-talet var Manchester föremål för gängrelaterat våld.

Lördagen den 15 juni 1996 – mitt under pågående fotbolls-EM – förändrades Manchester. IRA sprängde en stor bomb i centrala Manchester och stora delar av området runt Arndale förstördes. Bomben föregicks tack och lov av varningar och området kunde evakueras. Ett par hundra människor skadades men mirakulöst var det ingen som dog.

Efter bomben har Manchester upprustats ordentligt. Kriminaliteten har också minskat kraftigt. I samband med att Manchester arrangerade Commonwealth Games 2002 upprustades staden ytterligare.

Idag är Manchester en modern storstad. [© Eddy Seager, CC BY]

Under 2000-talet har i stort sett hela stadskärnan förändrats. Staden har moderniserats kraftigt och blir i allt större utsträckning en modern storstad.

I maj 2017 utsattes Manchester för ett terrordåd, då en självmordsbombare detonerade en bomb under en konsert i Manchester Arena. I dådet dog 23 personer, varav många barn.

Geografi

Om vi börjar i universum får vi zooma in till vintergatan. Därefter tar vi sikte på jorden. Vi får sedan leta upp Europa och därefter de brittiska öarna. Vi ska nu sortera ut England och om vi sedan letar i nordväst hittar vi Manchester några mil från kusten.

Historiskt var Manchester en del av grevskapen Lancashire (framför allt) och Cheshire (de södra delarna). Sedan 1974 gäller inte detta längre och Manchester tillhör nu storstadsområdet (metropolitan county på engelska) Greater Manchester. Storstadsområdena, det finns totalt sex stycken i England, har samma status som grevskapen, där större delen av Englands befolkning bor.

Vi gillar ju Manchester och det gör de som styr i England också, Manchesterområdet är nämligen det enda storstadsområdet som har förärats med epitetet Greater. Det finns fem vanliga storstadsområden och ett bättre storstadsområde (Greater Manchester). Det är ju egentligen rätt självklart att varken Greater Liverpool, Greater Birmingham eller Greater Leeds existerar i någon formalia. Däremot finns Greater London och Greater Glasgow.

Öster om Greater Manchester ligger bergskedjan Penninerna med den stora nationalparken Peak District.

Manchesters stadskärna idag (med karta)

Greater Manchester utgörs av City of Manchester, City of Salford, Bolton, Bury, Oldham, Rochdale, Stockport, Tameside, Trafford och Wigan (de som bor i Wigan tycker egentligen att staden ska tillhöra Lancashire). För oss är City of Manchester och Trafford de mest intressanta områdena, Manchester är staden vi lever i när vi åker över för att se United det är i Trafford vi hittar Old Trafford.

Framför allt håller vi oss till Manchester och i Manchester begränsar vi oss till själva stadskärnan.

En sak vi kan konstatera är att Manchesters stadskärna väldigt lite påminner om fyrkantiga New York. Istället går gatorna i alla möjliga och omöjliga riktningar, till synes utan någon som helst bakomliggande logik. Det gör att det kan vara svårt att hitta i staden, parallellgatorna är inte alltid parallella.

I den inbäddade kartan ovan har vi markerat några riktmärken i stadskärnan och några områden utanför stadskärnan som kan vara av intresse (zooma in mot mitten).

Vår omfattande Manchesterguide inkluderar också ett par mer användbara kartor – en där vi har markerat våra favoritställen i stadskärnan och en där vi har markerat det mest intressanta runt Old Trafford. De nås direkt på länkarna i texten och finns även inbäddade på guidens startsida.

Vi börjar utanför stadskärnan.

Broadhurst Park: Området i nordöst är Broadhurst Park, som är FC Uniteds arena (zooma ut om du inte ser den). Den ligger faktiskt i Manchester men som synes ganska långt ifrån stadskärnan. Den är inte alls så stor i verkligheten men i realistisk skala blev den svår att se.

Old Trafford och Salford Quays markeras förstås på kartan. De ligger formellt i Trafford och Salford respektive men är närmare stadskärnan än Broadhurst Park. Väster om Old Trafford ligger köpcentret Trafford Centre.

Universitetsområdet: Precis söder om stadskärnan finns universitetsområdet. Här ligger bland annat Manchester Academy, där det går att lyssna på livemusik nära nog varje dag på året (Manchester Academy har totalt fyra konsertlokaler) samt Manchester Museum och Whitworth Art Gallery. Söder om universitetsområdet hittar vi Curry Mile, där ett stort antal restauranger – primärt med mat från Sydasien och Mellanöstern – samlas på liten yta.

Manchester Airport ligger en bit söder om staden.

Tågstationerna Manchester Piccadilly (öster) och Manchester Victoria (nordväst) ligger precis utanför stadskärnan. Åker du från flygplatsen kommer du till Piccadilly. Vid Victoria ligger Manchester Arena som är en av Europas största inomhusarenor.

Bakom (öster om) Piccadilly Station hittar vi Piccadilly Trading Estate och Depot Mayfield. I Piccadilly Trading Estate huserar många mikrobryggerier medan den gamla tågstationen Depot Mayfield har blivit till ett stort nöjescenter.

I stadskärnan finns en hel del av intresse att notera.

Northern Quarter (kallas ofta bara NQ) är Manchesters hippaste område och väldigt pubtätt. Muss brukar spendera rätt mycket tid här. I takt med Northern Quarters popularitet växte så blev det naturligt att utvecklingen följde med till Ancoats. Strikt talat norr om vår definierade stadskärna kallas Ancoats ofta för Little Italy. Det är talande för utvecklingen att det var en restaurang i Ancoats som lyftes fram när Manchester 2019 fick sin första stjärna i Guide Michelin på mer än 40 år.

Deansgate är en lång gata till väster i stadskärnan. Innan Northern Quarter blossade upp på allvar var Deansgate det säkraste kortet för att hitta ett intressant uteställe. Fortfarande finns här många pubar och restauranger. De mer exklusiva uteställena finns längs Deansgate eller på någon av gatorna som korsar Deansgate. Likaså om du vill köpa dyra designerkläder så är det runt Deansgate du ska leta. Eller ännu hellre i Spinningfields, väster om Deansgate. Öster om Deansgate finns nöjescentret Great Northern och i området runt den mäktiga byggnaden hittar vi många av Manchesters bästa nattklubbar.

Portland Street: I öster är det Portland Street som är den stora gatan (i norr går den över i Newton Street). Inte lika pubtät som Deansgate men det finns intressanta saker här också.

Canal Street (gaykvarteren): Manchesters gaykvarter finns på Canal Street, som är en parallellgata till Portland Street. Manchester har länge haft en stark gaykultur.

Chinatown i Manchester är Europas tredje största.

Arndale är ett gigantiskt köpcentrum i stadskärnan. Norr om Arndale finns nöjescentret Printworks.

Området runt stadshuset med Manchester Town Hall, Manchester Library, St Peter’s Square och Albert Square är också värt att spana in.

Klimat

Manchester har ett tempererat kustklimat. Ofta är temperaturen i Manchester mildare än i Sverige (med Sverige avses här en approximation av Malmö, Göteborg och Stockholm, sorry Norrland), någon grad svalare på sommaren och några grader varmare på vintern.

Det är knappast omöjligt att du har hört talas om Manchester som en mycket regnig stad. Det är en sanning med modifikation. Storbritannien generellt är regnigt men Manchester ligger under genomsnittet på öarna, både vad gäller regndagar (140,4 regndagar per år jämfört med 154,4 i hela Storbritannien) och årsnederbörd. Manchester har färre regndagar än Göteborg men större årsnederbörd. Luftfuktigheten i Manchester är förhållandevis hög. Himlen i Manchester är den allra vackraste. Åtminstone enligt den före detta Unitedspelaren Christen Press.

”Jag vill addera att Manchester har den allra vackraste himlen. Det är så lynnigt, vädret, och varenda dag gör molnen mig väldigt glad. Det är så jag fördriver tiden under den här nedstängda tiden, jag tittar ut genom mitt fönster på den vackra himlen,” har Press sagt.

Vädret i Manchester tenderar att växla förhållandevis ofta. Regnar det så räcker det ofta med att en stannar en öl extra på en pub så går det över.

Snö är ovanligt och när det väl snöar brukar det töa bort på nolltid. Skulle snön lägga sig så brukar det bli kaos.

Stadssymboler

En av de främsta symbolerna för staden Manchester är arbetsbiet. Det blev ett motiv för staden under industriella revolutionen och har hängt med sedan dess. Biet används för att symbolisera Manchesterbornas stora arbetsmoral.

Arbetsbiet är en symbol för Manchester. [© Duncan Hull, CC BY-SA 3.0]

Efter terrordådet 2017 blev biet en populär symbol mot terrorism.

Biet är en så tydlig symbol för staden Manchester att det syns på stadens stadsvapen (Coat of Arms).

Detaljerna är som följer:

  • Skölden (shield) är förstås röd (gules i heraldik), ty Manchester är en röd stad. På höger sida tre diagonala band i guld (or).
    • Detta härstammar från De Grelley-familjens vapensköld. Roger de Grelley var Lord of the Manor of Manchester före år 1301.
    • En populär myt är att de tre banden symboliserar Irk, Irwell och Medlock, de tre floderna i Manchester. Det finns emellertid inga historiska bevis som stöder detta. Dessutom finns det faktiskt fyra floder i Manchester. Tib, som bokstavligt talat rinner under staden, ska vi inte glömma. (Den som brukar hänga i Northern Quarter känner säkert till Tib Street, som mycket riktigt har fått sitt namn från floden under gatan. Läs mer på Wikipedia.)
  • Fältet (chief), den silvriga (argent) toppen av skölden (ofta representerad som vit), pryds av ett skepp i fullt segel. Detta symboliserar stadens handelshistoria.
  • Hjälmprydnaden (crest) är en jordglob täckt av sju (ingen förklaring) bin placerad över en flerfärgad krans (wreath). Globen symboliserar Manchester som en global handelsstad. Biet blev en symbol för Manchester på 1800-talet och illustrerar att den industriella revolutionen inleddes i staden.
  • Sköldhållarna (supporters) är en antilop till vänster och ett lejon till höger, som härstammar från vapenskölden King Henry IV (Henrik IV) hade. De bär Lancashires röda ros (vilket fortfarande gäller, trots att Manchester alltså inte längre ligger i Lancashire).
    • Antilopen – som är en heraldisk antilop, en mytologisk figur, och inte själva djuret antilop – symboliserar fred, harmoni, extremt mod (courage) och disciplin. Den bär en guldkedja som symboliserar ingenjörsindustrin.
    • Lejonet symboliserar mod (bravery) och styrka. På huvudet bär lejonet, förstås, ett slott. Detta symboliserar det romerska fortet Mamucium som staden härstammar från.
  • Mottot är Concilio et Labore. Det översätts till by wisdom and effort (med visdom och ansträngning) alternativt by counsel and hard work (med råd och hårt arbete).

Människorna och dialekten

En Manchesterbo kallas för mancunian, vilket i vardagstal vanligen förkortas till manc (mancunian och manc har versalt M på engelska).

Befolkningen i Manchester är mångkulturell, vilket sträcker sig hundratals år bakåt i historien. Chinatown är Europas tredje största och de många irländarna (en tredjedel av invånarna anses ha irländska rötter) i staden gör att St Patrick’s Day-firandet i staden tillhör Europas största. Manchester har också en oproportionerligt stor andel homosexuella i staden. Mindre än 50 procent i staden är kristna, medan runt en fjärdedel säger sig sakna religion. Runt 15 procent är muslimer och Manchester har näst London den största populationen av judar i Storbritannien.

Två tredjedelar av befolkningen är vita, runt 15 procent är asiatiska och knappt tio procent är svarta. Ungefär 15 procent är studenter.

En undersökning 2013 konkluderade att det talas ungefär 200 olika språk i Manchester. Därmed kan språket i Manchester vara det mest diversifierade i hela världen.

Öppenhet och tolerans har länge varit självklarheter i staden.

Folket är i staden är generellt väldigt lokalpatriotiska. De blir ofta glada om du säger att du gillar staden.

Berömda Manchesterbor

Många framstående människor har haft Manchester som hemstad. Fotbollsikonerna ägnar vi i stort sett hela den här hemsidan åt och musikerna behandlar vi i en egen del av Manchesterguiden, så dessa skippar vi här.

Frances Hodgson Burnett var en författare, främst känd för barnböcker.

James Prescott Joule har gett namn till SI-enheten joule. Det är stort bara det. Men det som verkligen gör honom till en hjälte är att hans vetenskapliga upptäckter var en följd av att han ville brygga bättre öl.

L. S. Lowry var en berömd målare. Han skapade en egen stil med sina tändsticksmän.

Emmeline Pankhurst var en politisk aktivist och kan argumenteras vara den allra främsta Manchesterkvinnan. Hon grundade suffragettrörelsen och hennes arbete var avgörande i kampen för kvinnlig rösträtt i Storbritannien. Idag står hon staty på St. Peter’s Square.

Ernest Rutherford kallas för kärnfysikens fader och är Nobelpristagare i kemi. Han föddes på Nya Zeeland men var verksam i Manchester.

J. J. Thomson var nobelpristagare i fysik och upptäckte elektronen.

Alan Turing föddes förvisso i södra England men han associeras med Manchester. Turing anses vara den teoretiska datavetenskapen och den artificiella intelligensens fader.

Tony Wilson var en mångsysslare inom media. Han grundade det legendariska skivbolaget Factory Records och låg bakom den världskända nattklubben The Haçienda.

Listan skulle förstås kunna göras mycket längre, men vi stannar här.

Ordlista

Manchesterdialekten, mancunian eller manc, är genom popkulturen – med den kända tevesåpan Coronation Street och band som Stone Roses, The Smiths, Joy Division och Oasis – tämligen välspridd i England och har påverkat språket långt utanför Manchester.

Dialekten är tämligen lokal och även inom Greater Manchester är den varierad. Mancunian är en distinkt dialekt men den är inte lika tydligt som många andra dialekter (till exempel är scouse, som talas i Liverpool, mycket lättare att identifiera).

För svenskar kan grov manc vara svår att förstå men det är sällan några stora problem.

Istället är det ofta ord och fraser som särskiljer dialekten och här listar vi några av dessa. Undvik att använda dessa om du inte är säker.

  • Absolute scenes – något som verkligen är jätteroligt
  • Angin – bakfull eller illamående
  • Bangers – korv (bangers and mash är korv med mos) (används i hela Storbritannien)
  • Bird – tjej
  • Bobbins – nonsens eller skräp
  • Brew – en kopp te
  • Buzzin – jätteglad eller uppspelt
  • Chippy – litet ställe som säljer fish and chips (används i hela Storbritannien)
  • Cheers – tack, används vanligen av den som precis har fått någonting (används i hela Storbritannien)
  • Chuddy – tuggummi
  • Chuffed – glad
  • Cock – en term för att visa uppskattning, vilket gav upphov till dikten Nanna Calls Me Cock
  • Dead – väldigt (något kan till exempel vara dead good)
  • Dibble – polisen
  • Dinner – lunch (för middag se tea)
  • Do one – lite snällare variant av dra åt helvete
  • Fool – idiot
  • Gaff – ens boende, hus eller lägenhet
  • Gaggin – törstig
  • Get in – uttryck för något positivt (Hur gick det för Liverpool? De förlorade. Get in!)
  • Ginnel – gränd, bakgata
  • In a bit – vi ses senare
  • Lamp – att slå någon
  • Laters – vi ses senare
  • Love – vanligt tillägg på en artighetsfras, till exempel är ett thanks, love vanligt som svar på keep the change (används i hela Storbritannien)
  • Mad fer it – väldigt uppspelt inför något
  • Mate – kompis, kan med fördel användas även om ni inte känner varandra. Används primärt mellan män. (Används i hela Storbritannien.)
  • Mardy – sur, gnällig
  • Me – används gärna i slutet på meningar då en talar om sig själv (I love United, me) och är också hur ordet my uttalas
  • Mingin – otrevligt, horribelt
  • Mint – fantastiskt
  • Mither – problem, bråk
  • Muppet – idiot
  • Nah – nej
  • Newtons – tänder, kommer från att området Newton Heath rimmar på teeth
  • Nowt – ingenting
  • Our kid – vanligen bror eller syster, kan också användas om en väldigt nära vän
  • Owt – någonting
  • Please – fantastisk artighetsfras som bör användas så ofta som möjligt (gäller i alla engelsktalande länder). Om du till exempel beställer något ska du avsluta meningen med please, annars riskerar du att uppfattas som oartig. (Tack, kan med fördel användas på samma sätt i Sverige. Testa!)
  • Proper – verkligen (som förstärkningsord)
  • Rank – äcklig
  • Salfords – strumpor, kommer av att Salford Docks rimmar på socks
  • Scoops – alkoholhaltiga drinkar
  • Scran – mat (används också i Liverpool och Glasgow)
  • Scrotes – samling ungdomar som beter sig illa
  • Snide – snål
  • Sorted – det har löst sig
  • Sound – bra
  • Soz – ledsen
  • Ta – tack (används i hela Storbritannien)
  • Tea – kvällsmat, middag (för te se brew), till exempel what’s for tea
  • Town – Manchester (framför allt stadskärnan, ofta i betydelsen going to town tonight)
  • Us – mig (buy us a beer betyder köp en öl till mig)
  • Well – väldigt (som förstärkningsord)
  • Yer wot? – vad menar du?
  • Youse – variant på you

Ändringslogg

  • 25 juli 2022: Adderat Printorks, Great Northern, Ancoats, Piccadilly Trading Estate och Depot Mayfield, Trafford Centre samt Curry Mile till kartan.
  • 12 juli 2022: Adderat avsnitten stadssymboler och berömda Manchesterbor. Förbättrat texten om Peterloomassakern (som i tidigare versioner bara nämndes i förbifarten och inte ens vid namn). Adderat information om att Manchester har den vackraste himlen.
  • 10 augusti 2017: Adderat ett citat i ingressen. Adderat kort information om terrordådet i Manchester i maj 2017.
  • November 2016: Första versionen.

  • Muss guide till Manchester och Manchester United

    Muss guide till Manchester och Manchester United

  • Transport till, från och i Manchester

    Transport till, från och i Manchester
    transport

  • Boenden i Manchester

    Boenden i Manchester

  • Muss Manchester United-guide

    Muss Manchester United-guide

  • Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet

    Fotboll (och annan sport) i Manchesterområdet
    IMG_5720

  • Shopping i Manchester

    Shopping i Manchester
    shopping

  • Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål

    Kultur, sevärdheter, attraktioner, familjeaktiviteter och utflyktsmål
    kultur

  • Music in Manchester

    Music in Manchester
    music_in_manchester

  • Restauranger i Manchester

    Restauranger i Manchester

  • Muss guide till Manchesters pubar

    Muss guide till Manchesters pubar

  • Barer och nattklubbar i Manchester

    Barer och nattklubbar i Manchester
    nattklubb

  • Resereportage

    Resereportage

Senaste artiklarna